Κυριακή, Νοεμβρίου 17, 2013

ΟΧΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

     Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν πρέπει να γίνει η Καλλιρρόη και γενικά η Άνω Μεσσηνία σκουπιδότοπος είναι και η αρχαιολογική αξία της όμορφης ,εύφορης και καλλιεργήσιμης αυτής περιοχής.
   Την ημέρα που ο περιφερειάρχης κ.Πέτρος Τατούλης επισκέφθηκε τον χώρο της Καλλιρρόης που θέλουν να κάνουν σκουπιδότοπο, την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα επισκέφθηκαν το γειτονικό χωριό Κωνσταντίνοι(- το χωριό μας- ) φοιτητές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
     Ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια ενημέρωσής τους για τα μυστήρια της Αρχαίας Ανδανίας και ειδικότερα για τον κανονισμό που ίσχυε κατά την τέλεσή τους, όπως αυτός περιγράφεται στις πλάκες που είναι εντοιχισμένες στην είσοδο του ΙΝ των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού μας.
    Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις της σχολής στο χωριό μας και στους Αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής  είναι συνεχείς.Για ενημέρωσή σας αναρτούμε στην σελίδα μας την αναφορά που είχαμε κάνει στο περιοδικό του Συλλόγου μας <<το χωριό μας Κωνσταντίνοι Μεσσηνίας>>(τεύχος 60-Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2011 σελ.19-21), σε μία από τις επισκέψεις της Σχολής που είχε λάβει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου 2011.
   <<Δ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ   
   Στα μέσα Οκτωβρίου μια ομάδα νέων ανθρώπων με την παρουσία και τις φωνές τους κούνησαν την χρόνια ηρεμία του μικρού μας χωριού.Η ομάδα κατευθύνθηκε προς την κεντρική εκκλησία του χωριού μας όπου και σταμάτησε. Από περιέργεια περισσότερο κατευθυνθήκαμε στο χώρο της εκκλησίας όπου στο προαύλιο αντικρίσαμε τα μέλη της ομάδας που την αποτελούσαν 23 νέοι να είναι προσηλωμένοι και να παρακολουθούν τον επικεφαλή τους ο οποίος τους μιλούσε δείχνοντάς τους συνέχεια τις δυο εντοιχισμένες πλάκες που βρίσκονται στην είσοδο της εκκλησίας.Απ΄ ότι στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε επρόκειτο για ένα τμήμα φοιτητών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με τον επικεφαλής τους και διευθυντή της παραπάνω σχολής κ. JACK DAVIS.Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το χωριό μας στα πλαίσια της ενημέρωσής τους για τα μυστήρια της Ανδανίας. Η ενημέρωση κράτησε 45 λεπτά περίπου. Στον κ. JACK DAVIS χαρίσαμε το βιβλίο που έχει γράψει ο παλαιός Πρόεδρος του Συλλόγου μας Δήμος Τσιάλας και έχει εκδώσει ο Σύλλογός μας, αντικείμενο του οποίου είναι η ερμηνεία του περιεχομένου των εντοιχισμένων πλακών πάνω στις οποίες έχει καταγραφεί όλο το τελετουργικό των μυστηρίων της Ανδανίας. Επιπρόσθετα ο κ.JACK DAVIS μας τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το χωριό μας με φοιτητές του με σκοπό την ενημέρωσή τους στα Ανδάνεια μυστήρια και το περιεχόμενο των εντοιχισμένων πλακών.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :
1.H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αφοσιωμένη στη συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1881 και έκτοτε προσφέρει μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα σε μελετητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περίπου 170 συμβεβλημένα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
H Αμερικανική Σχολή είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο εισάγει μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και προπτυχιακούς σπουδαστές και δασκάλους στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, κατά τη διάρκεια ετήσιων και θερινών προγραμμάτων. Πολλοί από τους σημερινούς καθηγητές αμερικανικών κολεγίων και πανεπιστημίων στους τομείς των κλασικών σπουδών, της αρχαίας ιστορίας και της αρχαιολογίας έχουν συμμετάσχει σε κάποιο από τα έγκυρα εκπαιδευτικά προγράμματα ή στις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής.
ΕΡΕΥΝΑ
Χάρη στις δύο διεθνούς φήμης βιβλιοθήκες της – τη Βιβλιοθήκη Blegen,αφιερωμένη στις κλασικές σπουδές και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με εξειδίκευση στην Ελλάδα μετά το τέλος της αρχαιότητας – η Αμερικανική Σχολή αποτελεί έναν εξαίρετο χώρο μελέτης για φοιτητές και ερευνητές με ευρύ πεδίο έρευνας. Η Σχολή προσελκύει, επίσης, μεγάλο αριθμό μελετητών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θεωρούν τις βιβλιοθήκες της ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στον κόσμο για τη μελέτη του Ελληνισμού.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ
H Αμερικανική Σχολή πραγματοποιεί επίσης ανασκαφές σε δύο από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις του αρχαίου κόσμου. Από το 1896, η Σχολή ανασκάπτει στην Αρχαία Κόρινθο. Το 1931, η Αμερικανική Σχολή ξεκίνησε να ανασκάπτει μια δεύτερη θέση στην καρδιά της Αθήνας: την Αγορά, πολιτικό και οικονομικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Η ανασκαφή η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υποστηρίζεται από ένα δραστήριο ερευνητικό κέντρο που στεγάζεται στη Στοά του  Αττάλου. Επίσης, πολλές άλλες αμερικανικές ανασκαφές καθώς και προγράμματα επιφανειακής έρευνας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Σχολής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
2.H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, έχει την ευθύνη όλων των ανασκαφών αμερικανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα. Υπό την αιγίδα της πραγματοποιούνται ανασκαφές στο Όρος Λύκαιο από το 2003, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Πενσυλβανίας, του πανεπιστημίου της Αριζόνα και της εφορείας αρχαιοτήτων της Τρίπολης υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος ο φιλέλληνας καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβανία David Romano με την Ελληνίδα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Μαίρη Βογιατζή ανέλαβαν την πρωτοβουλία και πρότειναν:
Την δημιουργία ενός ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ με επίκεντρο το βωμό του Διός στο Λύκαιο Όρος της Αρκαδίας. Στόχος: να αναδειχθούν οι αρχαιότητες της περιοχής και να δημιουργηθεί ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός!
Ο φιλέλληνας καθηγητής αρχαιολογίας παρουσίασε την πρότασή του σε ομιλία του στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για τη Διατήρηση της Ελληνικής Κληρονομιάς και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα εκτείνεται από την Μεγαλόπολη μέχρι την Νέα Φιγαλεία και από την Ανδρίτσαινα μέχρι το Διαβολίτσι. Μία περιοχή με ανεκτίμητη αξία.
Τα ορεινά τοπία της δυτικής Πελοποννήσου στη δυτική Αρκαδία, βόρεια Μεσσηνία και νότια Ηλεία είναι μια εξαιρετικά όμορφη περιοχή της Ελλάδας, άξια διατήρησης και προστασίας. Χαρακτηρίζεται από δασωμένους λόφους, κοιλάδες ποταμών, βουνοκορφές, ορεινά λιβάδια, νεροπηγές, απομονωμένα αλλά πανέμορφα και φιλόξενα χωριά και πόλεις, καθώς και με φιδωτούς δρόμους. Η περιοχή κατοικείται από ντόπιους χωρικούς. Στην περιοχή κυριαρχεί η ενδημική χλωρίδα και πανίδα και ως επί το πλείστον παραμένει ανέπαφη από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αυτή είναι η περιοχή που προτείνεται να γίνει το Πάρκο της Παρρασίας Κληρονομιάς.
3).Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο για την δημιουργία του ΠΑΡΡΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ εκτός από την πολιτιστική στοχεύει και στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής που σύμφωνα με την αρχική πρόταση θα αποτελεί το πάρκο. Από τον χάρτη που δείχνει την περιοχή που- με βάση την αρχική πρόταση -θα αποτελεί το πάρκο διαπιστώνει κανείς ότι αυτό φθάνει μέχρι το Διαβολίτσι. Επομένως εμείς (το δημοτικό διαμέρισμα Κωνσταντίνων) έχουμε σοβαρούς λόγους να στηρίξουμε μαζί με τους άλλους φορείς και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης και την πιθανή ένταξή μας στην υπό δημιουργία περιοχή του πάρκου.
4).Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, μπορεί να είναι ένας υποστηρικτής μας στην ένταξή του δημοτικού μας διαμερίσματος στο υπό σύσταση ΠΑΡΡΑΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή θεωρούμε ότι η παραπάνω πρόταση είναι πολύ σοβαρή και πιθανή υλοποίησή της θα αποτελέσει μοχλό τουριστικής και κατ΄επέκταση οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο της υπό ένταξη αλλά και της πλησιέστερης στο υπό σύσταση πάρκο περιοχής(εντός της οποίας είναι και το χωριό μας),ο Σύλλογός μας θα κάνει κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του ως άνω πολιτιστικού πάρκου.>>

Εκτός από τις εντοιχισμένες πλάκες στον ΙΝ Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης -που επισκέπτονται συχνά οι φοιτητές της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην περιοχή της Καλλρρόης και της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν πλούσια Αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία της  Βυζαντινής  και της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας όπως  ο αρχαιολογικός χώρος της Πολίχνης, η ιερά μονή των Ταξιαρχών-το παλαιότερο μοναστήρι της Μητρόπολης Μεσσηνίας-,ο Βυζαντινός ναός της  Φανερωμένης, η Ακρόπολη του Βασιλικού, το κάστρο του Μήλα, ο χώρος της Αρχαίας Μάλθης, το  άγαλμα του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι, οι υπό εξέλιξη αρχαιολογικές έρευνες για την ανακάλυψη της αρχαίας Ανδανίας,κ.λ.π.).

Και για τον λόγο λοιπόν  της Αρχαιολογικής αξίας της περιοχής μας την οποία επιπρόσθετα θεωρούμε και μοχλό μελλοντικής τουριστικής και κατ΄επέκταση  οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο του χωριού μας αλλά ολόκληρης της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας υψώνουμε την φωνή μας και λέμε :

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: