Τρίτη, Απριλίου 12, 2016

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Παραμένει η αβεβαιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει και δεν έχει πάρει ακόμη την τελική της απόφαση, όπως επεσήμανε χθες στην Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Αν, δηλαδή, η διαχείριση θα γίνει με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με τους βελτιωμένους όρους της διαπραγμάτευσης ή με την ανάληψη της ευθύνης της διαχείρισης από τους δήμους με τη στήριξη του κράτους.
Στη χθεσινή του συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο υπουργός έριξε το "μπαλάκι" στους δήμους, σημειώνοντας πως «οι δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο και, φυσικά, εμείς υπηρετούμε τις δικές τους επιλογές, πάντα με τη δική μας κεντρική κατεύθυνση». Εκτίμησε ότι «αυτό το πρόβλημα θα λυθεί πάντα με τη συναίνεση των δήμων -και φυσικά με τη δική μας συνεισφορά. Οι δήμοι είναι εκείνοι που μαζεύουν τα απορρίμματα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, είπε ότι «αναδιαπραγματευτήκαμε τη λύση της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ και, μάλιστα, πετύχαμε πάρα πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Στη λύση αυτή η εγγυημένη ποσότητα από εκεί που ήταν στο 58% της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων, κατέβηκε ήδη μ' αυτή τη διαπραγμάτευση -τεράστια οικονομία για τους δημότες- στο 37%» και σημείωσε: «Αυτό είναι μια πρόταση. Με την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδίου, που ανήκει στους δημάρχους, θα δούμε ποια θα είναι η τελική λύση. Εμείς ως κυβέρνηση το καθήκον μας το κάναμε. Και την παλιά λύση βελτιώσαμε και καινούργιες λύσεις, εάν υπάρχουν, τις περιμένουμε καλόδεχτα στο διάλογο από τους δημάρχους».
Επίσης, ο κ. Τσιρώνης παρατήρησε πως «το καινούργιο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων μετατρέπει τα απορρίμματα από πρόβλημα σε ευκαιρία, μία ευκαιρία να κερδίσει επιτέλους και η Ελλάδα από την κυκλική οικονομία ένα σημαντικό κύκλο εργασιών και 16.000 νέες θέσεις εργασίας, με 2 δισ. τζίρο».
Στις δηλώσεις του ο κ. Νίκας είπε ότι «αυτό το μεγάλο ζήτημα, που δυστυχώς έχει καταστεί εθνικό πρόβλημα, μόνο με τη συνεννόηση κυβέρνησης, δημάρχων, περιφερειαρχών μπορεί να επιλυθεί». Εξέφρασε τη χαρά του «γιατί ο υπουργός είναι φορέας του πνεύματος της συνεννόησης και της συναίνεσης σ' αυτό το ζήτημα» και ανέφερε πως «εμείς ως Δήμος Καλαμάτας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πάντοτε στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της συναίνεσης, ιδιαίτερα με το υπουργείο, που έχει τη μεγάλη ευθύνη να δώσει το βηματισμό για την επίλυση αυτού του προβλήματος». Δήλωσε, ακόμα, την εμπιστοσύνη του στα βήματα που κάνει ο υπουργός, ως αρχή της επίλυσης και διευκρίνισε: «Δεν σημαίνει ότι αν κάνουμε το πρώτο βήμα, τα λύσαμε όλα. Μπροστά μας είναι τα βήματα τα μεγάλα, να επιτύχουμε τους στόχους που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και σε όλα τα άλλα ζητήματα».
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Γράφτηκε από τον  Γιάννης Σινάπης
ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Η ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΠΑΛΑ Η ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: