Σάββατο, Μαρτίου 12, 2016

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

-Παρά τις διαφωνίες κομματικών και αυτοδιοικητικών του ΣΥΡΙΖΑ
                             -Η σύμβαση με… καλύτερους όρους είναι η επικρατέστερη λύση

Δαιδαλώδες παραμένει το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Δήμων, υπουργείων, Περιφέρειας Πελοποννήσου, κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και δεν υπάρχει και κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι δυνατόν να ομονοήσουν όλες οι πλευρές.
Οι Δήμοι στην πλειοψηφία τους φαίνεται να συντάσσονται με τη νέα γραμμή της κυβέρνησης, η οποία διαπραγματεύεται καλύτερους όρους στη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.
Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης επιμένει να υποστηρίζει τα… δικά του περί υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία και τους όρους που υπήρχαν στο διαγωνισμό, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν είτε άμεσα (Πελοπόννησος Πρώτα) είτε έμμεσα (Στ. Μπεχράκης, δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας).
Και μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ υπήρξαν και τις τελευταίες ημέρες εξελίξεις οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά.
Προχθές, παραιτήθηκε, αιφνιδιαστικά, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, μέλη του οποίου είναι οι Δήμοι, δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος.
Την προηγούμενη ημέρα συνεδρίασε ο Φορέας και διαπιστώθηκε ότι οι Δήμοι δεν έχουν κοινή πρόταση να αντιπαραθέσουν στην πρόταση της κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι ευνοούν το σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, αφού οι Δήμοι δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουν να προτείνουν άλλη λύση.
Σε ό,τι αφορά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, σε αυτή παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας (και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος) και παρουσίασε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Καλαμάτας προέβη σε τοποθέτηση, αναφέροντας ότι η Καλαμάτα έχει από τους πρώτους παραδώσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν δύο σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων: ο ένας είναι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας και ο άλλος είναι η πρόταση του υπουργείου, που περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο διαγωνισμό της Περιφέρειας σε κάποια σημεία. Προφανώς, υπάρχει συμφωνία και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς Περιφέρειας στη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Η εκτίμηση του κ. Νίκα είναι ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση, αφού μόνο 5 Δήμοι από τους 26 έχουν κάνει βήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ τα πρόστιμα επικρέμανται. Αν επιβληθούν πρόστιμα στους Δήμους, προφανώς δεν πρέπει να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν με την προσωρινή διαχείριση.
Για τους Δήμους ένας δρόμος υπάρχει σε σχέση με τους δύο σχεδιασμούς: ας στηρίξουν την προσπάθεια η οποία γίνεται από πλευράς κυβέρνησης για τροποποίηση του διαγωνισμού. Μάλιστα, η προσπάθεια από πλευράς Δήμων πρέπει να είναι στην κατεύθυνση περαιτέρω βελτιώσεων, ιδιαίτερα στο ζήτημα της τιμής, η οποία πρέπει να είναι σαφώς μικρότερη, διότι η υπάρχουσα τιμή δεν μπορεί να περάσει από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο.
Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιτευχθούν συμφωνίες τέτοιες οι οποίες θα εξυπηρετούν και τους Δήμους και θα συμφωνεί σε αυτό και η Περιφέρεια.
Για τη Μεσσηνία υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς αυτή βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση σε σχέση με τους άλλους νομούς, διότι με την πρόταση της κυβέρνησης καταργείται η εγκατάσταση στην Καλλιρρόη. Αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια της Μεσσηνίας πρέπει να μεταφέρονται και, βεβαίως, υπάρχει σκληρή αντίδραση και από την Παλιόχουνη και από τον Ευρώτα, οι οποίοι δε δέχονται τα σκουπίδια της. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά και για το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να υπάρχει λύση, όπως εκτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας».
ΠΗΓΗ
:ΘΑΡΡΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 12/03/2016 10:38
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Δεν υπάρχουν σχόλια: