Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2017

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Περί των ιερών ανδρών και των ιερών γυναικών: Ο Γραμματέας των Συνέδρων θα ορκίσει αμέσως όσους ορίστηκαν ως ιεροί, εκτός αν κάποιος είναι άρρωστος, ενώ ταυτόχρονα θα καίγονται στους βωμούς οι προσφορές και θα γίνεται σπονδή αίματος και οίνου, με τον παρακάτω όρκο: " Ορκίζομαι στους θεούς, στο όνομα των οποίων τελούνται τα μυστήρια, ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να τελεστούν με ευλάβεια αυτά που ορίζονται κατά την τελετή και απολύτως σύμφωνα με το δίκαιο και ότι ούτε εγώ ο ίδιος θα κάνω κάτι άσχημο ή άδικο που να είναι αντίθετο στα μυστήρια, ούτε θα επιτρέψω σε άλλον κάτι τέτοιο, αλλά θα ακολουθήσω πιστά τα καθιερωμένα και θα ορκίσω και τις ιερές (γυναίκες) και τον Ιερέα σύμφωνα με το Διάταγμα. Αν εκτελέσω τα καθήκοντά μου σύμφωνα με τον όρκο ας ανταμειφθώ όπως οι ευσεβείς, αν όμως φανώ επίορκος, το αντίθετο ". Αν δε κάποιος δεν θέλει να ορκιστεί να του επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων δραχμών και να εκλέγεται άλλος αντ’ αυτού από την ίδια φυλή.
Τις δε ιερές γυναίκες να τις ορκίζουν ο Ιερέας και οι ιεροί στο ιερό του Καρνείου (Απόλλωνα), την προηγούμενη ημέρα των μυστηρίων, με τον ίδιο όρκο και με την προσθήκη: " η συμβίωση με τον άνδρα μου θα είναι σύμφωνη με το γραπτό και άγραφο δίκαιο ". Αν δε κάποια δεν θέλει να ορκιστεί οι ιεροί να της επιβάλουν πρόστιμο χίλιες δραχμές και να μην της επιτρέπουν να συμπράττει στην τελετή των θυσιών, ούτε να μετέχει στα μυστήρια, ενώ οι ορκισθείσες να επιτελούν τα έργα τους. Όσοι δε ορκιστούν ως ιεροί και ιερές για το (προσεχές) πεντηκοστό πέμπτο έτος, να δώσουν τον ίδιο όρκο κατά τον ενδέκατο μήνα προ των μυστηρίων (Ιούλιο ή Αύγουστο).
Περί παραδόσεως: Την δε κιβωτό με τα ιερά βιβλία, τα οποία παρέδωσε ο Μνασίστρατος, να τα παραδώσουν οι ιεροί στους διαδόχους τους, καθώς και τα υπόλοιπα, όσα τυχόν προετοιμασθούν προς χάριν των μυστηρίων.
Περί στεφάνων: Σαν στολίδι στο κεφάλι οι μεν ιεροί και ιερές θα έχουν άσπρο κάλυμμα, όμως όσοι μετέχουν στις τελετές για πρώτη φορά στλεγγίδα (κάλυμμα που μοιάζει με στέμμα). Όταν δε οι ιεροί δώσουν το παράγγελμα, τότε θα αφήσουν στο έδαφος την στλεγγίδα και θα βάλουν όλοι δάφνινο στεφάνι.
Περί ιματισμού: Όσοι συμμετέχουν στην τέλεση των μυστηρίων να είναι ξυπόλητοι και να φορούν λευκή ενδυμασία, οι δε γυναίκες όχι διαφανή φορέματα και τα σειρήτια των ενδυμάτων όχι πλατύτερα από μισό δάχτυλο και όσες δεν έχουν υπηρεσία στην τελετή, να φορούν λινό χιτώνα και φόρεμα αξίας όχι μεγαλύτερης των εκατό δραχμών, οι δε ανύπανδρες καλάσηριν ή σινδονίταν και φόρεμα αξίας όχι μεγαλύτερης της μιας μνας (75 δραχμών), οι δε δούλες την ίδια ενδυμασία όχι μεγαλύτερης αξίας όμως των 50 δραχμών. Από δε τις ιερές οι μεν παντρεμένες καλάσηριν ή εσωτερικό χιτώνα, χωρίς έγχρωμες γιρλάντες, αξίας όχι μεγαλύτερης των δύο μνων, οι δε ανύπανδρες κροσσωτό φόρεμα ή άλλο φόρεμα όχι ακριβότερο των εκατό δραχμών. Κατά την διάρκεια δε της πομπής οι μεν γυναίκες θα φορούν μεσοφόρι και μάλλινο μακρύ φόρεμα με σειρήτια όχι πλατύτερα από μισό δάχτυλο, οι δε κοπέλες μακρύ εσωτερικό φόρεμα αδιαφανές· να μη φέρει δε καμιά χρυσαφικά, ούτε κοκκινάδι στα χείλη ούτε πούδρα στο πρόσωπο ούτε περιδέραιο ούτε τα μαλλιά πλεγμένα προς τα πίσω ούτε υποδήματα εκτός αν είναι φτιαγμένα από τσόχα ή από δέρμα θυσιασθέντος ζώου. Να έχουν δε καθίσματα οι ιερές στρογγυλά από λυγαριά και πάνω τους μαξιλάρια ή λευκά στρωσίδια σπειροειδώς τοποθετημένα χωρίς στολίδια ή κόκκινη κορδέλα. Όσες δε έχουν υπηρεσία στις τελετές να φορούν ό,τι καθορίζουν οι ιεροί. Αν δε κάποια φέρει ιματισμό διαφορετικό του καθορισμένου ή κάτι που απαγορεύεται, να μην το επιτρέπει ο γυναικονόμος ο οποίος έχει το δικαίωμα να τα αφαιρέσει βιαίως και να τα κατάσχει υπέρ των θεών. 
Ορκωμοσία του γυναικονόμου: Όταν οι ιεροί ορκιστούν να ορκίσουν και τον γυναικονόμο με τα ίδια λόγια ο οποίος θα έχει την επιμέλεια του ιματισμού και όλων των υπολοίπων που αναφέρονται στο τελετουργικό.
Περί της πομπής: Κατά την πομπή (λιτανεία) θα προπορεύεται ο Μνασίστρατος, θα ακολουθεί ο ιερέας των θεών προς χάριν των οποίων γίνονται τα μυστήρια, μαζί με την ιέρεια, θα ακολουθούν οι αγωνοθέτες, οι ιεροθύτες και οι αυλητές. Μετά από αυτούς οι ιερές παρθένες όπως κληρωθούν οδηγώντας τα άρματα πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί η κιβωτός που περιέχει τα ιερά μυστικά. Ακολουθεί η προϊσταμένη του ιερού δείπνου της Δήμητρας (θοιναρμόστρια) και οι υποθοιναρμόστριες, έπειτα η ιέρεια του ναού της Δήμητρας του ιπποδρόμου και ακολουθεί η ιέρεια του ναού που βρίσκεται στην Αιγίλη. Έπειτα οι ιερές γυναίκες μία-μία, όπως κληρωθούν. Ακολουθούν οι ιεροί άνδρες με τη σειρά που θα καθορίσουν οι Δέκα. Ο δε γυναικονόμος θα κάνει την κλήρωση γιά τη σειρά των γυναικών και των παρθένων και θα επιμελείται να προχωρούν κατά την πομπή όπως τοποθετήθηκαν. Να οδηγούνται δε στην πομπή και τα προς θυσία ζώα και να θυσιαστούν: Για μεν την Δήμητρα ετοιμόγεννη γουρούνα, για τον Ερμή κριάρι για τους μεγάλους θεούς μικρή γουρνοπούλα για τον Κάρνειο Απόλλωνα κάπρος και για την Αγνή (Περσεφόνη) πρόβατο.
Περί σκηνών: Οι ιεροί να μην επιτρέπουν σε κανένα να έχει σκηνή μεγαλύτερη από τριάντα τετραγωνικά πόδια ούτε να επιτρέπουν να περιβάλουν τις σκηνές με μικρά ή μεγάλα παραπετάσματα και να απαγορεύουν να στήσει κάποιος από τους μη ιερούς σκηνή στον χώρο που αυτοί θα χαράξουν με σημάδια. Και να μην μπει κανείς αμύητος στον τόπο που θα οριοθετήσουν. Να τοποθετήσουν δε και στάμνες με αγίασμα να αναγράψουν δε και πότε επιβάλλεται καθαρισμός και τι δεν πρέπει να έχει μαζί του αυτός που θα μπει στον περιφραγμένο χώρο. Τι δεν πρέπει να υπάρχει στις σκηνές: Κανένας να μην έχει κρεββάτια στη σκηνή, ούτε οικοσκευή αξίας μεγαλύτερης των τριακοσίων δραχμών αλλιώς να μην το επιτρέπουν οι ιεροί και τα παραπανίσια να γίνονται αναθήματα των θεών.
Περί ακοσμούντων : Όταν δε τελούνται οι θυσίες και τα μυστήρια, όλοι να στέκονται ευλαβικά και να υπακούουν στα παραγγελλόμενα. Όποιον επιδεικνύει απείθεια ή συμπεριφέρεται απρεπώς στα θεία, να τον μαστιγώνουν οι ιεροί και να τον αποκλείουν από την περαιτέρω συμμετοχή στ μυστήρια. 
Περί των ραβδοφόρων: Να επιλεγούν δε από τους ιερούς άνδρες είκοσι ως ραβδοφόροι, οι οποίοι να πειθαρχούν στους επιτελούντες τα μυστήρια και να φροντίζουν να γίνονται όλα όπως πρέπει από αυτούς που προσέρχονται με καλούς τρόπους και με τάξη, σύμφωνα με τις εντολές των αρχόντων που έχουν οριστεί για τις τελετές. Όσους δεν πειθαρχούν ή συμπεριφέρονται απρεπώς να τους τιμωρούν με μαστίγωμα. Αν δε κάποιος από τους ραβδούχους δεν εκτελεί τα καθήκοντά του κατά τα καθοριζόμενα ή κάνει κάτι άλλο άδικο ή κάνει κάτι που μπορεί να διαλύσει τα μυστήρια να κρίνεται από τους ιερούς και αν κατακρίνεται να μην συμμετέχει στα μυστήρια.
Περί εισπράξεων και δαπανών: Όσες εισπράξεις ανήκουν στα μυστήρια να τις εισπράττουν οι πέντε που θα οριστούν από τον δήμο. Αυτοί οι πέντε θα προτείνονται υποχρεωτικά από όλους τους άρχοντες, όχι όμως οι ίδιοι δύο φορές τον ίδιο χρόνο, και θα προέρχονται από αυτούς που έχουν περιουσία όχι λιγότερη από ένα τάλαντο· αυτών δε των πέντε που θα ορισθούν θα προσημειώνει η γερουσία την περιουσία τους, καθώς και την περιουσία εκείνων που τους πρότειναν. Όσους κάνουν τις εισπράξεις θα βοηθά υποχρεωτικά ο αργυροσκόπος (εκτιμητής γνησιότητας νομισμάτων). Όταν δε τελειώσουν τα μυστήρια θα γίνει από τους πέντε απολογισμός στην πρώτη δημόσια και νόμιμη συνέλευση των συνέδρων και θα αποδοθούν αμέσως στον Επιμελητή με έγγραφο όπου θα καταγράφονται ονομαστικά όσοι κατέβαλαν τα διάφορα ποσά για τον καθαρμό και την μύηση αυτοί που πρώτη φορά μυήθηκαν ή από ό,τι άλλο τυχόν έγινε είσπραξη καθώς και τα πραγματοποιηθέντα έξοδα και αν υπάρχει υπόλοιπο να το καταθέσουν αμέσως στον ταμία σε μετρητά και θα είναι υπόλογοι αν αποκαλυφθεί αδικαιολόγητη δαπάνη. Τότε θα καταβάλουν τα διπλάσια και επί πλέον πρόστιμο χιλίων δραχμών και οι δικαστές να μην κάνουν έκπτωση. Αυτοί δε που θα διοριστούν για το προσεχές πεντηκοστό πέμπτο έτος να προβούν σε εξόφληση και του ποσού που δίδεται στον Μνασίστρατο για το στεφάνι που προσφέρεται από την πόλη αξίας έξι χιλιάδων δραχμών, να δώσουν δε στον ταμία όσα τυχόν είχε ξοδέψει νωρίτερα για τα κατασκευαζόμενα στο Καρνάσιο έργα κατά το πεντηκοστό πέμπτο έτος ή όσα ξοδεύτηκαν γι την προετοιμασία των μυστηρίων. Τα υπόλοιπα των εισπράξεων του έτους να διατεθούν από τους πέντε για τις επισκευές στο Καρνάσιο Άλσος και αν υπάρχει άλλη ανάγκη επιπλέον των προσόδων να την αναφέρουν, γράφοντας ρητά σε τι συνίσταται και οι άρχοντες και οι σύνεδροι να αποφανθούν ώστε ο ταμίας να την χρηματοδοτήσει, τα δε χρήματα που θα πληρώσει να του αποδοθούν από τις εισπράξεις των μυστηρίων και να αποδώσουν λογαριασμό στον Επιμελητή της διαχείρισής τους και να είναι υπόλογοι αν παραβούν από όσα γράφονται παραπάνω. 
Ο ταμίας όποιο χρηματικό υπόλοιπο παραλάβει από αυτά να το διαθέσει, σύμφωνα με εισηγητική έκθεση, για τις επισκευές στο Καρνάσιο Άλσος και για τίποτε άλλο, μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα για την τέλαια τέλεση των μυστηρίων· και κανείς να μην εισάγει πρόταση ότι αυτές οι εισπράξεις πρέπει να διατεθούν δαπανηθούν σε διαφορετικό σκοπό, ειδάλλως η πρότασή του να θεωρείται άκυρη, και να καταβάλει πρόστιμο δύο χιλιάδων δραχμών. Ομοίως και ο ταμίας ό,τι ποσό ξοδέψει για άλλο λόγο να το επιστρέψει εις διπλούν με επιπλέον πρόστιμο δύο χιλιάδων δραχμών. Και οι δικαστές να μην κάνουν καμιά ελάττωση, οι δε εισπράξεις από τους παραπάνω καταλογισμούς να διατίθενται για τις επισκευές στο Καρνάσιο Άλσος. Όταν δε ολοκληρωθούν τα έργα που απαιτούνται για την ορθή τέλεση των μυστηρίων τα έσοδα από τα μυστήρια να θεωρούνται σαν έσοδα της πόλης.

Περί παροχής θυμάτων: Οι ιεροί, μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, να αναθέσουν, μετά από μειοδοσία, την προμήθεια των ζώων που πρέπει να θυσιαστούν και να παραστούν στα μυστήρια, καθώς και όσων προορίζονται για τους καθαρμούς, αναθέτοντας , αν το θεωρούν συμφέρον, στον ίδιο μειοδότη την προμήθεια όλων των ζώων, αν όχι χωριστά, προκρίνοντας ώστε να υπάρχει το λιγότερο κέρδος. Επιπλέον δε πρέπει να παραδοθούν πριν την έναρξη των μυστηρίων δύο άσπρα πρόβατα, κατά την τελετή του καθαρμού ένα κριάρι με ωραίο χρώμα και όταν γίνεται η τελετή του καθαρμού στο θέατρο τρία χοιρίδια· κατά την τελετή προς χάριν των πρωτομυστών εκατό πρόβατα, για την πομπή της Δήμητρας έγκυο γουρούνα, για τους μεγάλους θεούς μια γουρούνα δύο ετών, για τον Ερμή κριάρι, για τον Κάρνειο Απόλλωνα κάπρο και για την Αγνή (Περσεφόνη) πρόβατο. Ο δε ανάδοχος της προμήθειας, αφού εγγυηθεί στους ιερούς, να πάρει το αντίτιμο και να παραδώσει τα κατάλληλα θύματα καθαρά, χωρίς σωματικά ελαττώματα και να τα επιδείξει στους ιερούς δέκα ημέρες προ των μυστηρίων, όσα δε από τα θύματα εγκριθούν, να τα σημαδεύουν οι ιεροί και ο ανάδοχος να παραδώσει όσα σημαδεύτηκαν. Αν όμως δεν τα φέρει για έλεγχο να εισπράττουν οι ιεροί από τους εγγυητές το ποσό της αξίας και μισό ακόμα, τα δε θύματα να τα προσκομίσουν αυτοί και να παρακρατήσουν την δαπάνη της αγοράς από όσα εισπραχθούν.
Περί καλλιτεχνών μουσικών: Οι ιεροί να διαλέγουν κάθε χρόνο τους αυλητές και κιθαριστές, που κρίνονται κατάλληλοι να υπηρετήσουν τις θυσίες και τα μυστήρια και αυτοί που θα επιλεγούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους θεούς.
Περί αδικημάτων: Αν δε κάποιος, κατά τις ημέρες που γίνονται οι θυσίες και τα μυστήρια, συλληφθεί είτε επειδή έκλεψε, είτε επειδή προέβη σε άλλο αδίκημα, να οδηγείται στους ιερούς. Και ο μεν ελεύθερος, αν κριθεί ένοχος, να πληρώνει το διπλάσιο, ο δε δούλος να μαστιγώνεται και να πληρώνει την διπλάσια αξία του αντικειμένου που έκλεψε, για δε τα άλλα αδικήματα να καταβάλλεται πρόστιμο είκοσι δραχμών. Αν όμως δεν εξοφλήσει αμέσως να παραδίδεται (ο δούλος) από τον κύριό του στον αδικηθέντα για να πληρώσει το χρέος με εργασία, αλλιώς δικάζεται το διπλάσιο.
Περί αυτών που κόβουν δέντρα στο ιερό άλσος: Κανείς να μην κόβει ξύλα από τον ιερό τόπο. Αν κάποιος συλληφθεί να κόβει, αν μεν είναι δούλος να μαστιγώνεται από τους ιερούς, αν δε είναι ελεύθερος να καταβάλει πρόστιμο όσο καταλογίσουν οι ιεροί. Αυτός δε που θα τους ανακαλύψει να τους οδηγεί στους ιερούς και να παίρνει τα μισά.
Περί ασύλου των δούλων: Το ιερό (τέμενος) ας είναι άσυλο για τους δούλους στην περιοχή που οι ιεροί θα προσδιορίσουν ακριβώς και κανείς να μην περιθάλπει τους δραπέτες (που δεν κατέφυγαν στο ιερό), ούτε να τους σιτίζει ούτε να τους δίνει εργασία. Όποιος ενεργεί αντίθετα από αυτή τη διάταξη υποχρεούται έναντι του κυρίου του δραπέτη, να καταβάλει στον κύριο του δούλου το διπλάσιο της αξίας του δούλου και επιπλέον πρόστιμο πεντακοσίων δραχμών ο δε ιερέας αποφασίζει για τους δραπέτες που κατάγονται από την πόλη του και θα ζητήσουν άσυλο, και όσους καταδικάσει να τους παραδώσει στους κυρίους τους. Αν δεν τους παραδώσει είναι στην ευχέρεια του κυρίου να μεταβεί να τον παραλάβει.
Περί της κρήνης: Για δε την πηγή, που ονομάζεται στα αρχαία έγγραφα κρήνη της Αγνής, καθώς και για το άγαλμα που είναι τοποθετημένο κοντά σ' αυτήν να έχει την επιμέλεια ο Μνασίστρατος, για όσο ζει και να μετέχει, μαζί με τους ιερούς, στις θυσίες και τα μυστήρια και όσα προσφέρουν οι θυσιάζοντες κοντά στην κρήνη καθώς και τα δέρματα των σφαγίων να τα λαμβάνει ο Μνασίστρατος. Από δε τα ποσά που προσφέρονται είτε από τους θυσιάζοντες κοντά στην κρήνη, είτε ρίπτονται στο θησαυροφυλάκιο, όταν αυτό κατασκευαστεί, να λαμβάνει ο Μνασίστρατος το ένα τρίτο. Τα δε δύο τρίτα και όποιο άλλο αφιέρωμα προσφέρεται από τους θύοντες να προορίζονται υπέρ των θεών. Ο δε ιερέας και οι ιεροί να επιμελούνται ώστε να κατασκευάζονται από τις εισπράξεις αφιερώματα για τους θεούς σύμφωνα με την γνώμη των συνέδρων.
Περί κατασκευής θησαυρών: Οι ιεροί που θα οριστούν για το προσεχές πεντηκοστό πέμπτο έτος, να επιμεληθούν, μαζί με τον αρχιτέκτονα, να κατασκευαστούν δύο πέτρινα κιβώτια εισφορών που να κλειδώνουν και να τα τοποθετήσουν το μεν ένα στον ναό των μεγάλων θεών, το δε άλλο πλησίον της πηγής σε τοποθεσία που θα κρίνουν ως ασφαλή. Και να τους βάλουν κλειδιά, και του μεν κιβωτίου της κρήνης το δεύτερο κλειδί θα κρατά ο Μνασίστρατος, το δε άλλο οι ιεροί, του δε κιβωτίου (θησαυρού) του ναού να έχουν το κλειδί οι ιεροί και να το ανοίγουν κάθε χρόνο κατά την τελετή των μυστηρίων και το ποσό που θα καταμετρείται από κάθε θησαυροφυλάκιο αφού το καταγράφουν να το ασφαλίζουν. Να αποδίδουν δε στον Μνασίστρατο το ποσό που του ανήκει όπως προσδιορίζεται στο Διάταγμα.
Περί του ιερού δείπνου: Οι ιεροί αφού αφαιρέσουν από καθένα από τα θύματα που παρήλασαν στην πομπή ό,τι ανήκει στους θεούς, τα υπόλοιπα κρέατα να τα χρησιμοποιήσουν στο ιερό δείπνο μαζί με τις ιερές και τις παρθένες και να παραλάβουν και τον ιερέα και την ιέρεια του Καρνείου και τον Μνασίστρατο και τη γυναίκα του και τα παιδιά και τα εγγόνια του και από τους καλλιτέχνες όσους έλαβαν μέρος στους χορούς και από τους υπηρέτες όσους βοήθησαν. Και για τα υπόλοιπα έξοδα του δείπνου να μην δαπανηθούν περισσότερες από........... δραχμές.
Περί αγοράς: Οι ιεροί να διαλέξουν έναν τόπο που θα γίνονται οι αγοραπωλησίες. Ο δε αγορανόμος της πόλης να φροντίζει ώστε αυτοί που πουλάνε να κάνουν νόμιμες δοσοληψίες χωρίς αισχροκέρδεια, και να χρησιμοποιούν μέτρα και σταθμά σύμφωνα με τα επίσημα και να μην καθορίζουν τιμή πώλησης, ούτε χρονική προθεσμία και να μεριμνά ώστε να μην εκμισθώνει κανείς τον χώρο στους εμπόρους. Όσους δε δεν πωλούν όπως καθορίστηκε, τους μεν δούλους να μαστιγώνει τους δε ελεύθερους να τιμωρεί με πρόστιμο είκοσι δραχμών. Και την απόφαση να την παίρνουν οι ιεροί. 
Περί ύδατος: Ο αγορανόμος να έχει και την επιμέλεια του νερού, έτσι ώστε κατά την περίοδο του πανηγυριού να μην καταστρέφει κανείς την πηγή, ούτε τα αυλάκια ροής του νερού ούτε ο,τιδήποτε άλλο έχει κατασκευαστεί στο ιερό για το νερό. Και το νερό να ρέει ακριβώς προς τις κατευθύνσεις που έχουν οριστεί και κανείς να μην εμποδίζει την ελεύθερη χρήση του από όλους. Αν δε κάποιος συλληφθεί να κάνει κάτι απαγορευμένο αν είναι δούλος να μαστιγώνεται αν είναι ελεύθερος να τιμωρείται με πρόστιμο είκοσι δραχμών και ο καταλογισμός να γίνεται από τους ιερούς.
Περί αλείμματος και λουτρού: Ο αγορανόμος να φροντίζει όπως αυτοί που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους λουόμενους (λουτροκόμοι) στο λουτρό του ιερού, να μην εισπράττουν από τους λουόμενους περισσότερο από δύο χάλκινα νομίσματα (1/3 του οβολού) και να παρέχουν φωτιά και ζεστή αίθουσα και για όσους ξεπλένονται ζεστό νερό · και ο προμηθευτής ξύλων για το αλειπτήριο να παρέχει σε όσους αλείφονται ξερά ξύλα και αρκετά κάθε μέρα από της τετάρτης έως της εβδόμης ώρας. Κανείς δε δούλος να μην αλείφεται την δε προμήθεια των ξύλων να την αναθέτουν σε προμηθευτή οι ιεροί. Αν δε κάποιος από τους εργολάβους προμήθειας ξύλων ή τους λουτροκόμους δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του αν είναι δούλος να μαστιγώνεται αν είναι ελεύθερος να τιμωρείται με πρόστιμο είκοσι δραχμών για κάθε αδίκημα, και ο καταλογισμός να γίνεται από τους ιερούς.
Υποβολή έκθεσης πεπραγμένων: Οι ιεροί για τα έργα της διοικήσεως τους κατά τη διάρκεια του πανηγυριού ή για τις καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσαν να καταθέσουν έκθεση στο Πρυτανείο. Να αναγράφουν δε και στο Διοικητήριο που βρίσκεται στον ιερό χώρο όσους έχουν καταδικαστεί αναφέροντας και το είδος του αδικήματος. Να δοθεί αντίγραφο του κανονισμού σε όσους έχει ανατεθεί κάποια υπηρεσία, ώστε να το αντιγράψουν και αφού ελεγχθεί η ακρίβεια της αντιγραφής και επικυρωθεί, να δώσουν το αντίγραφο στους νομοφύλακες. Αυτοί δε αφού το πάρουν να το επιδεικνύουν σε όσους χρειάζεται να το δουν. Και κατά τα μυστήρια να συνυπηρετούν με τους ιερούς και ο κήρυκας και ο αυλητής και ο μάντης και ο αρχιτέκτονας.
Περί διορισμού των δέκα: Οι προϊστάμενοι του δήμου (δαμιοργοί) κατά την δωδέκατη ημέρα του έκτου μήνα (Φεβρουάριο ή Μάρτιο), πριν την κλήρωση για τους ιερούς και τις ιερές, να αναθέσουν στον Δήμο να ορίσει δέκα από όλους τους πολίτες που δεν είναι μικρότεροι των σαράντα ετών και ούτε δύο φορές τους ίδιους μέσα στον ίδιο χρόνο. Να μετέχουν δε στην εκλογή και οι άρχοντες και από τους υπόλοιπους πολίτες όποιος θέλει, προτείνοντας κάποιον από αυτούς που επιτρέπεται να κληρωθούν. Αυτούς δε που θα ορισθούν να τους ορκίσει ο Γραμματέας των Συνέδρων με τον όρκο των ιερών. Να έχουν δε οι οριζόμενοι σαν καθήκον να φροντίζουν για όλα όσα πρέπει να γίνονται στη διάρκεια των μυστηρίων και να φροντίζουν να υπάρχουν τα απαραίτητα για την τέλεσή τους. 
Να εκλέγουν δε για ραβδοφόρους τους καταλληλότερους από τους ιερούς και ομοίως τους μυσταγωγούς. Αυτούς δε που θα συλλειτουργούν με τον Μνασίσταρτο να τους εκλέγουν, εάν είναι κατάλληλοι, ακόμα και αν δεν ορίστηκαν ως ιεροί. Και όσοι εκλέχτηκαν να πειθαρχούν και να εκτελούν ό,τι τους ανατεθεί. Αυτός δε που δεν θα συμμορφώνεται, να καταδικάζεται σε πρόστιμο είκοσι δραχμών και να καταγράφεται στο αρχείο των πολεμάρχων. Οι δε ραβδοφόροι να μαστιγώνουν όποιους τυχόν διατάξουν οι δέκα.
Οι δε διορισθέντες δέκα να εκδικάζουν όλες τις υποθέσεις. Αν δε χρειαστεί να ληφθεί κάποια ιδιαίτερη απόφαση, τότε να συγκαλούν οι δέκα συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των ιερών και να γίνεται ό,τι αποφασίζει η πλειοψηφία. Να φορούν δε οι δέκα κατά την τελετή των μυστηρίων κόκκινο περιβραχιόνιο.

Περί των απροβλέπτων: Αν συμβαίνουν απρόβλεπτα κατά τέλεση των μυστηρίων και των θυσιών που δεν αναγράφονται στον κανονισμό, να αποφασίζουν γι' αυτά οι σύνεδροι χωρίς όμως να μεταβάλλουν κάτι που θα κατέλυε τα μυστήρια ή τον κανονισμό. Σε αντίθετη περίπτωση η απόφαση που θα ληφθεί να θεωρείται άκυρη. Ο δε κανονισμός να θεωρείται ισχυρός για πάντα.
Μετάφραση : Αριστόδημος Τσιάλας (1981)
Επιμέλεια : Μιχάλης Τσιάλας (2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: