Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2015

KΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

Η Μάγδα Σωτηριανού, μέλος του ARCH International (Συμμαχία για την συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς), μιλάει στο βραδινό μαγκαζίνο του Κόκκινου και τον Σπύρο Γεράρδη, για την μεγάλη πολιτισμική αξία της βυθισμένης πολιτείας στο Παυλοπέτρι και παράλληλα κρούει των κώδωνα του κινδύνου, καθώς το παράνομο αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων (απέναντι από την Ελαφόνησο και το Παυλοπέτρι) - ελλιμενίζονται παρανόμως και τάνκερ! - έχει καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
19 Οκτωβρίου 2015.Το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη (κατοικήθηκε το 5000 π.Χ.) στον κόσμο και αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Βρίσκεται απέναντι από την ομώνυμη παραλία δίπλα στα Βιγκλάφια και απέναντι από την Ελαφόνησο.
Ο σημαντικός αυτός αρχαιολογικός χώρος, παγκόσμιας εμβέλειας, βρίσκεται σε κίνδυνο.To World Monuments Fund (διεθνές παρατηρητήριο για τα Μνημεία) την προηγούμενη εβδομάδα ένταξε στην λίστα των Απειλούμενων Μνημείων, τον αρχαίο οικισμό στο Παυλοπέτρι. Δηλαδή το Παυλοπέτρι «βρίσκεται στην ίδια μοίρα» με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Παλμύρα, τα οποία καταστρέφονται από τον φανατισμό του ISIS...
Από τι απειλείται η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο; - Από τα καράβια που αγκυροβολούν παρανόμως στον όρμο των Βατίκων. Εμπορικά πλοία και τάνκερ, που παρανόμως έχουν δημιουργήσει ένα νέο Σκαραμαγκά, σε μια «παρθένα» περιοχή της νοτίου Πελοπονήσσου.
-από τις ορέξεις των «κορακιών» και των ιδιωτικών συμφερόντων. Η ΤΕΡΝΑ έχει γνωστοποιήσει στο παρελθόν την επιθυμία να κατασκευάσει διυλιστήριο...
Τι κάνει η πολιτεία; Το Υπουργείο πολιτισμού έχει κάνει κάποιες κινήσεις και προσπαθεί να αναδείξει το θέμα, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει προβεί σε κάποια πρωτοβουλία για να σταματήσει το παράνομο αγκυροβόλιο και να καταγγείλει τις πρακτικές του λιμενάρχη που εκτός του ότι απειλούν την βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι, προκαλούν ανεπανώρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Δείτε το ντομιμαντέρ του BBC για το Παυλοπέτρι στην ηλεκτρονική διεύθυνση 
http://www.dailymotion.com/video/xrixvo_
ΠΗΓΗ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: