Τετάρτη, Μαΐου 06, 2015

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων περιμένουν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, για να την κρίνουν και να την συγκρίνουν με τη διαδικασία του διαγωνισμού που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση.
Υπέρ της μετατροπής της προσωρινής διαχείρισης με διαλογή στην πηγή (ανακύκλωση και κομποστοποίηση) σε οριστική, με τη διαχείριση από τους ίδιους τους δήμους (με διαλογή στην πηγή και μικρές μονάδες) τάσσονται οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Τριφυλίας. Αυτή τη στιγμή την εφαρμόζει μόνο ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Τέσσερις δήμοι πετάνε ακόμα τα σκουπίδια στις χωματερές. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης μεταφέρει τα σκουπίδια με εργολάβο, αλλά αυτές τις μέρες ο εργολάβος τον έχει εγκαταλείψει και τα σκουπίδια έχουν γεμίσει απορριμματοφόρα και κάδους, απειλώντας να "πνίξουν" τη Μάνη, κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Η αγωνία και ο προβληματισμός των δημάρχων αυτών είναι η διαχείριση του υπολείμματος, που πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία.
Την οριστική διαχείριση με το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου υποστηρίζει ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση.
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης που ζητεί επειγόντως να βρεθεί λύση και χθες επισκέφθηκε το υπουργείο Εσωτερικών. Αντιδρά στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα της Περιφέρειας και στον αριθμό των σκουπιδιών που έχουν δοθεί για το δήμο του.
Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας απάντησαν σε δύο ερωτήσεις μας: 1) Τι κάνει αυτή την περίοδο ο δήμος τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων και 2) τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Αναλυτικά σημείωσαν:
Παναγιώτης Νίκας (δήμαρχος Καλαμάτας)
«1) Ο Δήμος Καλαμάτας δίνει έμφαση στην ανακύκλωση. Εχουμε ΚΔΑΥ στο Ασπρόχωμα και άλλα δύο στη Μαραθόλακκα. Εκεί εφαρμόζουμε και τη διαδικασία της κομποστοποίησης που επιβλέπεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ολη αυτή η προσπάθεια αν συμπληρωθεί από τη διαδικασία διαχείρισης του υπολείμματος, είναι κάτι που μπορεί να είναι για πάντα. Διότι, ήδη στο Δήμο Καλαμάτας δίνει 20 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται, όμως, υποστήριξη σε επιπλέον μηχανήματα και κυρίως επίλυση του θέματος του υπολείμματος, το οποίο φθάνει από 12% μέχρι 15% με τα δύο ΚΔΑΥ που λειτουργούν στη Μαραθόλακκα.
Είναι ενδιάμεση διαχείριση και είναι στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ. Δεν ξέρω τι θα ισχύσει με τον εθνικό σχεδιασμό και τον περιφερειακό, αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για ένα μεγάλο δήμο, όπως ο Δήμος Καλαμάτας. Δεν μπορεί να είναι λύση για άλλους μικρότερους δήμους, που πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να έχουν τον κρίσιμο όγκο απορριμμάτων για να διαχειριστούν. Μας στοιχίζει 65 ευρώ ο τόνος. Αν ενισχυθούμε με το μηχανολογικό εξοπλισμό, τον οποίο έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, από το ΕΠΠΕΡΑΑ, η διαδικασία διαχείρισης μπορεί να πέσει στα 40 ευρώ τον τόνο και παρακάτω. Αυτό το πρότεινα από το 2012. Αγωνίστηκα ως πρόεδρος της ΠΕΔ, αλλά λυπάμαι για το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοί μου υπονόμευσαν την προσπάθεια και έμειναν στις χωματερές τους, με αποτέλεσμα και σε εθνικό επίπεδο να υπάρχουν τα προβλήματα που υπάρχουν.
2) Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 πυλώνες διαχείρισης στην κυβέρνηση, που έχουν πολιτικό λόγο στη διαχείριση απορριμμάτων. Το γ.γ. αρμόδιο για τη διαχείριση κ. Καπετάνιο, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση και τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη. Φοβάμαι ότι δεν έχουν τον ίδιο τρόπο προσέγγισης στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έχει κάνει ένα διαγωνισμό που κρίνεται στο Ελεγκτικό. Στην πρόταση Τατούλη πρέπει να υπάρξει αντιπρόταση. Υπάρχει μια πρόταση και δεν ξέρουμε τι υπάρχει απέναντι. Δεν μπορεί να απορρίπτεις κάτι, χωρίς να προτείνεις αυτό που θέλεις. Δεν υπάρχει κυβερνητική πρόταση στο τραπέζι για τη διαχείριση απορριμμάτων. Θα μπορούσε να υπάρξει αντιπρόταση, αν ένα μοναδικό κέντρο διαχειριζόταν το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, γιατί έχει ωριμάσει ο καιρός για τη διαχείριση απορριμμάτων. Είπα στον κ. Τσιρώνη ότι η κυβέρνηση, και όχι οι δήμοι, πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα για τη διαχείριση απορριμμάτων, Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει και δεν άσκησε ποτέ εθνική πολιτική. Δεν πρέπει να πληρώσουν οι δήμοι που έχουν κάνει προσπάθειες, όπως ο Δήμος Καλαμάτας που έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ και δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που μοίρασε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει τον αντίλογο, το αντεπιχείρημα και την πρότασή της για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Γιώργος Τσώνης (δήμαρχος Μεσσήνης)
«1) Την Τετάρτη σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή αναμένεται να καθορίσει τους όρους για τη διακήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ακινήτου, προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Ο δήμος μας έχει χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τον εξοπλισμό της προσωρινής διαχείρισης. Περιλαμβάνει 6 βασικά σημεία: διαλογή στην πηγή των οργανικών αποβλήτων, τεμαχισμό κλαδεμάτων, συγκέντρωση ανακυκλούμενου υλικού μπλε κάδων, διαχωρισμό του ανακυκλούμενου υλικού, κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος και δεματοποίηση υπολειμμάτων. Ο χρονικός ορίζοντας της προσωρινής διαχείρισης είναι 2 χρόνια, μάξιμουμ 4. Είμαστε καταδικασμένος δήμος. Είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
2) Σε αυτό το διάστημα των 2 - 4 χρόνων θα έχει μορφοποιηθεί και θα έχει πάρει σάρκα και οστά ο εθνικός σχεδιασμός και τότε θα επανεξετάσουμε την κατάσταση. Περιμένουμε την κυβέρνηση να αποφασίσει. Θα ακολουθήσουμε την πορεία που θα αποφασίσει η κεντρική εξουσία».
Δημήτρης Καφαντάρης (δήμαρχος Πύλου - Νέστορος)
«1) Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι έτοιμος να ξεκινήσει το διαγωνισμό για την προσωρινή διαχείριση, στον αδειοδοτημένο του χώρο. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάδειξη του ανάδοχου. Προβλέπει ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και κομποστοποιητή, ενώ το υπόλειμμα θα πηγαίνει σε νόμιμο, αδειοδοτημένο χώρο. Δεν θα μένει τίποτα. Η διαχείριση θα γίνεται εκεί που είναι σήμερα ο δεματοποιητής. Η διαχείριση αυτή θα επεξεργαστεί και τα δέματα των σκουπιδιών. Υπολογίζουμε στα μέσα του καλοκαιριού να ξεκινήσει, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις.
2) Από δω και πέρα, σε ό,τι αφορά τη μόνιμη διαχείριση πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαχείρισης που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Να υπάρχει διαχείριση σε όλη την Πελοπόννησο, όπως έχουμε αποφασίσει και στηρίξει διαχρονικά ως ΦοΔΣΑ. Δηλαδή, να υλοποιηθεί η εφαρμογή του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ. Η προσωρινή διαχείριση δεν μπορεί να γίνει μόνιμη, γιατί είναι μικρό το τονάζ των σκουπιδιών. Ο μικρός όγκος απορριμμάτων των μικρών δήμων σημαίνει μεγάλο κόστος. Αν δεν συνεργαστούμε οι μικροί δήμοι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Μόνο ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτή είναι η λύση».
Παναγιώτης Κατσίβελας (δήμαρχος Τριφυλίας)
«1) Ο Δήμος Τριφυλίας εγκαταλείπει τις παλιές μορφές διαχείρισης και ουσιαστικά τις χωματερές και προχωράει σε μια επιλογή: διαλογή στην πηγή, μηχανική διαλογή στα απορρίμματα, παραγωγή κομπόστ. Και μετά διαχείριση του υπολείμματος, με την προοπτική να αναλάβει η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να μας προσδιορίσουν τι θα κάνουμε το υπόλειμμα. Να μην πηγαίνουμε σε ελεύθερη διαπραγμάτευση. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση στη διαχείριση των απορριμμάτων να αφήσει ελεύθερους τους διορισμούς ή να μας δώσει τη δυνατότητα για αυτοδιαχείριση.
2) Η διαχείριση των απορριμμάτων από δω και στο εξής θα κοστίζει πάρα πολύ στους πολίτες. Αν πάμε σε αυτοδιαχείριση, θα μας έρχεται πολύ φθηνότερα από το να πηγαίνουμε και να πληρώνουμε με τον τόνο, με εγγυημένη ποσότητα. Είναι θέματα που σε φέρνουν σε λεόντειες συμφωνίες. Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, αν θα πάει με τον περιφερειακό σχεδιασμό ή με τις μικρές μονάδες. Η κυβέρνηση διαφωνεί με τον περιφερειακό σχεδιασμό, έχει όλους τους ανθρώπους γύρω της να λένε ότι διαφωνούν, αλλά δεν παίρνει και την απόφαση να προσδιορίσει ποιος είναι ο προορισμός. Και αυτό δημιουργεί διλήμματα και άλλοι δήμαρχοι επαναπαύονται και άλλοι δέχονται την πρόκληση. Δηλαδή, αν στις 13 Μαΐου το Συμβούλιο Επικρατείας δικαιώσει την ΤΕΡΝΑ, το λογικό είναι μετά από 1,5 χρόνο να έχει γίνει η μεγάλη μονάδα. Όμως, εμείς πρέπει να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας μέχρι να υλοποιηθούν οι αποφάσεις. Και με τον κίνδυνο να γίνουμε Τρίπολη ή Πύργος, δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε πότε θα πάρουν τις αποφάσεις. Γιατί μπορούν να πάρουν την απόφαση να σου κλείσουν τους ΧΑΔΑ. Όντως πάνε για κλείσιμο, γιατί πρέπει να αποκατασταθούν. Γι’ αυτό εμείς τολμήσαμε και κάναμε χωροθέτηση για τη μονάδα μηχανικής διαλογής, αλλά δεν είναι το μοναδικό κομμάτι στην ολική διαχείριση. Θα πάμε στη διαλογή στην πηγή για να ελαττώσουμε τους όγκους και να μας έρχεται μικρότερο το κόστος. Θα τολμήσουμε να πάμε και για κομποστοποίηση με συνοικιακούς κάδους στην πηγή. Αυτά δυστυχώς για την Τριφυλία δεν υπάρχουν και πρέπει να τα φτιάξουμε από την αρχή. Ο δήμος έχει κόστος αυτή τη στιγμή 1.020.000 ευρώ μόνο για τη συλλογή των απορριμμάτων. Τώρα προχωράμε για να ελαττώσουμε αυτό το κόστος. Σε οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης είτε πάμε σε μας, είτε πάμε σε περιφερειακή επιλογή, το κόστος θα φθάσει από 800.000 μέχρι 1,2 εκ. ευρώ το χρόνο. Γι’ αυτό ζητάμε να έχουμε ανεξαρτησία και δυνατότητες να ελαττώσουμε τα κόστη. Ελαττώνοντας το κόστος αποκομιδής, θα έχουμε πόρους να πληρώσουμε τη διαχείριση στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Σήμερα με τους ΧΑΔΑ το κόστος είναι ουσιαστικά μηδενικό. Εμείς θα φτιάξουμε τη μονάδα μηχανικής διαλογής. Αν έχεις δικό σου εξοπλισμό, είναι γύρω στα 35 ευρώ ο τόνος και αν δεν έχεις, είναι γύρω στα 60 ευρώ. Το μεγάλο κόστος είναι τι θα κάνουμε το υπόλειμμα. Επειδή είμαστε αποφασισμένοι το υπόλειμμα να μην μένει στην περιοχή και να πηγαίνουμε ή σε καύση στη βιομηχανία, είτε να το ενταφιάζουμε υγειονομικά σε ένα ΧΥΤΥ, θα επιβαρυνθούμε και το κόστος της μεταφοράς και το να σε δεχθούν σε ένα ΧΥΤΥ. Και αυτά είναι τιμές ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η καλύτερη λύση είναι η διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και η μονάδα μηχανικής διαλογής, που να την έχει ο ίδιος ο δήμος. Και για μόνιμη λύση».
Αριστείδης Σταθόπουλος (δήμαρχος Οιχαλίας)
«1) Προχωράμε τη διαδικασία προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων. Προβλέπει διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και μεταφορά του υπολείμματος σε αδειοδοτημένο, πιστοποιημένο χώρο από το κράτος. Έχουν υποβληθεί δύο προσφορές για το χώρο εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας προσωρινής διαχείρισης. Θα τις παραλάβει η αρμόδια επιτροπή που θα κρίνει την καταλληλότητα. Η προσωρινή διαχείριση θα ξεπεράσει τα 2 χρόνια και σε καμία περίπτωση τα 4. Αν δεν προχωρήσουμε, θα έχουμε πρόστιμο. Είμαστε ανοιχτοί σε όποια σύμπραξη, συνδιαχείριση με όμορους δήμους. Αν υπάρξουν έντιμοι, ειλικρινείς όροι συνεργασίας, θα συνεργαστούμε, για να έχουμε και καλύτερο οικονομικό όφελος. Επειδή θα λογοδοτήσουμε στους δημότες μας, αν έχουμε πρόστιμα, κάνουμε όλες τις ενέργειες για να μην έχουμε.
2) Περιμένουμε την οριστική διαχείριση και μεις έχουμε μια ειδική περίπτωση. Έχουμε υποβάλει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας που συζητείται στις 13 Μαΐου κατά της χωροθέτησης της Καλλιρρόης για την εγκατάσταση εργοστασίου απορριμμάτων, που ορίζει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας. Αν πάρει το έχει καλώς, δεν ξέρω αν μπορεί να ακυρωθεί. Από κει και έπειτα, είναι θέμα του κράτους. Εμμένουμε σταθερά στην αρχική μας θέση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη χωροθέτηση της Καλλιρρόης και γενικά του Δήμου Οιχαλίας για εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Όχι γιατί θέλουμε τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα, αλλά γιατί δεν μπορεί να δεχθεί άλλη επιβάρυνση ο τόπος μας, μετά από αυτή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά».
Γιάννης Μαραμπέας (δήμαρχος Δυτικής Μάνης)
«1) Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Μας εγκατέλειψε ο εργολάβος και είναι γεμάτα τα απορριμματοφόρα και οι κάδοι. Είμαστε πολύ μικρός δήμος και μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε διαχείριση. Θα μας βόλευε να μας εξυπηρετούσε ένας γειτονικός δήμος, ο Δήμος Καλαμάτας, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Έχει γίνει κάτι καλό στην Καλαμάτα και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Έχουν τοποθετηθεί καμπάνες και άλλος εξοπλισμός για διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης και για τα ογκώδη. Κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων και το κόστος. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και μας δίνουν 65 κάδους. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, σχολεία - επαγγελματίες και πολίτες, για να πετύχουμε. Πληρώνουμε 22.600 ευρώ το μήνα για τη μεταφορά και παλιότερα ο δήμος πλήρωνε 41.500 ευρώ, χειμώνα - καλοκαίρι. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με τους εργολάβους σκουπιδιών. Είναι προτιμότερο τα χρήματα που δίνουμε, να τα δίνουμε σε ένα δήμο που θα μας εξυπηρετεί. Ξεκινάει ο τουρισμός, έχουμε το φεστιβάλ τζαζ στην Καρδαμύλη και δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τον κόσμο με τα σκουπίδια. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι ποτέ δεν είχαμε χωματερή στο δήμο, στους δύο πρώην δήμους της Μάνης.
2) Να βρεθεί λύση, κάποια λύση, επιτέλους, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Διαφωνώ με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα της Περιφέρειας. Δεν θα δεχθούμε τα νούμερα που έχει δώσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Έχουμε 2.500 τόνους απορρίμματα στο δήμο και όχι 10.000. Έτσι θα ξεπουλήσουμε το δήμο. Θα ζυγίζονται τα σκουπίδια και θα πληρώνουμε για τις ποσότητες που θα παραδίδουμε».
Γράφτηκε από τον  Γιάννης Σινάπης
Διαβάστε το άρθρο στην
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/62986-dimarxoi-messinias-kyvernisi-lysi-skoupidia


Δεν υπάρχουν σχόλια: