Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2015

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ρύπανση πέρα από κάθε έλεγχο και όριο έχει δημιουργηθεί στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά από τα πυρηνελαιουργεία, με τα υγρά απόβλητα να κυλούν στον κεντρικό δρόμο και να πλημμυρίζουν τα κτήματα της περιοχής. Ο χαρακτηρισμός ως περιβαλλοντικό έγκλημα δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Χθες σε αυτοψία ανακαλύφθηκε ότι από το ένα πυρηνελαιουργείο, την Οικοενέργεια, είχε συνδεθεί υποτυπώδης αποστραγγιστικός αγωγός με νάιλον που διοχέτευε λύματα -υγρά από την επεξεργασία του πυρήνα- στα κτήματα και στο δρόμο. Τα λύματα που μύριζαν πυρήνα και είχαν βρομίσει τον τόπο, κατέληγαν στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ και στα ρέματα της περιοχής.
Τη χθεσινή αυτοψία του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προκάλεσε η κινητοποίηση των προέδρων των γειτονικών Τοπικών Κοινοτήτων, που από το πρωί είχαν απευθυνθεί στον εισαγγελέα Καλαμάτας Δημήτρη Σταύρου.
Για να εξακριβωθεί από πού ακριβώς προέρχονταν τα λύματα, χρειάστηκαν μηχανήματα που έσκαψαν σε μπαζωμένο κτήμα, δίπλα στο πυρηνελαιουργείο. Η ανακάλυψη του παράνομου αγωγού φούντωσε την οργή και την αγανάκτηση παριστάμενων αιρετών και δημοτών, που ζητούσαν την πιο σκληρή τιμωρία, για να δοθεί τέλος στο μαρτύριο που ζουν.
Η όλη επιχείρηση τελούσε υπό την ενημέρωση και την καθοδήγηση του εισαγγελέα Καλαμάτας, στον οποίο είχαν απευθυνθεί από το πρωί οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Σκάλας Νίκος Κανελλόπουλος, Κατσαρού Περικλής Σταυρόπουλος, Τσουκαλεΐκων Αποστόλης Μπάρδης και Σολακίου Παναγιώτης Κόσσυβας.
Το κλιμάκιο αποτελούσαν υπηρεσιακά στελέχη από τις Διευθύνσεις Υγείας και Ανάπτυξης και από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρόντες στην επιχείρηση ήταν οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Καραμπούλας και Στάθης Μαργαρίτης, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Δημητρακόπουλος, οι πρόεδροι των γειτονικών κοινοτήτων και αγανακτισμένοι κάτοικοι, καθώς και περιβαλλοντολόγος από τη ΒΙΠΕ - ΕΤΒΑ. Στο σημείο της εκσκαφής αργά το μεσημέρι βρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία δεν έτυχε και της πιο φιλόξενης υποδοχής από οργισμένο κάτοικο του Μελιγαλά.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι «είναι η πρώτη φορά που έχουμε ρύπανση, σε τόσο έντονο βαθμό» και πρόσθεσε:  «Μετά από ενέργειες του δήμου και των υπηρεσιών της Περιφέρειας γίνεται αυτό εδώ σήμερα. Ψάχνουμε να βρούμε από πού προέρχεται η ρύπανση. Έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας, θα διατάξει προκαταρκτική. Ο δήμος θα κάνει τις ενέργειές του, αλλά τον πρώτο λόγο έχουν οι υπηρεσίες, όπου έχει απευθυνθεί ο δήμος».
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώτα Γεωργακοπούλου επιβεβαίωσε πως «φέτος είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα στη ΒΙΠΕ από τα πυρηνελαιουργεία» και σημείωσε: «Δε νομίζω ότι ο δήμος κάνει αυτά που πρέπει. Στον εισαγγελέα έπρεπε να έχουμε πάει πιο γρήγορα. Πήγαμε σήμερα  γιατί έκαναν ενέργειες οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Εχουμε περιβαλλοντολόγο, που ο δήμος την πληρώνει 24.600 ευρώ. Δε μας έχει ενημερώσει. Πότε θα το κάνει; Όταν θα είμαστε στο Πάσχα;».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Δημητρακόπουλος επεσήμανε: «Ο συνδυασμός "Βήμα στο Αύριο" και εγώ πιστοί στις αρχές που είχαμε πει προεκλογικά, φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο». Μίλησε για συστηματική παραβίαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων από τα πυρηνελαιουργεία με τεράστιο κόστος για την κοινωνία, τον πρωτογενή τομέα και την ποιότητα ζωής των δημοτών. Παρατήρησε ότι «από τη Δημοτική Αρχή δε μας δόθηκε καμία απάντηση, πέρα από αοριστίες και ενημέρωση για μια σύσκεψη στην Περιφέρεια από φορείς που δεν είχαν αρμοδιότητα, χωρίς να υπάρχουν κανόνες και δεσμεύσεις». Ο Κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε ακόμα: «Υποστηρίξαμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας να προσφύγει στη δικαιοσύνη, καθώς η Περιφέρεια κωλυσιεργεί και δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Σταθήκαμε συμπαραστάτες στους προέδρους των κοινοτήτων που κινητοποιήθηκαν σήμερα. Θα σταθούμε δίπλα τους και θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, αν και πιστεύω ότι ο εισαγγελέας με το υλικό που θα πάρει στα χέρια του, θα κινηθεί αυτεπάγγελτα».
Ο πρόεδρος της Σκάλας Νίκος Κανελλόπουλος κάλεσε την «Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της» και σημείωσε: «Η μόλυνση είναι τεράστια στο Δεσπότη και σε όλη την περιοχή. Να ενεργήσουν οι υπηρεσίες, όπως πρέπει και αν χρειαστεί, να κλείσει. Ολος ο κόσμος είναι ανάστατος. Τώρα έχουμε και τα υγρά απόβλητα. Ο δήμος να προσφύγει στον εισαγγελέα και να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση. Να πάρουν θέση και οι βουλευτές».
Ο πρόεδρος του Κατσαρού Περικλής Σταυρόπουλος, φανερά οργισμένος αναρωτήθηκε: «Είμαστε τρίτης κατηγορίας πολίτες; Θα πεθάνουμε; Πού είναι ο εισαγγελέας; Δε βλέπουν τη ρύπανση από τα υγρά απόβλητα; Τι άλλο πρέπει να γίνει, για να παρέμβει ο εισαγγελέας;».
Ο πρόεδρος των Τσουκαλεΐκων Αποστόλης Μπάρδης παρατήρησε: «Τα πράγματα είναι τραγικότατα. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Φέτος πέρα από τη δυσοσμία, έχουμε και τα λιόζουμα. Αυτά πάνε στο Δεσπότη και καταλήγουν στη θάλασσα. Μας περιπαίζουν, λέγοντάς μας ότι δεν ξέρουν από πού είναι. Υπάρχει ο δήμος και η Περιφέρεια που πρέπει να κινητοποιηθούν».
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 07:47
Γράφτηκε από τον  Γιάννης Σινάπης
Διαβάστε το άρθρο στην
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/57862-lymata-meligalas

ΑΙΣΧΟΣ....... ΑΙΣΧΟΣ…..ΑΙΣΧΟΣ ….ΑΙΣΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: