Σάββατο, Ιανουαρίου 25, 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ --ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 25-1-2014

Περιφερειακό Συμβούλιο για σκουπιδοεργοστάσιο: "Ναι" με τα ΜΑΤ

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Με κλοιό από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, από ΜΑΤ που δεν επέτρεψαν στον κόσμο να μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησε θετικά στη χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών, όπως αυτές προτείνονται από την ΤΕΡΝΑ. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με 28 ψήφους υπέρ -25 από την πλειοψηφία και 3 από τη μειοψηφία-, 2 κατά και 1 λευκό υπερψηφίστηκε στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σκουπιδοεργοστάσιο.
Οι μειοψηφίες αποχώρησαν, όταν η πλειοψηφία και ο περιφερειάρχης δε δέχθηκε να ανοίξουν οι πόρτες, να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή στον κόσμο από τις περιοχές της Καλλιρρόης και της Παλαιόχουνης, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και διαμαρτύρονταν.
Αποχώρησαν η παράταξη Δράκου, ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος και ο εκπρόσωπος της "Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά" Λάμπρος Μπούκλης. Εμειναν οι δύο σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και 4 σύμβουλοι από την παράταξη Δράκου (Λέγγας, Παπαθεοφάνους, Κανελλάκης, Στέρπη), που εδώ και καιρό έχουν ταχθεί με την πλειοψηφία.
Αστυνομικοί δεν επέτρεπαν την είσοδο στο κτήριο, αρχικά, ούτε καν σε αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους Οιχαλίας. Οταν έφθασαν η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου πρώτα και αργότερα ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους παρευρισκόμενους.
Αργότερα με την παρέμβαση της κ. Νικολάκου και του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα επετράπη η είσοδος σε κάποιους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων. Μεταξύ αυτών που έμειναν απέξω και μπήκαν με καθυστέρηση ήταν η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Οιχαλίας Ελένη Αλειφέρη και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς.
Η συνεδρίαση έγινε στην πάνω αίθουσα που είναι στενή και δεν επιτρέπει την παρουσία ακροατηρίου, πέρα από λίγα άτομα. Ετσι έμειναν όρθιοι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι φορέων, που παρέστησαν για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.
Στην αντιπαράθεση που υπήρξε αρχικά, ο κ. Τατούλης υποστήριξε πως δεν κάλεσαν αυτοί τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δε δέχθηκε και δε ζήτησε την απομάκρυνσή τους. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «ποτέ δεν έχει ξαναγίνει τόσο πετυχημένη διαβούλευση στα χρονικά», αντιδρώντας στην έντονη κριτική για βιασύνη, αδιαφάνεια κι έλλειψη ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκλήθηκε ένταση, όταν ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλίας Στρατηγάκος (ζήτησε να μην μπει ο κόσμος, για να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του) εξύβρισε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας Ηλία Σακελλαριάδη που από το ακροατήριο πετάχτηκε και παρενέβη. Αυτοδιοικητικοί της Οιχαλίας αντέδρασαν κι εξαπέλυσαν λεκτικές επιθέσεις στον περιφερειακό σύμβουλο.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Νικολάκου και της κ. Αλειφέρη, η οποία αντέδρασε όταν ο κ Τατούλης είπε ότι διαμαρτύρονται για τις φιλοδοξίες τους, υπονοώντας προεκλογικές σκοπιμότητες. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Δημητρακόπουλο, παρέμειναν για λίγο διάστημα ακόμα, και σημείωσαν ότι «δεν ήρθαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αλλά φέραμε επιστήμονα για να εκφράσουμε την άποψή μας επιστημονικά».
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αδαμόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης, ο οποίος προκάλεσε την περιφερειακή αρχή λέγοντας: «Αν ζούσε ο καπετάνιος (ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος) θα τολμούσατε να τα φέρετε;».
Ο περιβαλλοντολόγος συνεργάτης του Δήμου Οιχαλίας Αλέξης Παρασκευόπουλος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το έργο και τεχνική ευκρίνεια», και πρόσθεσε: «Επρεπε να είναι 200 στρέμματα ο χώρος στην Καλλιρρόη και είναι μόνο 107. Δε δόθηκαν στοιχεία ούτε στο μελετητή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καλλιρροϊτών Χρήστος Ντονάς μίλησε για έγκλημα για την περιοχή και κάλεσε τον κ. Τατούλη έστω και την ύστατη στιγμή να ανοίξουν οι πόρτες, γιατί δεν είναι όλοι οι φορείς μέσα.
Τις απόψεις του Δήμου Οιχαλίας κατά της χωροθέτησης υποστήριξε και ο νομικός.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης ζήτησε από το Συμβούλιο και την ΤΕΡΝΑ να λάβουν υπόψη τους τις αντιδράσεις των κατοίκων. Και ζήτησε να τοποθετηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αλλά ο κ. Τατούλης το απέρριψε.
Κατά της χωροθέτησης της Παλαιόχουνης τάχθηκαν μελετητές - μηχανικοί με επιστημονικά στοιχεία και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Αποστολόπουλος.
Στελέχη και μηχανικοί της ΤΕΡΝΑ, με επικεφαλής το Γιώργο Αγραφιώτη έδωσαν απαντήσεις, παρουσιάζοντας τα θετικά του έργου και τις λύσεις που δίνει στη διαχείριση των σκουπιδιών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγραφιώτης είπε ότι ήταν λίγοι οι σύννομοι χώροι για την εγκατάσταση των εργοστασίων και πως αυτοί είχαν παρουσιαστεί σε συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία των δημάρχων - προέδρων της ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Μηχανικός της ΤΕΡΝΑ όταν του ζήτησαν στοιχεία εκπρόσωποι της Παλαιόχουνης, απάντησε με ειρωνεία, «τα νούμερα είναι στη μελέτη, διαβάστε τα».
Ο υδρογεωλόγος της ΤΕΡΝΑ απάντησε ότι είναι ψέμα αυτό που λέγεται για γεώτρηση και ξεσηκώνει τον κόσμο -«δεν υπάρχει γεώτρηση στο χώρο του ΧΥΤΥ» ανέφερε.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ 25-1-2014
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Κατά πλειοψηφία η ΜΠΕ για την Καλλιρρόη, μέσα σε εντάσεις, αποχωρήσεις και ματ :

Χρειάστηκαν περίπου εννέα ώρες, προκειμένου να καταλήξει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην κατά πλειοψηφία έκφραση θετικής άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», αφού υπέρ ψήφισαν οι παριστάμενοι σύμβουλοι, με εξαίρεση τον Κ. Τσαπόγα, ο οποίος ψήφισε λευκό, αλλά και τους δύο συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γόντικα και Ευάγγ. Γούργαρη. Συνολικά υπέρ της έγκρισης της ΜΠΕ ψήφισαν 28 σύμβουλοι, κατά 2 και 1 λευκό
Η συνεδρίαση διεξήχθη με ένταση και υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό. Από το ξεκίνημα όλα έδειχναν ότι η κατάσταση δε θα ήταν εύκολη. Διατυπώθηκαν αντιδράσεις που εστιάστηκαν στο ότι λιγοστοί εκπρόσωποι των κατοίκων κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα, ενώ ζητήθηκε να ανοίξουν οι πόρτες και να απομακρυνθεί η ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε συγκεντρωθεί εκεί, στο πλαίσιο πρόληψης επεισοδίων. :

Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και δεν εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι περισσότεροι από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας (έμειναν μόνο τέσσερις), οι Νικ. Πατσαρίνος, Λάμπρος Μπούκλης και η επιτροπή αγώνα των κατοίκων, η οποία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της. Πριν από την αποχώρησή του ο κ. Μπούκλης δήλωσε πως παραιτείται από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου. :

Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του περιφερειάρχη και του Νικ. Πατσαρίνου, για τον οποίο ο πρώτος είπε πως ήταν προσχεδιασμένη η αποχώρηση, επειδή δεν άντεχε το διάλογο. Ο κ. Πατσαρίνος αντιγύρισε πως είναι απαράδεκτα όσα συμβαίνουν, να συνεδριάζει το δευτεροβάθμιο όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, και δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπέσει η απόφαση. -:

Σχολιάζοντας την αποχώρηση των συμβούλων της μειοψηφίας, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι πρόκειται για φυγομαχία, πολιτική θρασυδειλία και αντιθεσμική συμπεριφορά, που θέλει να πλήξει τη δημοκρατία και δεν αντέχει τον απαιτητικό και ελεύθερο διάλογο, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε πολιτικούς εκπροσώπους και όχι στους πολίτες, τους οποίους κατανοεί απόλυτα. Επίσης, τόνισε ότι οι σύμβουλοι αυτοί αποχώρησαν, διότι, αφού δεν κατάφεραν να προβάλλουν τον εαυτό τους ως δήθεν σωτήρες του λαού, δε θέλησαν να εκτεθούν πολιτικά και να πουν ξεκάθαρα στους πολίτες το δικό τους σχέδιο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή εγγυήθηκε την εκτέλεση του έργου και ήλθε η ώρα να διατυπώσει τους αυστηρότερους όρους επί της περιβαλλοντικής μελέτης, προκειμένου να διασφαλίσει στο μεγαλύτερο βαθμό το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Διαφωνίες κατοίκων και επιστημόνων  
Ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας, Σπ. Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι καμία μελέτη δεν έχει δείξει την Καλλιρρόη ως σημείο για τα απορρίμματα και πρόκειται για επιλογή της ΤΕΡΝΑ, επειδή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Επισήμανε ότι οι κάτοικοι επιθυμούν τη λύση του θέματος και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως το σημείο που προτείνεται απέχει περί τα 5,5 χλμ. από το 80% του Δήμου.
 Ο μελετητής Αλέξιος Παρασκευόπουλος εξέφρασε τις αντίθετες απόψεις του για τα όσα προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως είχε πράξει και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας. Μίλησε για θέσεις προκάτ και έργο που «σχεδιάστηκε» να χωρέσει σε 107 στρέμματα, όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται περισσότερο από 200 στρέμματα. Πρόσθεσε πως αναλύθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης και τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του είναι επιβαρυντικά, γιατί το γεωλογικό υπόβαθρο δεν είναι τόσο κατάλληλο όσο παρουσιάζεται. Υπάρχει αυξημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και θα έπρεπε να υπάρχει γνωμάτευση του Δασαρχείου αν είναι δασική έκταση. Είπε, επίσης, πως τα 34 από τα 42 κριτήρια βαθμολογήθηκαν διαφορετικά από ίδιο μελετητή και αποχώρησε λίγο αργότερα, όταν ο περιφερειάρχης έκρινε πως η τοποθέτησή του δεν ήταν ουσιαστική. Ζήτησε να του δοθεί ο λόγος, κάτι που δε συνέβη και αποχώρησε, για να επιστρέψει αργότερα στη αίθουσα.  
Ο κ. Χρ. Ντονάς ανέφερε: «Είναι 500 μέτρα μακριά το σπίτι μου από αυτό το έγκλημα για την περιοχή, τους κατοίκους και όλη την Άνω Μεσσηνία». Ως αντιπρόεδρος των απανταχού Καλλιρροϊτών και δικηγόρος, ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες να μπει ο κόσμος και να είναι όλοι μέσα στην αίθουσα, προκειμένου να μην είναι κολοβωμένη η γνωμοδότηση και να μη χαρακτηριστεί ως παρωδία. Ακολούθως, υποστήριξε πως θα προκληθεί μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα, θα υπάρχουν δυσάρεστες οσμές, θα καταστραφεί το τοπίο και θα πληγεί ο τουρισμός. Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν όλοι οι κάτοικοι των περιοχών της Πελοποννήσου οι οποίοι έλαβαν το λόγο. Ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κων. Δημητρακόπουλος ζήτησε στοιχεία για παρέμβαση των κοινωνιών, όταν θα λειτουργεί η μονάδα και σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως η περιοχή είναι στόχος από το 2005.
 
 «Είναι ντροπή»
Ο Ευάγγ. Γούργαρης χαρακτήρισε ντροπή το να υπάρχουν 200 αστυνομικοί που να αποτρέπουν την είσοδο στους λιγοστούς κατοίκους που παρέμειναν έξω από την αίθουσα και ζήτησε να τους επιτραπεί η είσοδος. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συναίνεσε στο να μπουν στο στεγασμένο χώρο, άποψη που συνάντησε την έντονη αντίδραση του κ. Ηλία Στρατηγάκου, ο οποίος φοβόταν για τη σωματική του ακεραιότητα, γεγονός που είχε επισημάνει από την αρχή της συνεδρίασης. - See more at:
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Ο δήμαρχος Οιχαλίας θέλησε να αποκατασταθεί η παρεξήγηση με τον κ. Παρασκευόπουλο. Όπως είπε, κακώς δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι για το τι πρόκειται να γίνει. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση των πολιτών, ένα πολύ σοβαρό κριτήριο, που δεν ελήφθη υπόψη και ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεχής πόλεμος με την εταιρεία, προκαλώντας την αντίδραση του περιφερειάρχη, ο οποίος έκανε λόγο για νέες Σκουριές.
Απαντήσεις
 Απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, έδωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας με επικεφαλής τον κ. Γ. Αγραφιώτη, επιχειρώντας να ανατρέψουν όσα διατυπώθηκαν για ακαταλληλότητα της ΜΠΕ. Ο κ. Αγραφιώτης υποστήριξε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι η κρατούσα στην Ευρώπη και πρόσθεσε πως για να υπάρξει συμμετοχή σε διαγωνισμό, έχει κοστολογηθεί η πρόταση μέχρι και το τελευταίο ευρώ και, κατά συνέπεια, έχει διαστασιολογηθεί. Απαντήθηκε, επίσης, το ερώτημα ότι ο χώρος των 107 στρεμμάτων στην Καλλιρρόη επαρκεί για την κατασκευή της μονάδας, αλλά και ότι τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν, προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ, βάσει του οποίου η περιοχή της Οιχαλίας κρίνεται κατάλληλη. Διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχουν τοξικά απόβλητα και θα διαχειρίζονται μόνο οικιακά απορρίμματα.

Κατά η «Λαϊκή Συσπείρωση»
 Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γόντικας, τάχθηκε κατά της Μελέτης. Μίλησε για εν κρυπτώ διαδικασίες με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκαν τα απαιτούμενα έγγραφα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μέμφθηκε τον περιφερειάρχη πως με τη διαδικασία που ακολούθησε επέτρεψε σε όσους αποχώρησαν να μην αποκαλυφθούν. Υποστήριξε πως το κόστος των 62 ευρώ θα το εισπράττει η εταιρεία στην είσοδο στο εργοστάσιο, με τα μεταφορικά και το ΦΠΑ να τον πληρώνουν οι δημότες, ενώ τάχθηκε κατά της επένδυσης, αντιπροτείνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων από δημόσιο φορέα χωρίς να πληρώνουν οι κάτοικοι. Τις ίδιες απόψεις διατύπωσε στη συνέχεια και ο κ. Γούργαρης.

Δύο υπέρ και δύο κατά από τους Μεσσήνιους συμβούλους.
 Κατά της χωροθέτησης της μονάδας στην περιοχή της Καλλιρρόης τάχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Π. Αλευράς, ο οποίος επισήμανε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επισήμανε την αναγκαιότητα να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης, αλλά, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση και κοινωνική αποδοχή, ενώ και η περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρημένη, λόγω της ύπαρξης και των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Ο Ι. Αργυράκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε πως ο διαγωνισμός προχώρησε ενάντια σε όλες τις προβλέψεις και προέκυψε ότι οι Δήμοι παρακαλούν να ψηφιστεί η ΜΠΕ και απλώς να γίνουν εταίροι και να παίρνουν τα χρήματα από το όποιο πλεόνασμα. «Πιστεύω πως αυτή η προσπάθεια που έγινε και έφτασε εδώ, πρέπει να ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι το ΥΠΕΚΑ, ο τελικός αποδέκτης, θα πρέπει να βρει τρόπο και ο διαγωνισμός να προχωρήσει και να βρεθεί δυνατότητα βέλτιστης λύσης» ανέφερε. Από την πλευρά του, ο Θεόδ. Σταυριανόπουλος μίλησε για δικαιολογημένη δυσπιστία των κατοίκων και πρόσθεσε ότι δε μασάει τα λόγια του και θα πει τη γνώμη του χωρίς πολιτικό κόστος. Επισήμανε πως κανέναν δεν εξυπηρετεί να δημιουργηθεί μια μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων που να μολύνει την περιοχή και ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθένας, μετά από μερικά χρόνια, να μη μετανιώσει για αυτά που θα πει και θα πράξει για αυτό που πάει να συμβεί στην Καλλιρρόη ή και γενικότερα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Ο Κων. Τσαπόγας, ανάμεσα σε άλλα, επικαλέστηκε έγγραφο των υπηρεσιακών παραγόντων πως υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις, ασάφειες και ανακρίβειες στα κείμενα της υπό εξέταση ΜΠΕ. Πρόσθεσε δε, πως οι θέσεις υποδείχθηκαν και δεν επιλέχθηκαν. Ο περιφερειάρχης μίλησε εκτός μικροφώνου για μαϊμού κείμενο, αναφέροντας ότι θα γίνει προσφυγή στον εισαγγελέα. Ο κ. Τσαπόγας επικαλέστηκε και άλλα σημεία που δε συνηγορούν στην επιλογή της Καλλιρρόης και δέχθηκε επιπλήξεις από τον περιφερειάρχη. Μίλησε για ισχυρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και καταλήγοντας δήλωσε πως θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση να ψηφίσει θετικά στην απόφαση. –

Επίθεση Νικολάκου σε Παναγιωτόπουλο και Αλειφέρη.
 Στην τοποθέτησή της η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου επιτέθηκε κατά εκείνων που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, βάλλοντας συγκεκριμένα κατά του Νικ. Πατσαρίνου και κατά εκείνων που διετέλεσαν δήμαρχοι και αντινομάρχες επί σειρά ετών χωρίς να κάνουν κάτι να λυθεί το πρόβλημα, υπονοώντας τον κ. Παναγιωτόπουλο και την κα Αλειφέρη. Πρότεινε να σταλούν όλες οι απόψεις στο ΥΠΕΚΑ, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το να ενημερωθούν οι πολίτες, ενώ αντέκρουσε τα λεγόμενα του κ. Γόντικα περί αδιαφάνειας.

Ο περιφερειάρχης .
Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης μίλησε για φυγομαχία και φυγοπονία, σχολιάζοντας αρνητικά τόσο την αντίδραση του κ. Μπούκλη όσο και του κ. Πατσαρίνου, ενώ επαίνεσε τη στάση του κ. Γόντικα, που παρέμεινε στη συνεδρίαση και τοποθετήθηκε. Μίλησε για τη μη αναφορά στις τεράστιες ποσότητες διοξινών προς το έδαφος και τους τοξικούς ρύπους από τις χωματερές και αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια για τη δημιουργία των συγκεκριμένων μονάδων, επικαλούμενος τις απόψεις της κυβέρνησης, των Ευρωπαίων εταίρων και φορέων. Δήλωσε πως το έργο θα γίνει ούτως ή άλλως και ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο 2015. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί και ότι έχει τη μεγάλη καινοτομία, η ιδιωτική χωροθέτηση να δίνει πλεονεκτήματα που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομολογία. Δικαιολόγησε τις διαφωνίες των κατοίκων και πρόσθεσε πως αν υπήρχε κι αλλού χωροθέτηση, όλοι θα διαφωνούσαν. «Ετοιμαζόμαστε για τη νέα πενταετία της προόδου, που θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Πελοπόννησο, την ανεξάρτητη Νέα Πελοπόννησο», είπε καταλήγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: