Σάββατο, Δεκεμβρίου 26, 2015

ΕΥΧΕΣ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ <<Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ>>
                
                     

                                             Σας εύχεται καλές και χαρούμενες  γιορτές
                                                                          &

                                                     Ευτυχισμένο το νέο έτος 2016

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2015

ΕΞΩΔΙΚ0Σ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΕΝΩΠΙΟΝ  ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚ0Σ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
1. Του Σωματείου  με την επωνυμία «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΪΤΩΝ 
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σταδίου 60) και 
εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Πέτρο Μπούρκουλα.
2. Του Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ– 
‘Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’», που εδρεύει στην Αθήνα
 (οδός Σοφοκλέους 5) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Δημήτριο Καπόπουλο.
3. Του Σωματείου με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ– Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Κουμουνδούρου 37) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Φωτεινόπουλο.
4. Του  Σωματείου με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗΣ «Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ», 
που εδρεύει στον Πειραιά (οδός Κολοκοτρώνη 108) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Δημήτριο Αποστολόπουλο.
5. Του Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΣΕΑΤΩΝ», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Κοραή 3) και εκπροσωπείται νόμιμα από την Πρόεδρό της Κα Μαρία Φράγκου.
6.   Του Αστικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ-
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΕΡΑΣΤΑΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ», που εδρεύει στο Κεραστάρι Αρκαδίας και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Θοδώρητο Μπαρδαβίλλια.  
ΠΡΟΣ

1)    Την  Περιφέρεια Πελοποννήσου, Γραφείο Περιφερειάρχη, Πλατεία Εθνάρχη Μακαρίου, Τρίπολη Ν.  Αρκαδίας.
2)     Την Α.Ε. Ειδικού σκοπού «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφ. Μεσογείων 85, και 
3)     Την Α.Ε. «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφ. Μεσογείων 85. 

----------------------------------

                                Οπως  σας είναι καλά  γνωστό, οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι και ένας Συνεταιρισμός,  έχουν συσταθεί από τους κατοίκους των οικισμών Καλλιρρόης Μεσσηνίας και Παλαιόχουνης Αρκαδίας, καθώς και ομόρων τους οικισμών, όλων προϋφισταμένων του 1923 και κάτω των 2000 κατοίκων, στην περιοχή των οποίων έχουν  χωροθετηθεί, «τυχαίως»,  από την τρίτη εξ υμών - άνευ δηλαδή της τηρήσεως της σχετικής νομοθεσίας για τη χωροθέτηση  βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς ως οι ανωτέρω και άνευ της υπάρξεως οιουδήποτε  πολεοδομικού ή χωροταξικού σχεδιασμού σ’ αυτούς, όπως και ο Νόμος 4014/2011, στο άρθρο 2  αυτού παρ. 7 περ. α΄,  προβλέπει - δύο μονάδες ΜΕΑ και ΧΥΤΥ του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων  Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» με φορέα την πρώτη εξ υμών και συμβαλλόμενες τη δευτέρα  και, ως εκ τρίτου,  την τρίτη εξ υμών.    
          Πέραν της πολλαπλώς διατυπωθείσης δικαστικώς και εξωδίκως  αντιθέσεώς μας στην εκτέλεση του άνω Εργου - εφόσον η εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και πλείστες πολεοδομικές διατάξεις, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους Δήμους και συνεκδοχικά τους πολίτες  οικονομικά, πέραν, όπερ και κυριότερον,  της σοβαρής βλάβης της υγείας τους,  λόγω της μεγάλης μολύνσεως του εδάφους, του  υπεδάφους, του αέρα και των υπόγειων και υπέργειων υδάτων, από τις φαραωνικές  εγκαταστάσεις,  από τη μεταφορά συμμείκτων απορριμμάτων σε μεγάλη απόσταση και τη δημιουργία ΧΥΤΥ από σύμμεικτα απορρίμματα σε απόσταση απαγορευτική και επικίνδυνη από τις κατοικίες των οικισμών- πέραν της δεδομένης αρνήσεως της πρώτης εξ ημών να συμμορφωθεί στην επικαιροποίηση του απηρχαιωμένου ΠΕΣΔΑ 2010, στον οποίον βασίζεται η άνω ΜΠΕ, με βάση τον ΕΣΔΑ του 2003, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ  ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ  ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΩ  ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ. Ούτως:

1) Οπως ίσως  γνωρίζετε, με την αριθ. 49/15.12.2015 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α’ 174/15.12.2015) με θέμα «Τροποποίηση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που κυρώθηκαν με την 51373/4684/25.11.2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 4342/15», εγκρίθηκαν το ΕΣΔΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων,  που είχαν εκπονηθεί σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 23 του Ν. 4042/2012, όπως ισχύει τροποποιημένος  με το άρθρο 31 παρ. 2 του Ν. 4342/2012 (ΦΕΚ Α’ 143/9.11.2015)  και  είχαν κυρωθεί με την αριθ. 51373/4684/25.11.2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών  και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Κύρωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων» (ΦΕΚ Β’ 2706/15.12.2015).
                  
2) Οπως, επίσης, καλώς γνωρίζετε στο Κεφάλαιο 3.6 του ΕΣΔΑ, όπως ισχύει κυρωμένος και με τίτλο «Δράσεις για την υλοποίηση του ΕΣΔΑ», άρθρο I. αυτού για Νομοθετικά Μέτρα και υπό Ι.12, με τίτλο «Υποχρέωση εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων , αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, διευθέτηση θεμάτων που αφορούν σε υλοποίηση έργων στο πλαίσιο ΣΔΙΤ».  αυτού  διαλαμβάνονται τα εξής:
«Νομοθετική ρύθμιση για τα έργα και υποδομές που υλοποιούνται με τη μορφή ΣΔΙΤ: Αναστολή τους σε περίπτωση μη ύπαρξης συμβάσεως μέχρι ισχύος του παρόντος και επανασχεδιασμός έργων, υποδομών και δράσεων βάσει του παρόντος ΕΣΔΑ. Υποχρέωση αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ το αργότερο εντός μηνός από την έγκριση του παρόντος ΕΣΔΑ. Υποχρέωση εκπόνησης τοπικών σχεδίων από τους δήμους, τους ΦοΔΣΑ ή τις περιφέρειες εντός 10 ημερών από την έγκριση του παρόντος».
3) Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 48/2015 (ΦΕΚ Α’ 172/11.12.2015) και με θέμα «Σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής» συνεστήθη Επιτροπή εξ Υπουργών, στο έργο παρακολούθησης και συντονισμού της οποίας εντάσσονται και τα έργα που αφορούν σε στερεά και υγρά απόβλητα, μεταξύ των οποίων και το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. β εδ. αα  αυτής.

Εξ όλων αυτών,  προκύπτει ότι:
1)     Οτι ο ΕΣΔΑ 2015 έχει περιβληθεί, κάθε απαιτούμενο για την κανονιστική ισχύ του,  νόμιμο τύπο.
2)    Εχει ανασταλεί η πρόοδος ΣΔΙΤ για τα οποία δεν έχει υπογραφεί σύμβαση,  σύμφωνα με το νέο κυρωμένο νόμιμα, κατά  τ’ άνω,  ΕΣΔΑ.
3)    Εκκρεμεί  η επανεξέταση του Εργου από τη Διυπουργική  Επιτροπή για το Συντονισμό Μεγάλων Εργων Υποδομής,

Ενώ, σχετικά με τις σχετικές δικαστικές διεκδικήσεις μας,  γνωρίζετε ότι:
1)    Εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, VI Τμήμα - κατά της οποίας χωρεί και Αίτηση Αναθεώρησης- ενώπιον του οποίου συνεζητήθη η από 20/11/2015 Αίτηση Ανακλήσεώς μας κατά της αριθ 309/15 Πράξεως του Ε’ Κλιμακίου αυτού, που έκρινε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της συμβάσεως του Εργου και λόγω «νομικών  πλημμελειών» αυτής,  συνεκδικασθείσα με όμοια Αίτηση του Δήμου Οιχαλίας και με δύο Παρεμβάσεις, αφενός του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ της Αιτήσεώς μας ανακλήσεως της αποφάσεως και κατά της Πράξεως  και αφετέρου  με την από 2/12/2015 Παρέμβασή του της τρίτης εξ υμών, υπέρ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του κύρους  της άνω  309/15 Πράξεως του Ε’ Κλιμακίου.
2)     Εκκρεμούν  στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι από  6/10/2014 δύο Αιτήσεις Ακυρώσεως των ημετέρων  Συλλόγων Αρκαδίας και Μεσσηνίας κατά της εγκριτικής αποφάσεως της ΜΠΕ του έργου, υπ’  αριθ. 173.714/9. Ιουλίου 2014 του Υπουργού ΠΕΚΑ, τότε, οι οποίες συζητούνται, μετά από δύο αναβολές οίκοθεν,  κατά τη δικάσιμο της 17/2/2016, συνεκδικαζόμενες με τρεις όμοιες αιτήσεις   του Δήμου Οιχαλίας, της Σοφίας Πάσουλα κ.λ.π. και του Νίκου Πατσαρίνου κ.λ.π..  
Κατόπιν αυτών, Σας ΚΑΛΟΥΜΕ , όπως συμμορφούμενοι με την άνω νομοθεσία και τις αποφάσεις των αρμοδίων ως άνω οργάνων, όσες έχουν ήδη ληφθεί και όσες τυχόν θα ληφθούν και στο μέλλον  ΝΑ ΑΠΟΣΧΕΤΕ  από την υπογραφή της συμβάσεως του άνω Εργου μέχρι της εκδόσεως αμετακλήτων αποφάσεων επί των άνω εκκρεμοτήτων, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ για πολλοστή φορά για τη δράση σας σχετικά με το άνω έργο, αδιαμφισβήτητα κακόπιστη και  επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων μελών των σωματείων μας, αλλά και για την υπέρμετρη οικονομική τους επιβάρυνση, επί 28 συναπτά έτη, σύφωνα με τη σύμβαση την οποία επιθυμείτε να υπογράψετε  και  σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  και πάλιν,  ότι επιφυλάσσομεθα κάθε νομίμου δικαιώματός μας για κάθε  συνεχιζόμενη παράνομη προσβολή των δικαιωμάτων μας, ως άνω.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής  καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την προς ην αύτη απευθύνεται .................................................................................................................................................................................................................................................................................προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στη  σχετική  Εκθεση  Επιδόσεώς της.    
Αθήνα, 20/12/2015.
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΤΩΝ <<Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ>>
-ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ 
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ <<Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ>> -
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ 
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ <<Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ>>- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
--Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ <<Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ>>-ΔΗΜ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 
-Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΣΕΑΤΩΝ» ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ 
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΣΤΑΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΜΠΑΡΔΑΒΙΛΛΛΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ & ΑΥΡΙΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ)


Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2015

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΕΣΔΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Με την  49 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου  της 15−12−2015 εγκρίθηκαν η τροποποίηση και η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που κυρώθηκαν με την 51373/4684/25−11−2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 4342/2015. Η παραπάνω πράξη δημοσιεύτηκε στο 174/15-12-2015 ΦΕΚ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2015

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ : Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων τα οποία δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Θέτουμε υπόψη σας ,σημερινή σχετική έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση από τα παρακάτω έγκυρα μέσα ενημέρωσης

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ.gr
Τετάρτη, 16/12/2015
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επανεξετάζονται όλοι οι διαγωνισμοί
Στην επανεξέταση όλων των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα προχωρεί η κυβέρνηση. Αυτό επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Η κοινή δήλωση ήρθε μετά την ένταξη διάταξης στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (άρθρο 37), βάσει της οποίας μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση απορριμμάτων από την Περιφέρεια στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου θα είναι δύσκολο να προχωρήσει με αυτά τα δεδομένα, ενώ οι ΣΔΙΤ Ηπείρου και Ηλείας ενδέχεται να «διασωθούν» με ορισμένες αλλαγές.
«Η κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του εθνικού σχεδίου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Επανεξέταση των διαγωνισμών των ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 20:31

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων τα οποία δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015), μέσω της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων τα οποία δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Δεσμεύεται δε να συμβάλει «χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν, με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο».
«Η Κυβέρνηση κάνει σήμερα, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων,  το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία ενός βιώσιμου σε όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση

ΠΗΓΗ:epoli.gr
Επανεξετάζονται όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων!
15.12.15 | 20:22
Τα Υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι, θα επανεξεταστούν όλοι οι διαγωνισμοί σύμπραξης δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, στην διαχείριση απορριμμάτων, κάνοντας λόγο για ένα «δεύτερο ουσιαστικό βήμα», για τη δημιουργία ενός βιώσιμου «σ' όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων», μετά την ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
«Η Κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας  Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν, με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημέν

ΠΗΓΗ:EURO2day
Δημοσιεύθηκε: 15 Δεκεμβρίου 2015 - 15:41 | Τελ. Ενημ.: 15 Δεκεμβρίου 2015 - 20:25

Από μηδενική βάση τα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα

Στην ακύρωση ακόμα και διαγωνισμών ΣΔΙΤ που έχουν ολοκληρωθεί, όπως σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ηλεία, προχωρά η κυβέρνηση. Θα επανεξετάσει ποια θα προχωρήσουν και με ποιους όρους. Σφοδρές αντιδράσεις.
«Στα μουλωχτά» και με διάταξη που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προωθεί την ακύρωση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, για τον νομό Ηλείας, αλλά και τους άλλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο.
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, στήριξε, πάντως, την επιλογή του κ. Τσιρώνη και με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης επισημαίνει τα εξής:
"Η Κυβέρνηση κάνει σήμερα, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία ενός βιώσιμου σε όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η Κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου.
Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν, με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο".
Στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου και υπό τον τίτλο «αρμοδιότητες υλοποίησης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» προβλέπεται πως «η παράγραφος 11, του άρθρου 17, του νόμου 4071/12, καταργείται». Η υπό κατάργηση παράγραφος λέει «αρμοδιότητες ΦΟΣΔΑ (σ.σ. φορέα διαχείρισης απορριμμάτων) που έχουν ανατεθεί σε άλλο νομικό πρόσωπο κατά τις διατάξεις της παραγραφου 5 του νόμου 3536/07 όπως ισχύει, εξακολουθούν να ασκούνται από αυτό για όσο χρόνο προβλέπεται από την ισχύουσα απόφαση ανάθεσης».
Στην ουσία, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που έχουν κινητοποιηθεί τις τελευταίες ώρες, η διάταξη καταργεί το δικαίωμα υπογραφής σύμβασης όχι μόνο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από τις αναθέτουσες και των άλλων ΣΔΙΤ (όπως η Ηπειρος, η Ηλεία).
Οπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr: 
Από εβδομάδα σε εβδομάδα πάει η υπογραφή της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, με ανοικτό τον κίνδυνο απώλειας 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αν δεν έχει τελειώσει το σίριαλ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε καλέσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό για το έργο των 160 εκατ. ευρώ, να υπογράψουν σήμερα. Τελικά, όμως, η υπογραφή μετατέθηκε για την επόμενη Δευτέρα, αφού τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, με σημερινές δηλώσεις του,προαναγγέλλει την ακύρωση του διαγωνισμού. Διαφορετική άποψη εκφράζει, όμως, ο κ. Τατούλης, ο οποίος δήλωσε πως η υπογραφή θα γίνει κανονικά! Στις ίδιες δηλώσεις, ο κ. Τσιρώνης εμφανίζεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο "διάσωσης" των διαγωνισμών για Ήπειρο και Ηλεία, με αλλαγές, αλλά επιμένει πως θα ακυρωθεί η διαδικασία για την περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Στην αγορά υποστηρίζουν πως η σύμβαση θα υπογραφεί, αν κατασταλάξει η κυβέρνηση όσον αφορά στην τύχη των ΣΔΙΤ στα απορρίμματα. Προς το παρόν, η στάση της είναι διφορούμενη: Από την μία πλευρά, προχωρά (με συστάσεις των δανειστών) στη δημιουργία της διυπουργικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τα μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσιρώνης επιμένει να υποστηρίζει πως τα ΣΔΙΤ είναι ζημιογόνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και η τελευταία έχει διαφορετική άποψη! Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως ενώ υπεγράφη το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας και προωθείται το αντίστοιχο της Ηπείρου, ο κ. Τσιρώνης έχει πάρει προσωπικά την ακύρωση του διαγωνισμού για την Πελοπόννησο, που έχει προσωρινό ανάδοχο εδώ και ενάμιση χρόνο.
Το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε πρόσφατα και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι μέσα σε 10 μήνες, τα τρία εργοστάσια θα αρχίσουν να δέχονται απορρίμματα, ενώ σε δύο χρόνια από την έναρξη κατασκευής θα ξεκινήσει η οριστική διαχείριση. Υπενθυμίζεται πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν σήμερα 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί αλλά μη αποκαταστημένοι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από τον Φεβρουάριο του 2014 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και καταβάλλει εξαμηνιαίο πρόστιμο για κάθε ΧΑΔΑ που παραμένει ενεργός ή δεν έχει αποκατασταθεί.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τα στελέχη της αγοράς που ασχολούνται με τη διαχείριση απορριμμάτων, θεωρούν πως πρέπει να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ καθώς έρχονται να επιλύσουν προβλήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση δέχθηκε να συσταθεί η διυπουργική επιτροπή για την προώθησή τους, αλλά πιθανώς ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εξακολουθεί να έχει άλλη άποψη.

ΠΗΓΗ:crash magazine online

Στον αέρα οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων!

16. Δεκεμβρίου, 2015 Οικονομία ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου: A A
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, είχε εξ” αρχής αντιταχθεί στην επικύρωση των διαγωνισμών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να τους ακυρώσει, με μία τροπολογία όμως που εντάχθηκε στον ψηφισθέντα πλέον νόμο για τα προαπαιτούμενα τους βάζει στον «πάγο» με προοπτική να τους ακυρώσει. 
Πρόκειται για έργα με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, για τους νομούς Ηλείας και Σερρών, αλλά και τους άλλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο. Την ώρα που η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμαζόταν να βάλει τις υπογραφές με τον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ) για την εκκίνηση του έργου, η νέα διάταξη καταργεί το δικαίωμα υπογραφής σύμβασης όχι μόνο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από τις αναθέτουσες και των άλλων ΣΔΙΤ.
Η κίνηση του κ. Τσιρώνη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να στηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό δια της κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος.
«Η Κυβέρνηση κάνει, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία ενός βιώσιμου σε όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μέσω και της ήδη συσταθείσας Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου.
Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν, με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.


Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2015

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Προς Τους Βουλευτές Μεσσηνίας κ.κ.Γιώτα Κοζομπόλη ,Γιώργο Κατρούγκαλο και Πέτρο Κωνσταντινέα

Κυρία και κύριοι Πολιτικοί εκπρόσωποι(βουλευτές) της τοπικής κοινωνίας της Άνω Μεσσηνίας
Θα θέλαμε περιληπτικά και συνοπτικά να σας μεταφέρουμε τις παρακάτω σκέψεις και θέσεις μας με την παράκληση της μεταφοράς τους στην Πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργών
1.Του κ. Γιώργου Σταθάκη –Υπουργού Οικονομίας ,Ανάπτυξης και Τουρισμού
2.Του κ.Πάνου Σκουρλέτη-Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3.Του κ.Γιάννη Τσιρώνη-αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ
4.Του κ.Αλέξη Χαρίτση-Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι  χωριών του Δήμου Οιχαλίας –ένα ζωντανό κύτταρο κοινωνικής και ανιδιοτελούς προσφοράς – εδώ και τρία χρόνια αγωνίζονται μαζί με την τοπική κοινωνία της περιοχής του Δήμου Οιχαλίας  σε μια κοινή προσπάθεια αποτροπής εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου-καρκινοχωματερής στη θέση <<Όνι>> πλησίον του χωριού Καλλιρρόη.
Ο αγώνας αυτός στηρίχτηκε και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια τα οποία αποδεικνύουν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου και προτεινόμενου χώρου για την κατασκευή τέτοιας εγκατάστασης είναι απόλυτα λανθασμένη και η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά συμφέροντα της προσωρινής αναδόχου εταιρείας.
Οι λόγοι της ακαταλληλότητας έχουν πλειστάκις εκτεθεί και αναδειχτεί ποικιλοτρόπως σε όλες  τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς στους οποίους έχουν υποβληθεί και υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου χώρου και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ .
Κυρία και κύριοι Πολιτικοί εκπρόσωποι(βουλευτές) της τοπικής κοινωνίας της Άνω Μεσσηνίας
-Επειδή θεωρούμε ότι τα επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια της ακαταλληλότητας της συγκεκριμένης θέσης έχουν αναδειχθεί και έχουν εξαντληθεί
-Επειδή θεωρούμε ότι από πλευράς μας έχουμε εξαντλήσει τα όρια ανοχής και αντοχής στο συγκεκριμένο πρόβλημα
-Επειδή έχουν εξαντληθεί τα επιτρεπτά και ανεκτά όρια ανοχής των περιθωρίων που ΧΡΟΝΙΚΑ μας έχετε δώσει για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος
-Επειδή οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις σας για την επίλυση του προβλήματος παραμένουν υποσχέσεις ανεκπλήρωτες
-Επειδή είμαστε <<υποψιασμένοι>>  ότι κάτι δεν πάει καλά και πιθανολογούμε ότι κάποιος ή κάποιοι εμποδίζουν στην ορθή κατεύθυνση της επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος  και
-Επειδή ο Αττίλας  βρίσκεται ήδη προ των πυλών(υπογραφή σύμβασης με την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία και έναρξη εργασιών –εκσκαφές & χωματουργικές εργασίες -μέσα στον Δεκέμβρη)
                  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ & ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Να ζητήσετε από τους παραπάνω και όποιον άλλο αρμόδιο Υπουργό
Να πάρουν άμεσα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ και συγκεκριμένα να προβούν :
1.Στην ακύρωση της απόφασης Μανιάτη με την οποία εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι του έργου <<Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ>> και η οποία είναι ξεκάθαρα μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση στην οποία διαπιστώθηκαν και υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και επιπρόσθετα η εν λόγω απόφαση στηρίχτηκε σε γνωματεύσεις υπηρεσιών οι οποίες διερευνώνται από την δικαιοσύνη για νόθευση , παραποίηση εγγράφων κ.λ.π καθώς επίσης στηρίχτηκε και σε μη σύννομα έγγραφα υπηρεσιών κ.λ.π. ουσιaστικές παρατυπίες
2.Ξεκάθαρη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού κ.Σταθάκη  ότι το συγκεκριμένο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων –που αφορά την διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου, μέσω ΣΔΙΤ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ από τον αρμόδιο Υπουργό και φυσικά ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ
2.Στην άμεση υποβολή και έγκριση από το Υπουργικό συμβούλιο της κυρωτικής ΚΥΑ 51373/25-11-2015 και την άμεση δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης
3.Την εφαρμογή του νέου εναρμονισμένου με τα Ευρωπαικά πρότυπα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία νέου ΕΣΔΑ ως προς τον τρόπο της ορθής και σύγχρονης  διαχείρισης των απορριμμάτων .
Σας ζητάμε
Να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στην κοινωνία την οποία εκπροσωπείται και επιτέλους και για τελευταία φορά σας ζητάμε να:
Απαιτείστε από τους αρμόδιους υπουργούς :
NA ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ OI ΟΠΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
Θα είμαστε μαζί σας σε μια κοινή προσπάθεια διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τον νέο ΕΣΔΑ και θα συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας για την επιτυχία εφαρμογής του.
Κυρία και κύριοι Πολιτικοί εκπρόσωποι(βουλευτές) της τοπικής κοινωνίας της Άνω Μεσσηνίας
Σας ζητάμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξετε τις παραπάνω ορθές θέσεις και απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας την οποία εκπροσωπείτε σε αντίθετη περίπτωση σας ζητάμε να ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ από τις βουλευτικές σας έδρες .
Τέλος καθιστούμε σαφές ότι
Θα μας βρείτε αντιμέτωπους στην περίπτωση διαχείρισης απορριμμάτων μέσω <<φαραωνικών >>εγκαταστάσεων-αναχρονιστικός και καταστροφικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος της περιοχής μας που κάποιοι ευαγγελίζονται 
Επιτέλους ΤΟΛΜΗΣΤΕ-ΤΟΛΜΗΣΤΕ-ΤΟΜΗΣΤΕ  & ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
         
                  Καλλιρρόη 11 Δεκεμβρίου 2015
Για το Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας
1.Πέτρος Μπούρκουλας –Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιρροιτών -<<Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ>>
2.Δημήτριος Καπόπουλος –Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων <<Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ>>

3.Παναγιώτης Φωτεινόπουλος –Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικαίων <<Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ>>

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2015

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ (7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015) ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΔΙΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ . …ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ακούστε τη σημερινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm 97,8 ,όπου στο δεύτερο μέρος και ειδικότερα από το 21,10 έως και το 23,30 λεπτό ο κ.Σκουρλέτης μιλάει για τα ΣΔΙΤ Πελοποννήσου  κ.λ.π.
Το τρίλεπτο έχει ενδιαφέρον!!!
Η συνέντευξη στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2015

Κολλιτσίδα ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο.Eνα από τα 10 ισχυρότερα βότανα στον κόσμο.

Η κολλιτσίδα είναι ακόμα γνωστή ως: αrctium lappa, Burdock rootrctium minus ,λάππα, πλατανομαντηλίδα , αρκουδοβότανο Το όνομά της arctium προέρχεται από την ελληνική λέξη "άρκτος" - αρκούδα .

Έχει μια μακρά ιστορία μέσα στο διάβα των αιώνων και κατέχει τη φήμη ενός από τα θρεπτικότερα και ισχυρότερα τονωτικά βότανα του ήπατος -μαζί με το γαϊδουράγκαθο – το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του αίματος…Είναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά βότανα το οποίο βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συσσωρευμένων υλικών του οργανισμού και ένα από τα ισχυρότερα εφιδρωτικά βότανα…

Είναι το βότανο που αυξάνει την έκκριση χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα…Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες σε μιά σειρά από παθήσεις και ήταν μιά από τις πιο σημαντικές παραδοσιακές θεραπείες

Η κολλιτσίδα ήταν η αφορμή ο Ελβετός μηχανικός
Georges de Mestral να επινοήσει το συνδετήρα hook-and-loop ή φερμουάρ ή βέλκρο-velcro…Η έμπνευσή του ήρθε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να αφαιρέσει τις κολλιτσίδες από το τρίχωμα του σκύλου του και το πλεκτό του πουλόβερ καθώς λοιπόν δε μπορούσε να τις αφαιρέσει εύκολα αποφάσισε να τις βάλει στο μικροσκόπιο για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει…Αυτό που είδε ήταν εκατοντάδες αγκίστρια από δύο ξεχωριστά προϊόντα που αποτελούνται από γάντζους και θηλιές να έχουν ενωθεί τόσο καλά ώστε να είναι δύσκολο να διαχωριστούν αυτή η παρατήρηση του Mestral ήταν η αρχή των φερμουάρ…Άλλη μιά εφαρμογή της κολλιτσίδας και αυτή άγνωστη στους περισσότερους είναι η συμμετοχή της στο τσάι essiac.


Η κολλιτσίδα μας αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, πτητικά έλαια, φυτικές στερόλες, τανίνες και λιπαρά έλαια.
Oι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το ποια από όλα τα δραστικά συστατικά στη ρίζα της κολλιτσίδας είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές ιδιότητές της αλλά το βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιιικές, διουρητικές, εφιδρωτικές, αποτοξινωτικές, αντιδιαβητικές, αντισυπτικές και αντιβιοτικές - καταστρέφει το σταφυλόκοκκο- ιδιότητες.  
'
Aρα και τις αντίστοιχες θεραπευτικές δράσεις… Tονώνει τις λειτουργίες της χοληδόχου κύστεως του ήπατος , του θυρεοειδούς και του φλοιού των επινεφριδίων ενθαρρύνοντας την πέψη και το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών .

Στην πραγματικότητα πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κολλιτσίδα περιέχει φαινολικά οξέα κερκετίνη και
luteolin - όλα τους ισχυρότατα αντιοξειδωτικά - νιτρικό κάλιο, αιθέριο έλαιο, γλίσχρασμα - το γλισχρασμα προστατεύει τους βλεννογόνους του οργανισμού από τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές - ινουλίνη-μια φυσική διαιτητική ίνα η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την πέψη και η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα γλυκαντικό κατάλληλο για τους διαβητικούς- παλμιτικό οξύ, καφεϊκό οξύ, σιτοστερόλη, βιταμίνες Β, κάλιο, θείο, σιδήρο, ασβέστιο, επίσης περιέχει arctigenin - το οποίο είναι μία λιγνάνη - και το οποίο έχει δείξει ισχυρές αντιικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των φλεγμονών των ιστών, ανακουφίζει από το stress.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η κολλιτσίδα είναι ένα σπουδαίο βότανο με ένα πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων και έχουν ασχοληθεί μαζί της πολλοί μεγάλοι βοτανολόγοι.

Ο
David Hoffmann λέει για την κολλιτσίδα ” οδηγεί το σώμα σε μιά κατάσταση ολοκλήρωσης και υγείας , βοηθά να αποκατασταθεί το αρχέγονο προσχέδιο που έχει δημιουργηθεί για την υγεία – να το πω έτσι – το οποίο έχει χαθεί στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις” .
Συγκεντρωτικά η κολλιτσίδα χρησιμοποιείται
    στα εντερικά φουσκώματα
    στην κολίτιδα
    στη δυσκοιλιότητα
    στη ναυτία
    στην παχυσαρκία
    στην κυτταρίτιδα
    στη δυσπεψία
    στους πονοκεφάλους
    στη διάρροια
    στις αιμορροΐδες
    στα αρθριτικά
    στους ρευματισμούς και
    στις ισχιαλγίες μειώνοντας πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις
    στη θυλακίτιδα
    στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
    στη λιθίαση του χοληδόχου
    στη λιθίαση των νεφρών- έχει ισχυρή νεφροπροστατευτική αντι-φλεγμονώδη δράση -
    γενικά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού
    στις παθήσεις του στομάχου
    σαν ένα από ισχυρότερα διουρητικά βότανα

Η κολλιτσίδα χρησιμοποιείται σε μια σειρά από παθήσεις που σχετίζονται με την κατακράτηση των υγρών του οργανισμού όπως στην ουρική αρθρίτιδα. Επίσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς έχει ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες για τη μείωση της χοληστερίνης ,για τα οιδήματα του οργανισμού,σαν άριστο αποχρεμπτικό βότανο χρησιμοποιείται για την οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα και
  άλλες παθήσεις των πνευμόνων,στα κρυολογήματα, στη γρίπη, στην ιγμορίτιδα, ενώ είναι ιδανική για τις ασθένειες του στόματος και του λαιμού. Σαν άριστο αντισηπτικό βότανο σταματά τις μολύνσεις σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και λόγω της ισχυρής της επιρροής στο συκώτι και στο αίμα έχει ισχυρή θεραπευτική δράση σε όλες σχεδόν τις δερματολογικές παθήσεις από τις πιο συχνές και ποικίλες όπως:

    στην ακμή
    στα πυώδη εξανθήματα
    στη ψωρίαση
    στα απόστημα
    στην αλλεργία
    στο έρπη
    στο μικροβιακό έκζεμα
    στο ξηρό έκζεμα
    στα τσιμπήματα των εντόμων
    στη φαγούρα
    στις λειχήνες
    στη δοθιήνωση – καλόγεροι
    στα εγκαύματα

Μέχρι και τις πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος. Η κολλιτσίδα είναι ισχυρότατο αντικαρκινικό και βοηθά στην επουλωτική διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις
Η κολλιτσίδα καθώς είναι ένα από τα σπουδαιότερα αποτοξινωτικά βότανα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούνται από «υπερφόρτωση» τοξινών, Επίσης χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τόνωση των μαλλιών, για την τριχόπτωση-το μασάζ με το χυμό του φυτού βοηθάει στην ανάπτυξη της τρίχας και προλαμβάνει την τριχόπτωση-για την πιτυρίδα, τη σμηγματόρροια, τη μυκητίαση.
Προφυλάξεις:
 

    Η κολλιτσίδα δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Άτομα τα οποία έχουν αλλεργίες πρέπει να είναι προσεκτικά μαζί της .

    Άτομα που παίρνουν διουρητικά -επίσης- πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με την κολλιτσίδα διότι με τη διουρητική της δράση μπορεί να κάνει την επίδραση αυτών των φαρμάκων ισχυρότερη με αποτέλεσμα να προκαλέσει αφυδάτωση .

    Άτομα που παίρνουν φάρμακα για το διαβήτη - επίσης - πρέπει να είναι προσεχτικά διότι μπορεί να μειώσει επιπλέον το σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία .

    Άτομα που παίρνουν φάρμακα για την πήξη του αίματος διότι η κολλιτσίδα μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και όταν λαμβάνεται με φάρμακα αραίωση του αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μώλωπες και αιμορραγία.

Πως κάνουμε αφέψημα από ρίζα κολλιτσίδας:

Σε ένα σκεύος βράζουμε περίπου ένα μεγάλο φλυτζάνι νερό ,μόλις αρχίζει να κοχλάζει μειώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε δυό (2) κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα κολλιτσίδας.
Σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε το αφέψημά μας να σιγοβράσει για περίπου άλλα πέντε (5) λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε το αφέψημά μας από τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου μισή με μία ώρα να κρυώσει τελείως...Μπορούμε να πίνουμε μέχρι δυό κούπες την ημέρα .
π.χ
α) σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων - μπορούμε να πλένουμε και τις περιοχές του δέρματος με το πρόβλημα - για να ενισχύσουμε δε τη δράση της μπορούμε να τη συνδυάσουμε
με ρίζα αγριοράδικου και κόκκινο τρυφίλι .
β) σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης - πέτρες στα νεφρά - χολολιθίασης - πέτρες στη χοληδόχο κύστη . Για τις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να προσθέσουμε στο τελικό αφέψημά μας και έγχυμα δυόσμου.
 

botanologia.blogspot.gr