Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2015

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ... ΙΜΑΛΑΙΑ!

https://www.youtube.com/watch?t=25&v=A-PN-IZUt8o

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28, 2015

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΚΑΠΠΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εξελίξεις υπάρχουν ως προς την κληρονομιά του Τζορτζ Κάππας (Γ. Καπόπουλος), από τους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Αυγούστου 1987 στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. και με την από 25 Μαρτίου 1980 διαθήκη του, κατέλειπε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σημαντικό μέρος της περιουσίας του που αποτελείτο από το 37,5% 69 οριζοντίων ιδιοκτησιών ( 64 διαμερισμάτων και 5 καταστημάτων) στην οδό Market 1651 του Σαν Φρανσίσκο και το 50% από μία παραθαλάσσια περιοχή την KAPPAS HOUSEBOAT AND YACHT MARINA εκτάσεως 200 στρεμμάτων με πλωτά σπίτια για κότερα (το υπόλοιπο ανήκε στην σύζυγό του).
 Το μερίδιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι αξίας 25.000.000 δολαρίων ΗΠΑ για την «Μαρίνα» Σοσσαλίτο και η αξία ολόκληρης της πολυκατοικίας σε 3.000.000 δολάρια ΗΠΑ (η εκτίμηση ανήκει στον κτηματομεσίτη της περιοχής κ. Μάκρας). Η «ΜΑΡΙΝΑ» είναι μισθωμένη από την θυγατέρα του Γ. Κάππα Ντόροθι Στέκλερ για 50 χρόνια (μέχρι το 2024 με δικαίωμα παράτασης μέχρι το 2044) και αποκομίζει μηνιαίως 500.000 δολάρια ΗΠΑ.
 Μετά την απόφαση 246982/20 Φεβρουαρίου 2006 του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια, αναγνωρίστηκε η Ελένη Γαλατόλο (κόρη του ευεργέτη) ως επικαρπώτρια με το Νοσοκομείο να έχει την ψιλή κυριότητα και τον εκάστοτε γενικό πρόξενο να είναι επίτροπος και να διαχειρίζεται τα δικαιώματα του νοσοκομείου.
 Έκτοτε, όπως μας πληροφόρησε ο νομικός σύμβουλος του Νοσοκομείου Καλαμάτας Χρ. Αρχοντής, ανά τρεις ή έξι μήνες, το Νοσοκομείο λαμβάνει ισολογισμούς από τον πρόξενο στο Σαν Φρανσίσκο, όπου δηλώνονται τα έσοδα από τη Μαρίνα και την πολυκατοικία.
 «Όχι» στην πώληση της πολυκατοικίας 
Όμως, προ επταμήνου, το ελληνικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο έλαβε από τους δικηγόρους της Γαλατόλο, αίτημα με διπλό σκέλος.
 Το πρώτο σκέλος αφορά τη μαρίνα «Σοσελίτο», όπου η Πολιτεία του Σαν Φρανσίσκο πρότεινε τον επανακαθορισμό – επαναπροσδιορισμό των ορίων της, με τη μεταβίβαση- αποδοχή ορισμένων παλιρροιακών τεμαχίων. Ο πρόξενος υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο θα πρέπει να δεχθεί τον επανακαθορισμό των ορίων, καθώς και ότι η Πολιτεία είναι έτοιμη να αποζημιώσει, ενώ η γνωμοδότηση του δικηγόρου του προξενείου, είναι πως η προτεινόμενη διαδικασία, είναι προς το συμφέρον του Νοσοκομείου και η άποψη του κ. Αρχοντή, είναι πως θα πρέπει να γίνει δεκτή.
 Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με την πολυκατοικία της οδού Μάρκετ 1651. Το αίτημα αφορά στην υπογραφή συμφωνητικού βάσει του οποίου θα δίνεται η συγκατάθεση για την πώλησή της, ενώ γίνεται γνωστό πως σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί προς τούτο νομική διαδικασία. Στο σκέλος αυτό του αιτήματος, το Νοσοκομείο αντέδρασε με το σκεπτικό πως αφού δεν υπάρχει εκτίμηση ορκωτών ελεγκτών, δεν είναι γνωστό το ακριβές ύψος της αξίας των καταστημάτων και των οικιών.
 Ο ευεργέτης, η διαθήκη και τα προβλήματα 
Ο Γ. Καπόπουλος γεννήθηκε το 1899 και είχε αδελφό του τον Θεμιστοκλή. Μετακινήθηκαν στην Αμερική οικογενειακώς τη δεκαετία του 1910, αρχικά στο Σικάγο και στη συνέχεια στο Σαν Φρανσίσκο. Όλη η οικογένεια δούλευε και αποταμίευε χρήματα, που επένδυσαν σε αγορές, όπως έγινε με μια πολυκατοικία στην οδό Μάρκετ 65, για να ακολουθήσει η αγορά μιας παραθαλάσσιας έκτασης που μεταμορφώθηκε σε μαρίνα αρχικά για τον ελλιμενισμό ατμάκατων και στη συνέχεια σε ασφαλή πολυτελή μαρίνα, με πλωτά σπίτια την «ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΠΠΑΣ». Εκτός αυτών είχε και κάποιο εστιατόριο στην περιοχή «Σοσελίτο» και ένα ξενοδοχείο με την επωνυμία «Φραντζίσκιαν Οτέλ».
 Ο Γ. Καπόπουλος είχε παντρευτεί την Ντόρλι Κάππας και απέκτησε δύο κόρες την Ελένη Γαλατόλο (επίθετο του συζύγου της) και την Δωροθέα Στέκλερ (επίθετο του συζύγου της).
 Στη διαθήκη του ο Μεσσήνιος ευεργέτης, έχει, μεταξύ άλλων εκφράσει τη βούληση όσο ζει η κόρη του Έλεν να λαμβάνει όλο το καθαρό εισόδημα από την περιουσία χωρίς να έχει δικαίωμα να το «πουλήσει, υποθηκεύσει ή βαρύνει» και μετά τον θάνατό της να περιέλθει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
 Από το 1988, ξεκίνησε η αντιδικία του Νοσοκομείου με την Ελένη Γαλατόλο. Η σχετική αλληλογραφία ξεκίνησε στις 12.2.1988 όταν ο τότε Γενικός Πρόξενος Αδαμ. Βασιλάκης με έγγραφό του προς τις αρμόδιες αρχές (υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών) αναφέρει την ύπαρξη της κληρονομιάς και ζητά να του επιτραπεί να ζητήσει πληροφορίες για την υπόθεση από τον δικηγόρο που την χειρίζεται. Έξι μήνες αργότερα ζητά να του σταλεί ειδικό πληρεξούσιο από το Νοσοκομείο για να διαχειριστεί το θέμα, αίτημα που γίνει δεκτό από το Νοσοκομείο και ένα μήνα αργότερα ο με έγγραφό του στέλνει στις ίδιες υπηρεσίες αντίγραφο της διαθήκης, που φαίνεται πως παρέλαβε από την Ελένη Γαλατόλο με την επισήμανση να κοινοποιηθεί η διαθήκη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να λάβει γνώση.
 Από εκεί και μετά υπάρχει στασιμότητα έως το 2000. Για το θέμα ενημέρωσε ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Γ. Μπενετάτος όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα για κοινωνική του υποχρέωση και στη συνέχεια όταν επισκέφθηκε την Καλαμάτα και συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου Καλαμάτας Παν. Παπαδόπουλο. Στην συνάντηση αυτή παρουσία του συμβούλου του Νοσοκομείου Θεοδ. Μπρεδήμα και του κ. Αρχοντή, έγινε για πρώτη φορά, λεπτομερής αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης (περιγραφή της κληρονομιάς, πιθανή αξία, διεκδίκηση της κ. Ελ. Γαλατόλο κ.λπ.).
 Ο κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε αντίγραφα του φακέλου της υπόθεσης και την υποβολή από τον κ. Μπενετάτο λεπτομερούς σημειώματος. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε και καταβλήθηκε προσπάθεια για την κατοχύρωση της κληρονομιάς και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
 Το υπόμνημα στάλθηκε , ενώ το τότε Δ.Σ. του Νοσοκομείου είχε ενημερωθεί για την αντιδικία που είχε ξεκινήσει η θυγατέρα του Γ. Κάππα με σκοπό να αμφισβητήσει τα δικαιώματα του Νοσοκομείου και να διεκδικήσει χρήματα που, η ίδια, όπως έλεγε, είχε καταβάλλει για φόρους και δαπάνες συντήρησης των ακινήτων.
 Αποφασίστηκε το 2001 η πραγματοποίηση ταξιδίου στο Σαν Φρανσίσκο αντιπροσώπων του Νοσοκομείου και στις 7 Ιουνίου γνωστοποιήθηκε από τον δικηγόρο Μπενετάτο η αγωγή της Γαλατόλο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας με θέμα την διανομή της κληρονομιάς και την καταβολή φόρων και εξόδων της κληρονομιάς ύψους 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, της οποίας η συζήτηση είχε προσδιορισθεί αρχικά για τις 20 Ιουνίου 2001 και μετά από δεκάδες αναβολές που πέτυχε το Νοσοκομείο (αρχικά για ενημέρωση και οργάνωση της αντίκρουσης της αγωγής και ακολούθως εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής του Μαρτίου 2004), η αντίδικος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αγωγής της και να συμβιβασθεί.
Τον Δεκέμβριο του 2001 μετά από απόφαση του τότε ΠεΣΥΠ Πελοποννήσου επί προεδρίας Οδ. Βουδούρη αποφασίζεται η μετάβαση του αναπληρωτή διευθυντή Θεοδ. Πισιμίση στο Σαν Φρανσίσκο για ενημέρωση επί των θεμάτων της κληρονομιάς. Με την επιστροφή του ο κ. Πισιμίσης ενημέρωσε τα ΔΣ του ΠεΣΥΠ και Νοσοκομείου Καλαμάτας και οργανώθηκε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων η αντίκρουση της αγωγής.
 Σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, με διοικητή του Νοσοκομείου τον Π. Τομάρα, το 2003, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της εξέλιξης της υπόθεσης και συστήθηκε διευρυμένη επιτροπή για τους απαιτούμενους χειρισμούς και την άσκηση πίεσης προς την Γαλατόλο να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του Νοσοκομείου στην κληρονομιά. Ζητήθηκε η συμβολή τοπικών βουλευτών και των δύο κομμάτων καθώς και άλλων υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων (Αντ. Σαμαρά, του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του υφυπουργού Ι. Μαγκριώτη) και μέχρι τον Μάρτιο 2004 υπήρχε η εκτίμηση πως θα συνέφερε συμβιβασμός με την αντίδικο σε ποσό μικρότερο από 100.000 δολάρια ΗΠΑ. Η εκτίμηση αυτή απορρίφθηκε από το νέο Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων (Μάρτιος 2004) και υποδείχθηκε η αντίκρουση της αγωγής στο Δικαστήριο με σύμφωνες γνωμοδοτήσεις των δύο δικηγόρων της διευρυμένης επιτροπής [Χρ. Αρχοντή και Δημ. Παπατσώρη (ήταν και νομαρχιακός σύμβουλος)]. Η Γαλατόλο, άρχισε να υποχωρεί. Η τελική ευνοϊκή έκβαση της υπόθεσης οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην Γενική Πρόξενο του Σ. Φρανσίσκο Πολυξένη Στεφανίδου (ανέλαβε το 2004), και η συμφωνία υπεγράφη στις 28 Νοεμβρίου 2007.
 Τα προβλήματα συνεχίστηκαν όταν οι δικηγόροι Γ. Μπενετάτος και Γ. Χούλος, αξίωσαν δικαστικά αμοιβές ύψους 100.000 δολλαρίων ΗΠΑ έκαστος. Οι απαιτήσεις του πρώτου απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, ενώ, με τον δεύτερο επιτεύχθηκε συμβιβασμός στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ.

 Η κληρονομιά θα περιέλθει οριστικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μετά τον θάνατο της Ελένης Γαλατόλο και τότε θα αναλάβει ουσιαστικά καθήκοντα διαχειριστή ο Γενικός Πρόξενος.
ΘΑΡΡΟΣ :27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου –

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2015

2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Ποσό 2,5 εκ. ευρώ για το Δήμο Οιχαλίας ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ως στήριξη και βοήθεια για τις πλημμύρες που είχαν σημειωθεί στις 6 Μαρτίου.
 Αυτό ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, αναφέροντας ότι έφεραν αποτέλεσμα οι επίπονες προσπάθειές του. Όπως ενημέρωσε, τα χρήματα αυτά προορίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο Οιχαλίας και για να καθαριστούν τα ποτάμια και τα ρέματα της περιοχής. Διαβάστε το άρθρο στην

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/77075-boitheia-plimmyropatheis-oixalia

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2015

H 250/2015 ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ Ε΄ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ (ΣΤ΄ΔΙΑΚΟΠΩΝ) ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ



ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 4,5 ΚΑΙ 6 ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ


  ΤΗΣ 







Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2015

ΕΓΓΡΑΦΟ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ





Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2015

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΣΑΚΩΝΑ

Τις σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου κατασκευής του δρόμου Πατρών – Πύργου και την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, το Καλό Νερό και την Τσακώνα, έθεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη.
 Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας έθεσε το ζήτημα αποκατάστασης της ροής πληρωμών για την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την παράτασή του, την άμεση εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και το νέο επενδυτικό νόμο.
 Ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε τη μείζονα σημασία που έχει για τη Δυτική Ελλάδα η άμεση και επείγουσα εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Πατρών – Πύργου, τονίζοντας πως αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να υπάρξει πανστρατιά από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες, που συνεχώς αναβάλλονται
 «Η κατασκευή της Πατρών – Πύργου πρέπει να γίνει. Είναι ζήτημα δικαίου, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Ήταν και παραμένει κορυφαία διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

ΘΑΡΡΟΣ: 13/09/2015 11:26

H ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΥΨΩΣΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ!

H Ελληνίδα που ύψωσε την γαλανόλευκη στο μουσείο του Λονδίνου μπροστά στις Καρυάτιδες.
Το κείμενο της:
Θέλω να σας διηγηθώ περιληπτικά τι έζησα και κυρίως τι ένιωσα!!
Μόλις έφτασα στο Βρετανικό μουσείο κινήθηκα στην αίθουσα με την Καρυάτιδα και έναν στύλο από το Ερέχθειο. Η Καρυάτιδα βρίσκεται ολομόναχη και κρυμμένη σε μια μικρή αίθουσα, δίχως φυσικό φως, θλιμμένη!!

Ποιος είπε πως τα μάρμαρα δεν έχουν ψυχή … αφού από ψυχή δημιουργήθηκαν. Ένιωσα την μοναξιά της και ένιωσα την ανάγκη να την αγγίξω για να της δώσω πνοή από την πνοή μου και ψυχή από την ψυχή μου. Το κορμί της ήταν ζεστό και αντί να της δώσω εγώ μου έδωσε αυτή δύναμη και ένιωσα ότι ακουμπάω Ελλάδα …μου ήρθε η επιθυμία να την πάρω αγκαλιά και να την φέρω πίσω στο σπίτι της, μα αυτό ήταν αδύνατο! Δεν θα ξεχάσω ποτέ -ποτέ την ζέστη της καρδιάς της! Δάκρυσα όταν έφευγα και πόνεσα και πείσμωσα.

Κατευθύνθηκα στην αίθουσα με τα γλυπτά του Παρθενώνα” τι υπέροχα πράγματα, τι Κάλλος, τι δέος, πόσο υπερήφανη ένιωσα. Προχώρησα μπροστά και βρέθηκα στα αετώματα. Ο κόσμος ήταν υπερβολικά πολύς και στην αίθουσα επικρατούσε οχλαγωγία, κόσμος από όλη την οικουμένη. Όλοι θαύμαζαν με δέος την απαράμιλλη λιτή και απέριττη ομορφιά που εκπέμπουν.
Όλοι θαύμαζαν με δέος αυτό που προανέφερα …την ζωντάνια που έχουν, την ζέστη και την Ψυχή.

Στην τσάντα μου είχα την Ελληνική Σημαία, με έπιασε λύσσα καθώς αντίκρισα κομμάτι της πατρίδας μου το οποίο είναι κλεμμένο και παρατημένο!

Ακριβώς μπροστά μου υπήρχε ένας Κινέζος του χτύπησα την πλάτη και του ζήτησα αν μπορούσε να με βγάλει μια φωτογραφία.
Ο άνθρωπος δεν ήξερε ότι ήμουν Ελληνίδα. Κάπως δυσανασχέτησε αλλά με ευγένεια δέχτηκε.

Του είπα να περιμένει μισό λεπτό και έβγαλα από την τσάντα μου την σημαία , την σήκωσα ψηλά και ένιωσα ότι σηκώνω όλον τον Παρθενώνα!!

Αυτός στιγμιαία σάστισε αλλά ευθύς η ματιά του έλαμψε, ο κόσμος σιώπησε -δεν ακουγόταν ψίθυρος- και μου έκαναν χώρο για να φανεί η Ελλάδα, οι φύλακες είχαν σηκωθεί όρθιοι και είχαν μαρμαρώσει και τα … Μάρμαρα ζωντάνεψαν!!!

Ο Κινέζος με τράβηξε αρκετές φωτογραφίες και μάλιστα μου το ζήτησε ο ίδιος με ζήλο και χαρά. Δυστυχώς μόνο αυτή και μια ακόμα (την οποία θα ανεβάσω να την δείτε και η οποία δείχνει μια κυρία πως κοιτά και τι έκφραση έχει πάρει) είναι άξιες για να φανούν όλες οι άλλες είναι τρεμάμενες , φαίνεται πως ο Κινέζος έτρεμε από κρίση πολιτισμού κι αυτός!!

Όταν τελειώσαμε φίλησα την σημαία μας την έβαλα στο στήθος μου του είπα ένα μεγάλο Ευχαριστώ κι εκείνος … ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ!!!! Όχι σε μένα.. στην ΕΛΛΑΔΑ!!Ο κόσμος χειροκρότησε, όχι εμένα.. την ΕΛΛΑΔΑ!! 

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2015

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η καταστροφή της Σμύρνης ή αλλιώς Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης, (που ειναι οι όροι οι οποιοι χρησιμοποιούνται) αναφέρονται στα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922.
Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού, του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του στην πόλη. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νκολάου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα και πολιορκούντο από τους Τούρκους.
Την πολιορκία την έσπασε με το ασκέρι του ο Έλληνας καπετάνιος Σιδερής (Ισίδωρος) Πανταζόπουλος, που επί πολλά έτη πολεμούσε τους άτακτους Τσέτες ληστές στα γύρω βουνά. Οι Έλληνες μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πολιορκημένους, όμως, οι πολυπληθέστεροι Τούρκοι γρήγορα ανασυντάχθηκαν και παίρνοντας πυρίτιδα από γειτονική πυριταδαποθήκη, περικύκλωσαν και πάλι την εκκλησία και την ανατίναξαν. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922 (31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο).
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
https://www.youtube.com/watch?t=16&v=lM6_7EKTKWM

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2015

ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΗΜΑ

Ήταν θέμα χρόνου και για τον πλέον δύσπιστο, να αποκαλυφθεί η γύμνια εκείνων, που υποτίθεται είναι θεσμικά επιφορτισμένοι με την διαχείριση των κοινών μας πραγμάτων. Το τέθριππο των μεγαλόπνοων σχεδιασμών στην Περιφέρεια της αειφορίας ,που θα έλυναν χρονίζοντα μείζονα ζητήματα ετών και ετών, φαίνεται εκτροχιάστηκε! 
Οι νεόκοποι σωτήρες δεν έφεραν την πολυαναμενόμενη αλλαγή στην τελματωμένη Πελοπόννησο !
Η επιχειρούμενη λύση του μείζονος ζητήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων απέτυχε παταγωδώς. Το εγχείρημα παρέμεινε έωλο και τώρα καίγονται με αναθυμιάσεις τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας των πειραμάτων της Περιφερειακής Αρχής και τίθενται εν αμφιβόλω οι προθέσεις αλλά και οι δυνατότητες των θεσμού του «Καλικράτη» όταν καταστρατηγούνται οι συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Επί μία πενταετία σχεδόν αναδείχθηκε ως η κατ’ εξοχήν προτεραιότητα της Περιφέρειας αλλά οι ανευθυνοϋπεύθυνοι «λογάριαζαν» χωρίς τον αγανακτισμένο ξενοδόχο! Και αντί της αποδοχής της ήττας και του επιβαλλόμενου ανασχεδιασμού με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου αλλά και της ΕΕ , ώστε να μην απολεσθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος , εισπράττουμε ως αυτόχθονες πολίτες αυτής της γωνιάς, εμβρόντητοι απειλές, λεονταρισμούς, υπουργικές διώξεις, τσαμπουκάδες και επαναστατικούς δεκάρικους.
Τόση φαιδρότητα αλήθεια, που ήταν αποθηκευμένη και ανακαλύφθηκε προσφάτως?
Ο υποψιασμένος πολίτης καλείται μέσα από δηλώσεις, κραυγές να καταπιεί αμάσητα και αυτό το παραμύθι! Τάχα έγινε απόκρυψη σοβαρού εγγράφου που σχετίζεται με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και αυτό ήταν η αιτία να καταρρεύσει ο «πύργος με τα τραπουλόχαρτα» της διαχείρισης των ΑΣΑ ,ταυτόχρονα με τους θλιβερούς χειριστές και τους φαιδρούς συμβουλάτορες.
Και το αφελές ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ένα τέτοιο μείζον θέμα αν ήταν , δεν αποκαλυπτόταν δημόσια όταν οι εγκαλούμενοι υπουργοί κατείχαν τα υπουργεία τους και ανακοινώνεται εκ των υστέρων σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που δεν έχει καν στην Ημερήσια διάταξη του ως τακτικό ή έστω ως έκτακτο θέμα, τον υποτιθέμενο δόλο του υπουργού? Όταν στην επερώτηση ως γνωστόν κατά τον κανονισμό δεν επιτρέπεται γενίκευση της συζήτησης!
Η ατυχία βέβαια για το σύστημα είναι ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός, έπεσε πάνω σε έναν ανυποχώρητο και αξιόλογο υπουργό που γνώριζε άριστα το θέμα αλλά και τις παθογένειες της πρότασης των μελετητών και δεν είχε ανάγκη άλλων υποκείμενων συμβούλων!
Συσσωρευμένη ανικανότητα, λάθος χειρισμών και επιλογών συνθέτουν αυτό το τεράστιο θέμα που δυστυχώς χάθηκε στο βούρκο της ένοχης απραξίας. 
Κάποιοι κουνάνε με θράσος απειλητικά το δάχτυλο για να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες.
Η μπάλα στην εξέδρα. Γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή. Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι!
Ο «μάγος» ξέμεινε από κόλπα ! Χρόνια τώρα από το Απρίλη του 2014 θα υπογραφόταν η σύμβαση ! Έκτοτε έπαιρνε αναβολές κάθε τέλος του μηνός !
Και τώρα κάτω από τη πίεση των γεγονότων η ανάγκη επιβάλλει την αποδοχή του «μοιραίου»!
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα ! Τότε που οι ψύχραιμες φωνές τολμούσαν να πουν ότι πρέπει και απαιτείται να προηγηθεί η χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης με επιστημονικά κριτήρια και κυρίως με συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και όχι όπως βολεύει τους διαγωνιζόμενους και τις αδηφάγες ποικιλώνυμες εταιρείες. Που δεν θα θίγεται το περιβάλλον, που θα τηρούνται οι κοινοτικές οδηγίες για την απαράβατη αρχή της διαλογής στην πηγή. Που δεν θα πληρώνουν οι χρήστες χαράτσια εγγυημένων ποσοτήτων. Που θα γνωρίζει ο κάθε πολίτης πόσο τελικά θα του κοστίσει αυτή η φαεινή ιδέα των γιγαντοεργοστασίων , τα αχρείαστα φαραωνικά έργα , με το 35% υπόλειμμα αντί του επιβαλλόμενου 25%.
Κάποιοι δεν νοιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν για τις αστοχίες μιας πενταετίας παρά κάτι, πειραματισμών στου « κασίδι» το κεφάλι. Για την στασιμότητα στην ανάπτυξη που έχουν προκαλέσει οι οικτρές αποτυχίες και οι ανεπάρκειες ηθελημένων επιλογών για το γινάτι, όπως έγινε για το Μουσείο της Σπάρτης !
Οι φτερωτές πυγολαμπίδες των ανούσιων μονολόγων προσγειώθηκαν απότομα και η θρυμματισμένη κοινωνία μας ξύπνησε . Κατάλαβε τα γυαλιστερά πυροτεχνήματα των ολετήρων του συστήματος εξουσίας της Περιφερειακής Αρχής. Δεν πρόκειται να ξαναδώσει « απαλλακτικό βούλευμα » στους ηγήτορες της απραξίας! Το έδωσε το 20141 οι εχέφρονες πολίτες αυτού του τόπου δεν ξεγελιούνται πλέον.
Γιατί η πολιτική δεν γίνεται με δελτία τύπου δυστυχώς! Χάθηκαν όμως πέντε ολόκληρα χρόνια περιμένοντας τους περιφερόμενους σωτήρες.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα με τα στομφώδη τιτιβίσματα!
Τούτο μόνον ενσωματώθηκε στη συλλογική μνήμη και αυτό είναι το σίγουρο, όσο και αν αναζητά το ξεθωριασμένο σύστημα δικαιολογίες.
Όσο και αν προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία σε άλλες πλάτες ! Τα θέατρο δεν πείθει!
Ο τιμαριούχος του Μορέως θα πρέπει να εξεύρει και να αναζητήσει άλλα πειστικά ενοχικά « ισοδύναμα»!
Η εποχή των ρεαλιστών πολιτικάντηδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί!
Μαζί με την αποτυχία του εγχειρήματος διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ας λάβουν τέλος και τα ατελέσφορα τερτίπια και μαζί τους και οι βομβίδες κρότου – λάμψης!
Όσο και αν αυτό καταρρίπτει μια ολόκληρη στρατηγική πάνω στην οποία στηρίχτηκε ολόκληρη η φιλοσοφία του συστήματος.
Μια φιλοσοφία επικίνδυνη αλλά και ξεπερασμένη !
Και βέβαια για όσους επιμένουν να κάνουν τις ιδεολογικές τους αναγωγές στο χρόνο απλά επιβεβαιώνονται και επιβεβαιώνεται ότι το «κλήμα ήταν στραβό από την αρχή……………».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


ΝΕΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ: ΚΕΦΑΛΗ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Ενα αριστούργημα της αρχαίας τέχνης ήρθε προ ημερών στο φως στις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.
Πρόκειται για την κεφαλή ενός στεφανωμένου Μεσσήνιου αθλητή, η οποία προέρχεται από επιτύμβιο μνημείο. Ανάλογα ανασκαφικά ευρήματα καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό τη σημαντικότητα του αρχαιολογικού αυτού χώρου, αλλά και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάδειξής του. Ανακοινώσεις για τα φετινά ευρήματα αναμένεται να κάνει  ο κ. Θέμελης όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές του 2015.
Διαβάστε το άρθρο στην
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 07:54

http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/75886-eyrima-kefali-athliti-arxaia-messini