Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

ME ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ Μ.Π.Ε. ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΡΝΑ!!!!!!!! ΕΡΩΤΗΜΑ:ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;;;;

Κατά της ΤΕΡΝΑ το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης
Σε κλίμα έντασης το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τοποθετηθεί κατά της μελέτης της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ (συμφερόντων και Μπόμπολα), η οποία έχει αναδειχτεί ανάδοχος για το έργο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υλοποιώντας τον περιφερειακό σχεδιασμό που προβλέπει και την κατασκευή τριών εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία. 
 Κατά της απόφασης της ΤΕΡΝΑ να κατασκευάσει το εργοστάσιο στην Αρκαδία στην περιοχή της Παλιόχουνης, στα όρια Μεγαλόπολης και Βαλτετσίου (που ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Τρίπολης πλέον), έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι των γύρω χωριών ενώ έχουν πραγματοποιήσει και μαζικές λαϊκές συνελεύσεις (για τις οποίες η εφημερίδα μας έχει δημοσιεύσει ρεπορτάζ προ καιρού), στις οποίες ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ, αφού οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες και μη αναστρέψιμες!  Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει τοποθετηθεί υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που τού υπεβλήθη από την εταιρεία και αυτό αποτέλεσε την απαρχή για την υλοποίηση του έργου, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη οι αιτιάσεις των τοπικών κοινωνιών και των ειδικών επιστημόνων. Το δεύτερο «όχι», λοιπόν, ύστερα από αυτό των κατοίκων, ακούστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, το οποίο -υπό την πίεση των παριστάμενων πολλών δεκάδων κατοίκων- κατά πλειοψηφία (19 υπέρ, 14 κατά) αποφάσισε να καλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που βάσει της νομοθεσίας είναι και το αρμόδιο αυτοδιοικητικό όργανο, να ξανασυζητήσει και να καταψηφίσει τη μελέτη! Να σημειώσουμε ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας απουσίαζαν από τη συνεδρίαση την ώρα της ψηφοφορίας και έτσι πέρασε η πρόταση που είχε εισηγηθεί η μειοψηφία…
ΠΗΓΗ
Νίκος Θεοδωράκης http://www.efsyn.gr/

Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2015

O ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΥΟ ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΑ ΞΑΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΜΟΥΛΙΚΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

Δύο νέα σπήλαια εικάζεται πως υπάρχουν στην περιοχή του σκουπιδοεργοστασίου της Καλλιρρόης


Τελευταία Ενημέρωση: 29/01/2015 12:23
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποτροπή της εγκατάστασης του σκουπιδοεργοστασίου στη θέση «Όνι» της Καλλιρρόης από τους συλλόγους που συμμετέχουν στην αντίστοιχη συντονιστική επιτροπή. Ο Σύλλογος των απανταχού Κωνσταντιναίων, με επιστολή του προς την Εφορεία Παλαιοντολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας, επανέρχεται στο αίτημα που είχε διατυπώσει και πρόσφατα για τη διενέργεια αυτοψίας και την επαναγνωμοδότηση σχετικά με τη ΜΠΕ του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμπραξη με ΣΔΙΤ».
 Προς τούτο αποστέλλει φωτογραφία (μέσω Google earth), όπου απεικονίζονται οι θέσεις των δυο υπό διερεύνηση σπηλαίων (Βασιλικό-Ξαστέρι και Σπηλιά-Μούλικο) σε σχέση με την προτεινόμενη για τη δημιουργία σκουπιδοεργοοτασίου έκταση. Όπως αναφέρεται, οι θέσεις των σπηλαίων είναι ακριβείς και η τοποθέτηση τους πάνω στο χάρτη έγινε βάσει των συντεταγμένων της θέσης τους.
Αποστέλλει, επίσης, σχέδιο με τίτλο «Εναλλακτική θέση “ΜΕΑ-ΧΥΤΥ 2.1”-Ενδεικτική γενική διάταξη έργων», το οποίο έχει συνταχθεί από τη μελετητική εταιρεία ENVIROPLAN Α.Ε για λογαριασμό της προσωρινής αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που έχει συνυποβληθεί με το φάκελο της ΜΠΕ από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία, όπου απεικονίζονται διάφορα τεχνικά στοιχεία (κτηριακές εγκαταστάσεις - κλίσεις του εδάφους) που αναφέρονται στο προτεινόμενο έργο.
 Στα συνημμένα της επιστολής περιλαμβάνεται και ένα CD με φωτογραφίες από το Σπήλαιο Σπηλιά ή Μούλικο και το σπήλαιο Ξαστέρι, που ελήφθησαν από τη Σπηλαιολογική Εταιρεία Καλαμάτας. Τέλος, υπάρχει μία ακόμη φωτογραφία, όπου απεικονίζονται οι θέσεις των δυο υπό διερεύνηση σπηλαίων (Βασιλικό-Ξαστέρι και Σπηλιά-Μούλικο), η προτεινόμενη για τη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου έκταση και δυο έγγιστα αυτής σημεία που έχουν σημειωθεί κυκλικά με στυλό και αφορούν στη θέση δύο ακόμη σπηλαίων: του πρώτου, που κατά πληροφορίες βρίσκεται στο μέσο της απόστασης των δύο παραπάνω σπηλαίων, χωρίς να έχει εντοπιστεί η θέση του, και του δεύτερου, που επίσης δεν έχει εντοπιστεί ακριβώς, αλλά κατά πληροφορίες βρίσκεται ανατολικά από το κάτω μέρος της οικοπεδικής έκτασης που προτείνεται για την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου και σε απόσταση εβδομήντα περίπου μέτρων από το τελευταίο σημείο της έκτασης και εντός συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
 ΧΑΡ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ.




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 17:30

Διενέργεια αυτοψίας στα σπήλαια της Καλλιρρόης

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Τη διενέργεια αυτοψίας στα δύο σπήλαια της περιοχής και την επαναγνωμοδότηση σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης σκουπιδιών, που αφορά το εργοστάσιο σκουπιδιών στην Καλλιρρόη, ζητεί ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων από την Εφορεία Παλαιοντολογίας - Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος, την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Σύλλογος που πιέζει και πάλι για το θέμα που "καίει" την περιοχή, σημειώνει πως θεωρεί «επιβεβλημένη την αυτοψία και την επαναγνωμοδότηση, καθώς βρίσκονται στην τελική τους φάση οι μελετητικές έρευνες στην περιοχή από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία για τη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου».
 Για να ενημερώσει καλύτερα την αρμόδια Εφορεία και να την πείσει να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, της έστειλε: α) Φωτογραφία (μέσω Google earth) στην οποία απεικονίζονται οι θέσεις των δύο υπό διερεύνηση σπηλαίων (Ξαστέρι και Μούλικο) σε σχέση με την προτεινόμενη έκταση για τη δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών. β) Φωτογραφίες από τα δύο σπήλαια. γ) Φωτογραφίες (μέσω Google earth)  με δύο γειτονικά σημεία που αφορούν τη θέση άλλων δύο σπηλαίων που δεν έχουν ακριβώς εντοπίσει και το οποία βρίσκονται μεταξύ των δύο υπό διερεύνηση σπηλαίων και ανατολικά από την οικοπεδική έκταση που προτείνεται για την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου και σε απόσταση 70 περίπου μέτρων από το τελευταίο σημείο της έκτασης αυτής.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/54086-dienergeia-aftopsias-spilaia-kallirrois

Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2015

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ -ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΥΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ-ΚΑΡΚΟΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΟΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΧΩΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ & ΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Προς
1.Τον Δήμαρχο Οιχαλίας
κ. Αριστείδη Σταθόπουλο                                                                               
2.Τον Πρόεδρο του Δημ.Συμβουλίου                                                                                 
  κ.Σπύρο Αδαμόπουλο
3.Τους επικεφαλείς των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης                                                                    
 κ.κ. Γιώτα Γεωργακοπούλου, Κώστα  
Δημητρακόπουλο, Ηλία Σακελλαριάδη  
Κώστα Ρειτζόπουλο και
4.Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Οιχαλίας  
Μελιγαλά

Κύριε Δήμαρχε
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι
Σε συνέχεια της κατάθεσης του ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ΗΣ Ιανουαρίου 2015 με τις 2.225 υπογραφές πολιτών του Δήμου Οιχαλίας  με προεξέχοντες τον Δήμαρχο του Δήμου Οιχαλίας κ.Αριστείδη Σταθόπουλο ,τους επικεφαλείς των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου μας και για την επιτυχή συνέχιση και  ολοκλήρωση της συγκεκριμένης προσπάθειας θα θέλαμε να σας προτείνουμε τα εξής :
-Αφού πάρετε ανάλογη απόφαση :
α. να ορίσετε συγκεκριμένους χώρους (γραφεία) τόσον στην έδρα του Δήμου στον Μελιγαλά όσον και στα ΚΕΠ που βρίσκονται στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Οιχαλίας και επίσης
 β. να ορίσετε αρμόδιους  υπάλληλους ,ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε όσους πολίτες δημότες του Δήμου μας επιθυμούν να υπογράφουν το κατατεθέν κείμενο-ψήφισμα διαμαρτυρίας που ήδη βρίσκεται στη διάθεσή σας με τις σε φωτοτυπία καταστάσεις με τις 2.225 υπογραφές να το πράξουν.
Για την επιτυχή έκβαση της προτεινόμενης προσπάθειας αυτονόητο τυγχάνει ότι πρέπει :
-Να υπάρξει σχετική ενημέρωση για την παραπάνω προτεινόμενη προσπάθεια ούτως ώστε η δυνατότητα αυτή να γίνει γνωστή στους δημότες όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας. Αυτό  μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω έντυπων ανακοινώσεων είτε μέσω των παρέδρων των τοπικών διαμερισμάτων.
Κύριε Δήμαρχε
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι
-Επειδή είναι κοινή σε όλους μας η διαπίστωση ότι η τοπική κοινωνία παραμένει ανυποχώρητη και σταθερή στις απόψεις της όσον αφορά την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου πλησίον της Καλλιρρόης θεωρούμε ότι πρέπει ενωμένη και οργανωμένη να συνεχίσει τον κοινό της  αγώνα προκειμένου να αποτρέψει την κατασκευή τέτοιας εγκατάστασης όχι μόνο στην προτεινόμενη από την ΤΕΡΝΑ θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης αλλά σε κανένα σημείο που να βρίσκεται πλησίον κατοικημένου χωριού της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας.
-Πιστεύουμε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου-καρκονοχωματερής στην περιοχή μας γιατί σε περίπτωση που αυτό γίνει θα αποτελέσει την ταφόπλακα της υγείας και της οικονομίας  των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας
Μετά από τα προαναφερθέντα παρακαλούμε για τις περαιτέρω δικές σας ενέργειες
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:
 ια να αποτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής μας
-Για να μη γίνει σκουπιδότοπος η Καλλιρρόη και γενικά όλη η περιοχή μας
-Για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα και το νερό μας
-Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας 
-Για να μην καταστραφούν η υγεία μας , η περιουσία μας και η ίδια μας η ζωή  
-ΔΕΝ ΘΑ  ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ
-ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Σας κάνουμε γνωστό ότι το παρόν έγγραφο θα σταλεί και σε όποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις(e-mail) μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας έχουμε στη διάθεσή μας 

                                                            Αθήνα 21 Ιανουαρίου 2015
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΙΤΩΝ
2.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΥΤΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
3.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝ/ΝΑΙΩΝ
4.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ
5.ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΝΤΑΣ –ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΚΛΑΙΩΝ







Κ


                 





ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΣ 21ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Ένα από τα θέματα τα οποία πρωταγωνίστησαν ήταν το 18ο θέμα ημερήσιας διάταξης το οποίο είχε να κάνει με τη «Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» καθώς και την «Ολοκλήρωση Διαδικασιών άρθρου 22 της Διακήρυξης Β. της δεύτερης Φάσης αλλά και εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου το πλαίσιο του Διαγωνισμού».
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης δεν έλειψαν. Οι κκ. Πατσαρίνος, Αλευράς και Γόντικας έκαναν λόγο για ελλιπείς εισηγήσεις από την Οικονομική Επιτροπή και εξέφρασαν τις αντιθέσεις τους για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αρχικά, η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κυρία Νικολάκου μίλησε για την πολύ σημαντική συνεδρίαση, αναφέροντας ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής σε σχέση με τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έθεσε τον εξής προβληματισμό στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τα οποία ανέφεραν ότι το έργο αυτό και οι διαδικασίες του ανακοινώνονται λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, λέγοντας: «Πώς γίνεται να μιλάτε εσείς, κύριοι τις αντιπολίτευσης, για ένα έργο το οποίο θα κάνει κακό στους πολίτες και θα καταστρέψει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο, αυτό το ‘μειονεκτικό’ έργο, το χρησιμοποιεί η περιφέρεια λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες;».
Συγκινημένη δήλωσε η κυρία Νικολάκου με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το έργο, διότι η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και να φέρει τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για καμία καθυστέρηση και αναβολή ούτε ενός λεπτού του ευρώ ούτε ενός δευτερολέπτου του χρόνου», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Πατσαρίνος, περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση και τις χρηματοδοτήσεις, όπως ευαγγελίζεται. «Δεν μπορούμε να εξουσιοδοτήσουμε τον περιφερειάρχη και να ανακηρύξουμε την ΤΕΡΝΑ ως ανάδοχο. Το θέμα πρέπει να πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο», τόνισε, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αποφάσεις που έχουν παρθεί από την περιφερειακή αρχή οι οποίες έχουν να κάνουν με το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Αλευράς, όταν έλαβε τον λόγο, είπε ότι το έργο αυτό της διαχείρισης το έχει προχωρήσει μόνο η πλειοψηφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τις αποστάσεις των εργοστασίων οι οποίες είναι τεράστιες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Έπειτα μίλησε για τον ΠΕΣΔΑ και την αναθεώρησή του. Αφού και εκείνος ζήτησε την αναβολή του θέματος, έκλεισε επιρρίπτοντας ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για τις καθυστέρησης στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για την εικόνα που έχουν οι δρόμοι με τους όγκους των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί.
Ο κ. Γόντικας επέρριψε τις ευθύνες στην κυρία Νικολάκου για τα έγγραφα και της ζήτησε να υπογράψει την εισήγηση του θέματος, καθώς «δεν είναι διατεθειμένος να καθίσει στο σκαμνί», όπως είπε.
Έπειτα επικράτησε μια αναστάτωση και η ένταση ανέβηκε με τον κ. Νικολακου και τον κ. Γόντικα να αντιμάχονται για τα έγγραφα, για τις υπογραφές και για τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής. Η κυρία Νικολάκου τόνισε ότι τα έγγραφα και οι φάκελοι είναι διαθέσιμα και έχουν ανοιχτεί στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τα οποία δικαιούνται να δουν τα έγγραφα. Ακολούθως, κάλεσε τον κ. Γόντικα να σταματήσει να δημιουργεί εντυπώσεις καθώς είναι λίγες οι μέρες πριν από τις εκλογές και ο ίδιος είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ.
Ωστόσο, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το έργο της είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κινδυνέψει το έργο. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε φωτοτυπίες, αλλά, όποιος θέλει», είπε κλείνοντας, «μπορεί να έρθει στην Περιφέρεια να δει ό,τι θέλει και να λάβει τις απαραίτητες ενημερώσεις».
Στην συνέχεια, ο κ. Γόντικας έθεσε τα ζητήματα αδιαφάνειας αλλά και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τους χώρους μεταφόρτωσης.
Θέλοντας να απαντήσει στις ερωτήσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με το αν η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να συζητήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυρία Νικολάκου απάντησε ότι η Οικονομική Επιτροπή είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. «Τι φαντάζεται, ότι εδώ είναι καφενείο;», είπε χαρακτηριστικά. «Η Οικονομική Επιτροπή είναι το αρμόδιο όργανο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις», διευκρίνισε.

Περισσότερα στο link: https://www.youtube.com/watch?v=MyNJLgP7A0w#t=101
ΠΗΓΗ:arcadiaportal

Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΤΗΣ 16ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ 2.225 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 08:06

2.225 υπογραφές κατά του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Ψήφισμα με 2.225 υπογραφές κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, ενάντια στη χωροθέτηση της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων δυτικά της Καλλιρρόης.
Το ψήφισμα κατέθεσαν η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών, καθώς και ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Κοινότητας της Καλλιρρόης. Το ψήφισμα έχουν υπογράψει 2.225 κάτοικοι (μόνιμοι και εποχικοί) δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι. Η συλλογή των υπογραφών έγινε το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος του 2014 και συνεχίζεται. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: "Με την υπογραφή μου, την οποία θέτω κάτω από το παρόν κείμενο (ψήφισμα διαμαρτυρίας), αντιτίθεμαι στη χωροθέτηση της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Πελοποννήσου, δυτικά του χωριού Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας, Νομού Μεσσηνίας, στη θέση «ONI» παραπλεύρως της εθνικής οδού Τσακώνα-Καλό Νερό και σε απόσταση (αναπνοής) 500 περίπου μέτρων από το χωριό αυτό, εγγύς και ανάμεσα στα χωριά Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Κόκλα, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα, Κάστρο, Ζευγολατιό και άλλων χωριών του αυτού Δήμου Οιχαλίας, και ειδικότερα υποστηρίζω μετ’ επιτάσεως πως η σχετική ΜΠΕ (και ο σχετικός φάκελος) είναι ανεπαρκής, αβάσιμη και επιστημονικά αναξιόπιστη σύμφωνα με κριτήρια: α) Υδρολογικά (επιφανειακές υδάτινες ροές) και υδρογεωλογικά (μεγάλης σπουδαιότητας υπόγειοι υδροφορείς). β) Γεωλογικά, ειδικότερα τεκτονικά (ρήγματα). γ) Περιβαλλοντικά (επικρατούντες άνεμοι - οχλήσεις από οσμές, οπτική και ηχητική ρύπανση-υποβάθμιση). δ) Χωροταξικά (αρχαιολογικοί χώροι, υπό διερεύνηση σπήλαια, δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, περιοχές αυξημένης οικολογικής σημασίας). ε) Γεωργική δραστηριότητα (κυρίως ύπαρξη πλήθους ελαιοπερίβολων). στ) Κοινωνικά κριτήρια (καθολική αντίθεση των κατοίκων), και σε αυτήν την ΜΠΕ πλημμελώς και πεπλανημένως εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφερείας Πελοποννήσου, παραβιάζονται και δεν εφαρμόζονται οι αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης (άρθρο 174 Συνθ.Ε.Ε.), της προστασίας και της αειφορίας του περιβάλλοντος (άρθρο 24 παρ.1 Συν/τος), της προστασίας των πόρων, του τεχνικώς εφικτού και της οικονομικής βιωσιμότητας (άρθρ. 29 παρ .4 του Ν .4042/2012), της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων (οδηγία 2008/98/ΕΚ), της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών (οδηγία 85/337/ΕΟΚ, σύμβαση AARCHUS), και τελικώς θεωρώ  πως με την υλοποίηση του ανωτέρω αναφερομένου έργου
• Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, ακόμα και η ζωή, των κατοίκων της Καλλιρρόης και της ευρύτερης περιοχής της Ανω Μεσσηνίας.
 • Δημιουργείται μόλυνση στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα.
 • Προκαλούνται δυσάρεστες οσμές, σκόνη, αέριοι ρύποι, όχληση και θόρυβος.
• Βλάπτεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, οι καλλιέργειες και εν γένει η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. 
• Επηρεάζεται δυσμενώς και καταστρέφεται το τοπίο, το δάσος, οι περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους και ομορφιάς, κυρίως δε οι αρχαιολογικοί χώροι με τα μνημεία τους, για τους οποίους θα αποτελέσει το τελειωτικό κτύπημα.
• Καταστρέφεται πλήρως η οικονομική ζωή του τόπου.
Τα ανωτέρω προσυπογράφω με πλήρη γνώση και συνείδηση απευθυνόμενος/η προς κάθε αρμόδιο φορέα είτε εντός είτε εκτός της χώρας μου».  
(Συνυποβάλλονται καταστάσεις κατά δ.δ. του Δήμου Οιχαλίας με τα ονοματεπώνυμα και τις υπογραφές των δηλούντων).
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 18:31

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου Οιχαλίας για το σκουπιδοεργοστάσιο

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου Οιχαλίας ενημέρωσαν μέσω Skype, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες για τις μέχρι σήμερα και για τις προσεχείς ενέργειες του δήμου, σχετικά με την αποτροπή εγκατάστασης του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη. Η  ενημέρωση και η συζήτηση έγιναν σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα και γενικά επικράτησε η συναίνεση.
Ο Μάριος Χαϊνταρλής ανέφερε ότι έχει ήδη ασκηθεί προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ μέσα στη νόμιμη προθεσμία και ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει κατατεθεί ο φάκελος με τα πρόσθετα υπερασπιστικά στοιχεία που πρόκειται να επικαλεστεί ο δήμος και τα οποία προκύπτουν από τις μελέτες (σ.σ.: Καλλέργη, η οποία έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχει κατατεθεί στο δήμο, και του γραφείου Παρασκευόπουλου, η οποία καθυστέρησε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του περιβαλλοντολόγου Αλέξιου Παρασκευόπουλου αλλά ολοκληρώνεται από το γιο και συνεργάτη του, Γ. Παρασκευόπουλο - τη συνέχιση της συνεργασίας με τον οποίο αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο). 
 Επιπρόσθετα ο κ. Χαϊνταρλής έδωσε τη διαβεβαίωση ότι εντός των προσεχών ημερών θα γίνει παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο έχει κατατεθεί υποχρεωτικά η σύμβαση του προτεινόμενου έργου, λόγω ύψους της επένδυσης. 
 Ο Γιώργος Καλλέργης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δικής του επιστημονικής μελέτης από την οποία προκύπτει -όπως αυτός χαρακτηριστικά τόνισε- ότι ο προτεινόμενος χώρος για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου στη θέση "Ονι" της Καλλιρρόης είναι εντελώς ακατάλληλος. 
Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι η μελέτη του γραφείου του ως προς τα περιβαλλοντικά στοιχεία ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες και θα είναι έτοιμα να συνυποβληθούν μαζί με τα υπόλοιπα πρόσθετα στοιχεία, που θα υποβληθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
 Στη συνέχεια οι επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν από εκπροσώπους συλλόγων και από δημοτικούς συμβούλους.
 Από τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στους επιστημονικούς συνεργάτες του δήμου και τονίστηκε ότι οι επιστημονική στήριξη των θέσεων του δήμου μέσω των επιστημονικών μελετών των συνεργατών αυτών, θα αποτελέσουν τα εργαλεία στα οποία θα στηριχτεί η κοινή προσπάθεια για την αποτροπή της εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.
 Οι επιστημονικοί συνεργάτες του δήμου τόνισαν ότι η προσπάθεια στήριξης του αγώνα θα συνεχιστεί και με και άλλες πιθανές ενέργειες (π.χ. προσφυγή αναστολής εκτέλεσης εργασιών) και επίσης ότι θα υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία και με τους άλλους επιστήμονες που κινούνται υπερασπιστικά είτε από τους συλλόγους της περιοχής, είτε από τους κατοίκους - ιδιοκτήτες όμορων κτημάτων του προτεινόμενου για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου οικοπέδου. 
 Από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων κατατέθηκε στο προεδρείο ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο υπογράφουν 2.225 μόνιμοι και εποχικοί δημότες του Δήμου Οιχαλίας, με προεξάρχοντες το δήμαρχο Αριστείδη Σταθόπουλο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Οιχαλίας. Η συλλογή των υπογραφών έγινε από το Σεπτέμβρη ως το Δεκέμβρη του 2014 και συνεχίζεται.Διαβάστε το άρθρο στην

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/53257-oixalia-skoupidoergostasio


Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015

ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ AΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ  
‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’’
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 8  ΑΘΗΝΑ
Τ.Κ. 10431

                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 7 μ.μ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ                    
                    ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ
ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ 

                             ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ                Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ               
ΤΗΛ:6977570947                ΤΗΛ:6976373353 

              


 
 

Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2015

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΖΗΤΕΙ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓOΣΤΑΣΙΟ

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 08:33
Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Συζήτηση για τις εξελίξεις στο σοβαρό θέμα της αποτροπής  εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου στη θέση "Ονι" της Καλλιρρόης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ, ζητούν με γραπτό αίτημά τους οι σύμβουλοι των μειοψηφιών.
Οι σύμβουλοι επανέρχονται μετά την απόρριψη του αιτήματος για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα και το οποίο συνυπέγραφαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Καλλιρρόης και όμορων χωριών Δήμητρα Γιαννοπούλου, Γιάννης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Γκότσης, Χριστίνα Καποτά και ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Κοινότητας (Ελαιώνα) Καλλιρρόης Γιαν Χένρικ. Στο κοινό αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου ζητούσαν να γίνει «ενημέρωση από τους επιστημονικούς συνεργάτες του δήμου για τις μέχρι σήμερα ενέργειές τους, καθώς και για τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων για την καλύτερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ακόμα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής το Δ.Σ. Οιχαλίας αναμένεται να ασχοληθεί με: Την υποβολή αιτήματος στο ΦΟΔΣΑ για την παραχώρηση της αρμοδιότητας της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων. Την έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Οιχαλίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για το έργο της συντήρησης - βελτίωσης του δρόμου Ανω Δώριο - Πλατάνια, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Τον εθελοντισμό στο δήμο. Την επικαιροποίηση της απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου το καλοκαίρι του 2014, για την ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Ζερμπισίων - Κεφαλληνού και Ρευματιάς στο Δήμο Οιχαλίας
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/52772-oixalias-synedriasi-symvouliou-skoupidoergostasio



Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2015

ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΑ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

Με κάθε πρόσφορο τρόπο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας προσπαθούν να προβάλλουν τις θέσεις τους και να τις κάνουν ευρύτερα γνωστές, διατρανώνοντας έτσι την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική να κατασκευαστεί στη θέση «Όνι» της Καλλιρρόης μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια όλης της Μεσσηνίας και δύο περιοχών από την Αρκαδία. 
Περισσότερα στο link http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82#sthash.fA1iK55t.gbpl

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΘΥΕΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ

Υπογραφή συμβάσεων για απορρίμματα Πελοποννήσου

Η ιστορία με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο δεν ξεκίνησε αλλά ούτε και συνεχίζεται με τις καλύτερες προοπτικές. Δήμαρχοι, περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις, πολίτες, αλλά και επιστήμονες έχουν ταχθεί εναντίον του έργου που προχωρά η Περιφέρεια.
Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία να συνεχίζεται κανονικά και αν ξεπεραστεί και ο τελευταίος σκόπελος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα ξεκινήσει να τρέχει η υλοποίηση του έργου.
Στο τελικό στάδιο της -μακράς, όπως αποδείχθηκε- διαδικασίας που οδηγεί στην υπογραφή της σύμβασης βρίσκεται η υπόθεση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην "Καθημερινή" του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου.
 Όπως αναφέρεται, την επόμενη εβδομάδα οι 12 συμβάσεις που θα πρέπει να συναφθούν θα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας. Και αν δεν υπάρξει ανάγκη τροποποιήσεων, τότε θα ακολουθήσουν οι υπογραφές που «ενεργοποιούν» το χρονοδιάγραμμα του έργου.
 Ο διαγωνισμός για την ανάθεση για 25 χρόνια σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη του 2011.
 Ο προσωρινός ανάδοχος (η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2013, ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν ένα έτος αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού τοποθετούσε την υπογραφή της σύμβασης το 2013!
 Εν πάση περιπτώσει, η μακρά διαδικασία αδειοδότησης δείχνει να βαίνει προς ολοκλήρωση. Σε αυτό συνέβαλε η οριστικοποίηση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (μέσω του νέου ΕΣΠΑ) στα 68,5 εκατ. ευρώ και η εξεύρεση πιστωτικού ιδρύματος (η Alpha Bank) που θα αναλάβει τη δανειοδότηση του έργου (περίπου 60 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ο ιδιώτης θα καταβάλει περίπου 30 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων.
 Την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, αναμένεται να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι 12 συμβάσεις που αφορούν όλες τις πτυχές του έργου: κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και άλλα. Μαζί και το καταστατικό της εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα συσταθεί με τη σύμπραξη της ΤΕΡΝΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η οποία παραμένει... αβάπτιστη.
 Γιατί κράτησε τόσο πολύ η διαδικασία; «Το ΥΠΕΚΑ καθυστέρησε κάποιες από τις αδειοδοτήσεις. Επίσης, υπήρξαν πολλά διαδικαστικά θέματα που έπρεπε να επιλυθούν. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι την εποχή αυτή οι συζητήσεις των αναδόχων μεγάλων έργων με τις τράπεζες δεν είναι εύκολες», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
 Πάντως, επί της ουσίας πολλά πρέπει να απαντηθούν πριν από την υπογραφή: για παράδειγμα, αν η ύπαρξη ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως (ποσότητας που το Δημόσιο θα πληρώνει στον ανάδοχο, είτε υπάρχει ή όχι) υπονομεύει ή όχι τις προσπάθειες μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και επέκτασης της ανακύκλωσης.
 Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί αν το κόστος της λειτουργίας του συστήματος θα είναι λογικό, προκειμένου να μπορεί να αναληφθεί από τους Δήμους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τους 150.000 τόνους η τιμή «εισόδου» (gate fee) στις εγκαταστάσεις είναι 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ στις ποσότητες άνω των 150.000 τόνων πέφτει στα 40 ευρώ/τόνο (μεσοσταθμικά 62,50 ευρώ ανά τόνο).
 Αναφορικά με το διαγωνισμό για την αποκατάσταση των χωματερών στην Πελοπόννησο, για τον οποίο προ μηνός το ΥΠΕΚΑ είχε αφήσει αιχμές κατά της Περιφέρειας, ο κ. Τατούλης υποστηρίζει ότι θα προκηρυχθεί άμεσα. «Το πρόβλημα είναι ότι τις ενεργές χωματερές δεν τις ξέρει κανένας. Στα χαρτιά έχουν κλείσει όλες. Όμως, οι Δήμοι, επειδή δεν προνόησαν ώστε να δημιουργήσουν χώρους προσωρινής αποθήκευσης, συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις υφιστάμενες, υποτίθεται κλειστές, χωματερές», λέει. «Οι μελέτες αποκατάστασης καθυστέρησαν, γιατί τα στοιχεία στα οποία βασίζονται αλλάζουν συνεχώς, αφού ο όγκος των σκουπιδιών στις χωματερές μεγαλώνει. Πάντως, εκτιμώ ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015».
ΠΗΓΗ:ΘΑΡΡΟΤελευταία Ενημέρωση: 10/01/2015 19:00


Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ & ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ -ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ

Στο παρακάτω Link μπορείτε να κατεβάσετε και να ακούσετε απόσπασμα από την ραδιοφωνική εκπομπή του Αργύρη Δεμερτζή << ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ>> , η οποία μεταδόθηκε ζωντανά χθες 8/1/2015 και μεταξύ των ωρών 19,15-20,00, από το ραδιόφωνο της ΕΡΑ 91,8 και διαδικτυακά από την σελίδα ERT OPEN.
Στην παραπάνω εκπομπή συμμετείχε και το μέλος της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ & ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ –ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ, Δημήτρης Καπόπουλος ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.  
https://www.wetransfer.com/downloads/98c034abcf432ee6f3058b7bfe51004120150108224015/dda7f4ff0d28a48246e7a89dae48651220150108224015/5c7aaf

Σάββατο, Ιανουαρίου 03, 2015

Διενέργεια αυτοψίας στα σπήλαια «Ξαστέρι» και «Μούλικο» ζητά ο Σύλλογος Κωνσταντιναίων

ΘΑΡΡΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 02/01/2015 19:19
Τη διενέργεια αυτοψίας και την επαναγνωμοδότηση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμπραξη με ΣΔΙΤ», που προβλέπει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση «Όνι» στην Καλλιρρόη, ζητά από την Εφορεία Παλαιοντολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος». 
 Ο Σύλλογος συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων που αντιτίθενται στη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή και άρχισε να αξιοποιεί τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του και δεν είναι άλλα από την ανακάλυψη των σπηλαίων «Ξαστέρι» και «Μούλικο», που βρίσκονται πολύ κοντά στην προτεινόμενη για την εγκατάσταση της μονάδας περιοχή.

Βρέθηκαν σπήλαια
Ο Σύλλογος «εκμεταλλεύεται» το «παράθυρο που άνοιξε» η συγκεκριμένη Εφορεία, η οποία στη γνωμοδότησή της για την έγκριση της ΜΠΕ του έργου ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου της, «δεν εντοπίζονται σπήλαια ή άλλα μνημεία αρμοδιότητας μας εντός των ορίων των προτεινόμενων θέσεων, ούτε στο άμεσο περιβάλλον αυτών», και δήλωνε πως «δεν έχει καταρχήν αντίρρηση για την έγκριση της ΜΠΕ του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί ο παρακάτω όρος: Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλυφθεί σπηλαιώδης σχηματισμός, οι εργασίες θα διακοπούν αμέσως και θα ειδοποιηθεί η Εφορεία μας για διενέργεια αυτοψίας και πιθανής ανασκαφικής διερεύνησης, οι δαπάνες των οποίων θα βαρύνουν τις πιστώσεις του έργου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτηθεί η τελική έγκριση του έργου».   
 Στο έγγραφο του Συλλόγου γίνεται, επίσης, αναφορά στο γεγονός ότι η υπηρεσία ενημερώθηκε μέσω σχετικής έκθεσης επίσκεψης για την ύπαρξη των σπηλαίων «Ξαστέρι» και «Μούλικο», που βρίσκονται πλησίον των Τ.Κ. Καλλιρρόης και Βασιλικού, από μέλη του Τμήματος Μεσσηνίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, και σε έγγραφό της αναφέρεται πως «η Εφορεία μας θα εντάξει τη διενέργεια αυτοψίας στο χώρο στον άμεσο σχεδιασμό της, ώστε να διερευνηθεί και από πλευράς αρμοδιοτήτων μας η περιοχή»
 Υπάρχει και αναφορά στα της εξουδετέρωσης της χειροβομβίδας που είχε εντοπιστεί στο σπήλαιο «Ξαστέρι», στις 3 Δεκεμβρίου. Τα μέλη της Σπηλαιολογικής Εταιρείας ανέφεραν πως ανακαλύφθηκε νέα αίθουσα διαστάσεων 6X3X4 μέτρων με πλούσιο διάκοσμο και διάδρομο, που φαίνεται να έχει συνέχεια σε νέα διαδρομή, αλλά και ότι η επίσκεψη και η περαιτέρω διερεύνηση του σπηλαίου θα συνεχιστεί, αφού το επιτρέψει ο καιρός.   
Στοιχεία 
Ο Σύλλογος γνωστοποιεί πως από την ανάδοχο του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμπραξη με ΣΔΙΤ» ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πραγματοποιούνται ήδη και βρίσκονται στην τελική τους φάση υδρογεωλογικές έρευνες του υπεδάφους της προτεινόμενης για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου έκτασης στη θέση «Όνι» Καλλιρρόης.
Μετά τα παραπάνω ζητά να ληφθούν υπόψη και τα εξής:
 -Τα δυο προσφάτως ανακαλυφθέντα σπήλαια «Μούλικο» και «Ξαστέρι» βρίσκονται κοντά στην προτεινόμενη για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου έκταση.
 -Τα πρώτα ευρήματα του αρχικά εξερευνηθέντος σπηλαίου «Ξαστέρι» αποτελούνται από σταλακτίτες 8 περίπου μέτρων, κουρτίνες και άλλα σπηλαιοθεάματα. Τα αρχικά ευρήματα ενισχύονται με τη νέα αίθουσα που ανακαλύφθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014, η οποία και αυτή έχει πλούσιο διάκοσμο και φαίνεται να έχει συνέχεια.
-Το σπήλαιο «Μούλικο» είναι μια καταβόθρα βάθους 15 μέτρων μέχρι στιγμής και κατά την εκτίμηση των μελών της ερευνητικής ομάδας έχει αρκετά μεγάλη συνέχεια μετά την αίθουσα διαστάσεων 15X8 μέτρων που συνάντησαν και αφού απομακρυνθούν τα αδρανή υλικά που υπάρχουν.
 Τέλος, επισημαίνει πως η προτεινόμενη έκταση για την κατασκευή σκουπιδοεργοοτασίου βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή, σε αντίθεση με όσα αναγράφονται σε σχετικό έγγραφο της Εφορείας, που τη χαρακτηρίζει ως πεδινή. Ο ισχυρισμός αυτός του Συλλόγου, αν γίνει δεκτός, ανατρέπει όλα τα δεδομένα, καθώς η υπηρεσία αναφέρει πως «τόσο οι κύριες προτεινόμενες όσο και οι εναλλακτικές θέσεις επεξεργασίας απορριμμάτων που έχουν επιλεγεί από τη ΜΠΕ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωροθετούνται σε πεδινές εκτάσεις, στις οποίες κατά κανόνα δεν υπάρχουν σπήλαια, σε αντίθεση με τους ορεινούς όγκους και τα παράλια της Πελοποννήσου, περιοχές όπου βρίσκονται πολλά και σημαντικά σπήλαια».
 Ο Σύλλογος επικαλείται τεχνική έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας των καθηγητών Πανεπιστημίου κ. κ. Τσόκα, Κωνσταντίνου Παπαζάχου και Γεωργίου Δημόπουλου, που αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι το ανάγλυφο της εγγύς του έργου περιοχής χαρακτηρίζεται ως λοφώδες με μέσα υψόμετρα 90 έως 346 μέτρα και τα πιο κοντινά μέγιστα υψόμετρα είναι βορειοδυτικά η κορυφή Μαραθιάς (272 μέτρα) και δυτικά η κορυφή Βασιλικό με υψόμετρο (376 μέτρα) αντίστοιχα. 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Παρασκευή, Ιανουαρίου 02, 2015

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ 4 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΔΙΤ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΕ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ

Την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, αποφάσισε σήμερα(29/12/2014) η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ύστερα από σχετική εισήγηση της πρόεδρου του, Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου ζήτησε από την Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 312/2014 απόφασης της Ε.Ε., ανατρέποντας το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Η ίδια υπογράμμισε  το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα Διοίκηση.
«Το ισχύον ΠΕΣΔΑ  συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως  εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των 4 ΜΕΑ  υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή», τόνισε η Περιφερειάρχης, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, προσθέτοντας: «Είμαστε σαφείς: απορρίπτουμε συνολικά και επί της αρχής το περιεχόμενο και τον τρόπο της υλοποίησης του σχεδίου για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ». Και η ίδια κάλεσε την Ε.Ε. να δικαιώσει τους πολυετείς αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των κοινωνικών κινημάτων και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς για σειρά λόγων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το σχέδιο των 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών». Το γεγονός επίσης ότι ο «σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας», ότι «προωθεί τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία». «Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών».

«Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος». «Αντιθέτως, μονόδρομος είναι η επιλογή ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως μονόδρομος είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία άρον – άρον, επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της νέας διοίκησης», παρατήρησε, κλείνοντας την εισήγησή της η πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής.