Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

Επερώτηση για την διαχείριση απορριμμάτων από τον συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα»

«Παρουσιάζουμε τη χειρότερη εικόνα σ’ όλη την Ελλάδα στη διαχείριση των απορριμμάτων.» Τονίζει στην Επερώτηση που κατέθεσε ο συνδυασμός «Πελοπόννησος Πρώτα» προς τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για την διαχείριση απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, στην επερώτηση ο συνδυασμός «Πελοπόννησος Πρώτα» αναφέρει:
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δυστυχώς παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα σ’ όλη την Ελλάδα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Υποτίθεται ότι προχωρά η υπογραφή της σύμβασης, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, αλλά τα προβλήματα σήμερα μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται σ’ όλους τους Δήμους. Αυτό οφείλεται α) στην επιλεκτική δράση της Διοίκησης της Περιφέρειας για την ικανοποίηση των συμφερόντων της αναδόχου Εταιρείας ΤΕΡΝΑ, β) στην προκλητική, σκόπιμη αδιαφορία της για τη διαχείριση του προβλήματος σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο, ενώ  δίπλα της ο «κόσμος καίγεται» και γ) στην απουσία της οργανωμένης παρέμβασης των Δήμων για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Περιφερειάρχη περί σχεδιασμένης διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων και περί της καλής συνεργασίας με τους Δήμους, αναφέρουμε τα παρακάτω:
Τα οξυμμένα προβλήματα απομάκρυνσης και εναπόθεσης των απορριμμάτων στην Τρίπολη και στην Ερμιονίδα μετά το «κλείσιμο της πόρτας» στη Φυλή της Αττικής.
Την αντίδραση των φορέων του Δ. Ξυλοκάστρου για κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης του μοναδικού ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας για την απομάκρυνση των δεμάτων των απορριμμάτων με ευθύνη της Περιφέρειας, του ΦοΔΣΑ και του Δήμου από την περιοχή Αγ. Νικόλαος της Πύλου.
Τα συνεχή πρόστιμα της Περιφέρειας για τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ όπως πρόσφατα στους Γαργαλιάνους με 40.000 €.
Τις συχνές φωτιές σε πολλούς χώρους εναπόθεσης των απορριμμάτων («Πουρνάρι» Ζευγολατιού Δ. Βέλου – Βόχας, Αγ. Νικόλαος Πύλου, Μύλοι Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνοι, κ.ά.).
Τις συνεχείς εντεινόμενες προσπάθειες των Δήμων για αυτοτελή και μερική διαχείριση των απορριμμάτων τους, αξιοποιώντας πόρους από τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα (σύμβαση Δ. Καλαμάτας με 763.000 € για συστήματα συμπίεσης κ.ά.).
Με δεδομένα ότι:
α) Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντικατέστησε τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) των Δήμων αναλαμβάνοντας κύρια την διαχείριση της σύμβασης με ΣΔΙΤ αλλά προφανώς και σοβαρό μέρος της ευθύνης για τα τρέχοντα ζητήματα.
β) Η υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ από τον Αύγουστο του 2014 (δηλώσεις κ. Τατούλη) μεταφέρεται  στο 2015 (δηλώσεις κ. Μανιάτη) . Θυμίζουμε ότι η κατασκευή των πρώτων έργων υποδομής που προβλέπονται από τη σύμβαση απαιτούν πάνω από 1 χρόνο για να ολοκληρωθούν.
γ) Από την παραπάνω συμφωνία προβλέπεται ότι από την υπογραφή της σύμβασης και για 10 μήνες τουλάχιστον θα γίνεται με ευθύνη της εταιρείας η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
Επισημαίνουμε ότι με την αρχή της αποκλειστικότητας ισχύει ότι χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΤΕΡΝΑ) απαγορεύεται κάθε άλλη παράλληλη δράση από οποιονδήποτε φορέα στην Περιφέρεια δεσμεύοντας συγχρόνως όλους τους ΟΤΑ της Περιφέρειας να παραδίνουν το σύνολο των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων τους στην Εταιρεία.
δ) Υπάρχουν σοβαρές δικαιολογημένες ενστάσεις σ’ όλα τα θεσμικά επίπεδα ελέγχου, της προς υπογραφή σύμβασης, με μεγάλες πιθανότητες καθυστέρησης ή και «παγώματος» του έργου.
Από τα παραπάνω  προκύπτει ότι η δέσμευση του κ. Τατούλη ότι τα έργα της ΤΕΡΝΑ θα έχουν ολοκληρωθεί το 2015 είναι προφανώς εξωπραγματική και ότι  θα υπάρξει  παράταση της ενδιάμεσης μεταβατικής φάσης, που απασχολεί όλους τους Δήμους και τους δημότες,  τουλάχιστον 1,5 χρόνο.
Επερωτάται  ο Περιφερειάρχης :
1. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, για να γίνει αποδεκτή η νέα σύμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπρεπε να προηγηθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) γι’ αυτό και βιαστικά και πρόχειρα ο περιφερειάρχης υπέγραψε από 23/5/2014 σύμβαση με το μελετητικό γραφείο «Φραντζή Συνεργάτες ΕΠΕ». Επειδή έχει παρέλθει ο χρόνος των 63 ημερών της σύμβασης χωρίς να γίνει διαβούλευση με την κοινωνία και χωρίς να εκφράσει γνώμη ο ΦοΔΣΑ, ποια τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης και γιατί δεν γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο;
2. Τι γίνεται με το πρόγραμμα αποκατάστασης των 82 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην περιφέρειά μας μιας και από 8/7/2014 δεσμευόσασταν μαζί με το ΥΠΕΚΑ ότι σε 10 μήνες θα υπάρχει η αποκατάστασή τους και θα γίνουν έργα προσωρινής διαχείρισης;
3. Σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε σ’ αυτό το μεγάλο μεταβατικό στάδιο τα οξυμμένα προβλήματα με τα απορρίμματα στην περιοχή μας και με ποιο τρόπο; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε πάλι αποτυχημένες πανάκριβες μεθόδους όπως τους δεματοποιητές.
4. Αντί να στέλνετε πρόστιμα θα συνεργαστείτε με τους Δήμους της περιοχής για ν’ αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν και πότε προβλέπεται να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων ο νεοσυσταθείς ΦοΔΣΑ της Πελοποννήσου;
Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»
Οδυσσέας Βουδούρης
Γεώργιος  Γαβρήλος
Παναγιώτης Γατσόπουλος
Παναγιώτης Γκανάς
Παναγιώτα Κοζομπόλη
Θεοφάνης  Κουρεμπές
Νικόλαος Πατσαρίνος
Σταύρος Χρυσαδάκος

Γεώργιος Ψυχογιός
πηγή
fare news.gr Οι Ειδήσεις της Μεσσηνίας 30/9/2014

Σουηδοί που μένουν Καλλιρρόη κατά σκουπιδοεργοστασίου

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 10:21
Γράφτηκε από τον  Γιάννης Σινάπης
Σουηδοί που έχουν φτιάξει σπίτια και τα καλοκαίρια μένουν στην Καλλιρρόη, στον ελαιώνα της περιοχής, ενώνοντας τη φωνή τους με τον κόσμο της Ανω Μεσσηνίας, αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου.
Σε επιστολή τους στο νέο δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο σημειώνουν ότι «εμείς που ζούμε στη Σουηδία είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα μπορούν να τεθούν πάνω από το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουμε ενημέρωση και πλήρη γνώση του οικολογικού εγκλήματος που μεθοδεύεται να γίνει στην Καλλιρρόη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό και ενώνουμε και εμείς τις δυνάμεις μας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μας για να αποτρέψουμε όλοι μαζί το καταστροφικό έργο». 
Παρακαλούν το δήμαρχο «εκ μέρους της μικρής σουηδικής μας κοινότητας στην Καλλιρρόη, να κάνετε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή και η εν γένει υποβάθμιση της περιοχής». Του επισυνάπτουν, μάλιστα, και την επιστολή που είχαν στείλει για το ζήτημα του σκουπιδοεργοστασίου, στις 10 Ιανουαρίου, στον πρώην δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη.
Οι Σουηδοί της Καλλιρρόης ενημερώνουν τον κ. Σταθόπουλο για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη σχέση τους με την περιοχή: 
«Στο αρχαιολογικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο στις 24 Σεπτεμβρίου έγινε αναφορά στη Μάλθη και στη συνεργασία που επίκειται να έχουν Σουηδοί και Ελληνες αρχαιολόγοι στην Καλαμάτα το 2015. Το θέμα θα είναι η μελέτη και ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από τις ανασκαφές Σουηδών αρχαιολόγων στην Ελλάδα. Επικεφαλής της σουηδικής επιστημονικής ομάδας είναι η κ. Gullög Nordquist, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας, η οποία μεταξύ άλλων μνημόνευσε το σπουδαίο έργο του Σουηδού αρχαιολόγου Natan Valmin, που στη δεκαετία του 1930 εγκαινίασε το πρώτο μουσείο για τη φιλοξενία των σημαντικών ευρημάτων της Μάλθης, αποτυπώνοντας την εμπειρία του στο αμετάφραστο στα ελληνικά βιβλίο του, "Σε θάλασσα κόκκινη σαν κρασί". Φαίνεται λοιπόν πως οι Σουηδοί έχουν ρίζα σε αυτούς τους ελαιώνες και μια ιστορία να αφηγηθούν».  
Επίσης, αναφέρουν ότι τον Αύγουστο ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων "Ο Αγιος Κωνσταντίνος" για τις εξελίξεις. Επισημαίνουν ότι «από τα έγγραφα και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας που τέθηκαν στη διάθεσή μας, αντιληφθήκαμε ότι το εργοστάσιο που σχεδίασε η ΤΕΡΝΑ, και που επίκειται να κατασκευαστεί στη θέση Ονι Καλλιρρόης,  στερείται ολοκληρωμένης περιβαλλοντολογικής και υδρογεωλογικής μελέτης». Κάνουν λόγο για την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων που παραποιήθηκε ή περικόπηκε και από την οποία έλειπαν τα επίμαχα αρνητικά σημεία που υποδηλώνουν την ακαταλληλότητα του χώρου που επέλεξε η ΤΕΡΝΑ. 
Οι Σουηδοί στέκονται στην άποψη της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Καλλέργη, «από την οποία προκύπτει ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση σε υδροφόρο με μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα (υδροφόρο Μελιγαλά), καθιστά αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση Ονι από όπου, ενδεχομένως, θα προέρχονται ρύποι. Στην τεχνική τους έκθεση επισημαίνουν: "Θεωρούμε ότι η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση Ονι αποτελεί κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή"».
 Καταλήγοντας, παρατηρούν ότι στις τοποθετήσεις της επιστημονικής ομάδας του Δήμου Οιχαλίας (κ.κ. Παρασκευόπουλου και Καλλέργη), η οποία από τη σχετική ενημέρωση που είχαμε, σε Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τον προηγούμενο μήνα, χαρακτήρισε τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ εικονική. Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της εν λόγω εταιρείας». 
Την επιστολή υπογράφει η δρ. Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ, μορφωτική σύμβουλος και συνυπογράφουν οι οικογένειες Ελληνο -Σουηδών στον ελαιώνα της Καλλιρρόης: Σβαν-Μέλμπεργκ, Σβένσον-Νούρντστρεμ Αντριους, Παπαφίγκου-Αννερχεντ και Παπαφίγκου-Κουτσιάφτη
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/45715-soyidi

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟ

Στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Σαββατοκύριακου (27-28 Σεπτεμβρίου 2014) και συγκεκριμένα στη σελίδα 48 δημοσιεύτηκε ανοικτή επιστολή του μπάρμπα Γιάννη Αλεξόπουλου- κατοίκου της Καλλιρρόης-προς τον πρώην πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου  Γιώργο Πουλοκέφαλο με αφορμή δηλώσεις που είχε κάνει ο προαναφερθείς-πρόσφατα- στην παραπάνω εφημερίδα.
Τον μπάρμπα Γιάννη Αλεξόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τους αγώνες του για την αποτροπή του εγκλήματος που πάνε να κάνουν στην περιοχή μας με την προτεινόμενη εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου-καρκινοχωματερής στην Καλλιρρόη.
Συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά σε κάθε κοινή προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού. Επιπρόσθετα με ατομικές προσπάθειες (αποστολή επιστολών και προσωπικές επισκέψεις σε αρμόδιους παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα ) αγωνίζεται για την ευόδωση του κοινού μας στόχου που είναι αποτροπή της εγκατάστασης του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή μας.Του ευχόμαστε να είναι γερός και να εξακολουθεί να αγωνίζεται με το ίδιο πάθος και πιστεύουμε ότι με τέτοιους αγωνιστές ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε για την επίλυση του προβλήματος που πάνε να μας δημιουργήσουν.
 Παρακάτω καταχωρούμε(σκακαρισμένη) την ανοικτή επιστολή του Γιάννη Αλεξόπουλου όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  


Y.Γ.Η καταχώρηση της παραπάνω ανοικτής επιστολής γίνεται γιατί αυτή αφορά και αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και περιστατικά που σχετίζονται με το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την πιθανή εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στην θέση <<Όνι>> της Καλλιρρόης.  

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 28, 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟ/ΣΟΥΗΔΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

                                                     Στοκχόλμη, 27 Σεπτεμβρίου 2014
Προς τον Δήμαρχο Οιχαλίας
κ. Αριστείδη Σταθόπουλο

Κύριε Δήμαρχε,
Συγχαρητήρια για την εκλογική σας επιτυχία. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας.
Σε συνέχεια της από 10 Ιανουαρίου 2014 επιστολής μας, σας γνωρίζουμε ότι τον Αύγουστο τ.ε. ήρθαμε σε επαφή με εκπροσώπους του Συλλόγου των απανταχού Κωνσταντιναίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων καθώς και του πρόσθετου χώρου ταφής υπολειμμάτων.
Από τα έγγραφα και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας που τέθηκαν στη διάθεσή μας, αντιληφθήκαμε ότι το εργοστάσιο που σχεδίασε η ΤΕΡΝΑ, και που επίκειται να κατασκευαστεί στη θέση ΟΝΙ Καλλιρρόης, στερείται ολοκληρωμένης περιβαλλοντολογικής και υδρογεωλογικής  μελέτης. 
Η εισήγηση των Καλαμούτσου και Ματζουράνη, τοπογράφου μηχανικού και χημικού μηχανικού αντιστοίχως, από 17-1-2014, η οποία βασίζεται σε υποβληθείσες τεχνικές εκθέσεις μηχανικών και σχετικών επιστημονικών συνεργατών, έχει παραποιηθεί ή περικοπεί ή διορθωθεί. Από τις 10 σελίδες που ήταν η αρχική εισήγηση μόνο οι 6 κατέληξαν στο τραπέζι του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η πραγματική εικόνα της εισήγησης. Λείπουν τα επίμαχα αρνητικά σημεία που σαφώς υποδηλώνουν την ακαταλληλότητα του χώρου που επέλεξε η προσωρινή ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου». Λείπει ακόμη και η περιγραφή της μεθόδου διαχείρισης, δηλαδή το σχεδιάγραμμα που υπήρχε στο τέλος της μη διορθωμένης εισήγησης.   
Με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και όχι του ειδικού επιστήμονα, θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα σε ένα-δυο σημεία της έκθεσης που μας περιήλθε –έκθεση που αφορά στα υδρολογικά στοιχεία της περιοχής (υψηλός και ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της άνω Μεσσηνίας )– και να υπογραμμίσουμε και εμείς την υπόδειξη του γεωλόγου Α. Τηνιακού, σε ανύποπτη χρονική στιγμή (22 χρόνια πριν προκύψει το πρόβλημα), ο οποίος στην τεχνική του έκθεση επισημαίνει: «…σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χλμ ανάντι και 1 χλμ κατάντι της δημοτικής γεώτρησης (Μελιγαλά) θα απαγορεύεται απολύτως κάθε απόρριψη λυμάτων, τοξικών ουσιών, σκουπιδιών κ.λπ., προς αποφυγή κάθε κινδύνου ρύπανσης στο νερό της υδρευτικής γεώτρησης…». 
Η παραπάνω επισήμανση συμπίπτει με την απόψη της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Καλλέργη, από την οποία προκύπτει ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση σε υδροφόρο με μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα (Υδροφόρο Μελιγαλά), καθιστά αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ από όπου, ενδεχομένως, θα προέρχονται ρύποι. Στην τεχνική τους έκθεση επισημαίνουν: «Θεωρούμε ότι η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή».   
Καταλήγοντας, θα θέλαμε επίσης να σταθούμε στις τοποθετήσεις της επιστημονικής ομάδας του Δήμου Οιχαλίας (κ.κ. Παρασκευόπουλου και Καλλέργη), η οποία από τη σχετική ενημέρωση που είχαμε, σε  δημοτικό συμβούλιο που έγινε τον προηγούμενο μήνα, χαρακτήρισε τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ εικονική. Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της εν λόγω εταιρείας.

Κύριε Δήμαρχε,
Εμείς που ζούμε στη Σουηδία είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα μπορούν να τεθούν πάνω από το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.   
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουμε ενημέρωση και πλήρη γνώση του οικολογικού εγκλήματος που μεθοδεύεται να γίνει στην Καλλιρρόη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό και ενώνουμε και εμείς τις δυνάμεις μας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μας για να αποτρέψουμε όλοι μαζί το καταστροφικό έργο.    
Παρενθετικά σάς γνωρίζω ότι στο αρχαιολογικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο στις 24 Σεπτεμβρίου έγινε αναφορά στη Μάλθη και στη συνεργασία που επίκειται να έχουν Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι στην Καλαμάτα το 2015. Το θέμα θα είναι η μελέτη και ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από τις ανασκαφές Σουηδών αρχαιολόγων στην Ελλάδα. Επικεφαλής της σουηδικής επιστημονικής ομάδας είναι η κυρία Gullög Nordquist, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας, η οποία μεταξύ άλλων μνημόνευσε το σπουδαίο έργο του Σουηδού αρχαιολόγου Natan Valmin, που στη δεκαετία του 1930 εγκαινίασε το πρώτο μουσείο για τη φιλοξενία των σημαντικών ευρημάτων της Μάλθης, αποτυπώνοντας την εμπειρία του στο αμετάφραστο στα ελληνικά βιβλίο του, Σε θάλασσα κόκκινη σαν κρασί.
Φαίνεται λοιπόν πως οι Σουηδοί έχουν ρίζα σε αυτούς τους ελαιώνες, και μια ιστορία να αφηγηθούν.
Εκ μέρους της μικρής σουηδικής μας κοινότητας στην Καλλιρρόη, σας παρακαλούμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή και η εν γένει υποβάθμιση της περιοχής.
Σας επισυνάπτουμε την αρχική επιστολή της  10ης  Ιανουαρίου που είχαμε στείλει στον τότε Δήμαρχο κ. Φίλιππο Μπάμη.

Με τιμή
Δρ. Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ, μορφωτική σύμβουλος    

Και οι οικογένειες Ελληνο-Σουηδών στον ελαιώνα της Καλλιρρόης:
Σβαν-Μέλμπεργκ
Σβένσον-Νούρντστρεμ
Άντριους
Παπαφίγκου-Άννερχεντ
Παπαφίγκου-Κουτσιάφτη

(Η από 10 Ιανουαρίου επιστολή προς τον τότε Δήμαρχο  Φίλιππο Μπάμη έχει ήδη καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα μας και δεν ξανακαταχωρείται)







Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2014

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ...ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

Η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν και είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, ο τρόπος όμως με τον οποίο η Περιφερειακή Αρχή χειρίστηκε το θέμα αυτό στο σύνολο του δεν ήταν ο βέλτιστος και αυτό έχει επισημανθεί σε θέσεις που έχουν εκφρασθεί και από την ΠΕΔ και από άλλους φορείς και «επαϊοντες», κατόχους της τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό. Το γεγονός ότι η Πελοπόννησος παρουσιάζει μεγάλη χρονική υστέρηση στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος,( Περιφέρεια με τους λιγότερους ΧΥΤΑ και τους περισσότερους ΧΑΔΑ) τελευταία στη χώρα μας αλλά και με «μαύρο στίγμα» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαχρονικές ευθύνες σε όσους ανήκουν, για αυτή την ολιγωρία, δεν αποτελεί άλλοθι για τους πλημμελείς χειρισμούς της Περιφερειακής Αρχής.
Η οποία βιάστηκε για να παρουσιάσει νωρίς νωρίς δήθεν έργο και πρόοδο στο θέμα αυτό, χωρίς όμως κανένα σχεδιασμό όσον αφορά τη χωροθέτηση μη υπολογίζοντας την κοινωνική αντίδραση και με μια αμφιλεγόμενη διαδικασία όπως αυτή των ΣΔΙΤ, λύση «δια πάσαν νόσον» όταν οι κρατικοί πόροι ελλείπουν. Λύσεις με αποτελεσματικότητα μεν όταν υπάρχει η χρηματοδότηση, αλλά με τεράστια ελλείμματα διαφάνειας όπως καταδεικνύεται από την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων οδικών αξόνων που εκεί πραγματικά «έχει χαθεί η μπάλα». Λύσεις με χαρακτηριστικά αποικιοκρατικού τύπου που επιβάλουν επικίνδυνα την «κοινωνική ομηρία» για χρονικά διαστήματα που προσεγγίζουν τα 30 έτη.
 Έτσι μετά τον «υποδειγματικό» διαγωνισμό της Περιφέρειας της «αειφορίας» που αποτέλεσε και πρότυπο κατά τα λεγόμενα της Περιφερειακής Αρχής για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας και μετά και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και την ανάδειξη του αναδόχου του έργου επικρατεί γενικό σκότος. Δεν γνωρίζουμε καταρχήν το κόστος επιβάρυνσης του δημότη αλλά εάν αυτό είναι ένας «σύνθετος αλγόριθμος» , δεν γνωρίζουμε τις οικονομικές προσφορές των κοινοπραξιών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Αυτό εντάσσεται βέβαια στη « διαφάνεια» λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής που το κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό ακόμη 10 μήνες τώρα μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από την αρμόδια επιτροπή, η οποία μέσα από διαρροές δηλώνει ότι το κόστος διαχείρισης θα ανέρχεται στο ποσόν των 62 ευρώ ανά τόνο!!! 
Όμως επειδή η «πρόνοια» βοηθάει και τον «κλέφτη και τον νοικοκύρη», τα μεγάλα ερωτήματα αρχίζουν με το που ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των άλλων Περιφερειών, που παράλληλα και με σταθερά βήματα ολοκληρώνουν τον ανταγωνιστικό διάλογο και αναδεικνύουν τους αντίστοιχους αναδόχους.
Ανακοινώθηκε ότι την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν και δημοσιοποιήθηκαν το κυριότερο, οι οικονομικές προσφορές του ΣΔΙΤ Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου και μάθαμε ότι η ΤΕΡΝΑ ΑΕ ( η ανάδοχος των δικών μας αποβλήτων) έδωσε προσφορά 44 ευρώ ανά τόνο. Ανάδοχος αναδείχθηκε ο Ομιλος Archirodon Group NV- Ιντρακατ- Envitec με προσφορά 45 ευρώ ανά τόνο ( είχε μικρότερο υπόλειμμα και μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλώσιμων από την ΤΕΡΝΑ ). Ο επόμενος διαγωνιζόμενος η ΚΞ Τοξότης έδωσε προσφορά 47 ευρώ ανά τόνο και ο τελευταίος μειοδότης η εταιρεία Ηλέκτωρ με 50 ευρώ ανά τόνο.Το κυριότερο στο ΣΔΙΤ Ηπείρου, δεν υπάρχει δέσμευση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 150.000 τόνων ετησίως, όπως υπάρχει στην δική μας αποικιοκρατική σύμβαση στη Περιφέρεια της «μπανανίας».
Εύλογα επομένως μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις και τίθενται τα αμείλικτα ερωτήματα που αναμένουν πειστικές απαντήσεις:
Γιατί η ΤΕΡΝΑ ΑΕ δίνει προσφορά για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα της Ηπείρου 44 ευρώ ανά τόνο και για τα αντίστοιχα της Πελοποννήσου 62 ευρώ ανά τόνο;;; Όταν μάλιστα οι αναμενόμενες πραγματικές ποσότητες ΑΣΑ κατά βάρος και της Ηπείρου και της Πελοποννήσου είναι περίπου οι ίδιες (120 έως 130 χιλιάδες τόνοι ετησίως)!!!
Πως εξηγείται το γεγονός ότι οι διαφορές των προσφορών μεταξύ των διαγωνιζομένων της Ηπείρου είναι λογικές και μικρές( 44-45-47-50 ευρώ ανά τόνο) και αντίστοιχα της Πελοποννήσου (από ότι κυκλοφορεί!!! ) είναι τεράστιες και μη φυσικές ( 62-90-120 ευρώ ανά τόνο);;;
 Ποιος λόγος επέβαλε την ελαχίστη εγγυημένη ποσότητα των 150 χιλιάδων τόνων ετησίως για την Περιφέρεια μας που υποθηκεύει όχι μόνον τους πολίτες αυτού του τόπου αλλά και τη λογική;;;
Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου οφείλει άμεσα να απαντήσει και να ενημερώσει υπεύθυνα την τοπική μας κοινωνία , τους θεσμικούς μας εκπροσώπους ,τους Δήμους, την ΠΕΔ και το Περιφερειακό Συμβούλιο με στοιχεία και πειστικά επιχειρήματα σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και να δώσει έστω και τώρα τα στοιχεία των οικονομικών προσφορών των εταιριών και κοινοπραξιών που έλαβαν μέρος στον ανταγωνιστικό διάλογο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την διαχείριση των ΑΣΑ. Το οφείλει όχι μόνον για λόγους διαφάνειας αλλά και για λόγους δημοκρατικής λειτουργίας και δημοκρατικών αρχών, αν πιστεύει βέβαια σε αυτές. Διαφορετικά θα είναι υπόλογος απέναντι στο λαό ολόκληρης της Πελοποννήσου και κυρίως θα πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτός ο τόπος για κάποιους αποτελεί «βιότοπο» και κάποιοι «λαθρόβιοι» πλουτίζουν από τα σκουπίδια της…… αειφορίας!

Σπάρτη 09.09.2014
Γιώργος Πουλοκέφαλος 
Πολιτικός Μηχανικός
Πρώην Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

     

 PRESS GR 9 Σεπτεμβρίου 2014


Καμπανάκι Νίκα για το κόστος των σκουπιδιών

Συναδέλφους του δημάρχους "έδειξε" χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας - πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, για τη στάση τους στο θέμα των σκουπιδιών, προκειμένου να πάρουν κάποιο έργο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τους επέκρινε πως «δεν είχαν τα κότσια να στηρίζουν και αυτοί (όπως έκανε ο ίδιος) δημόσια τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΕΔ για τα απορρίμματα, προσδοκώντας να πάρουν κάποιο εργάκι» Ο κ. Νίκας προκάλεσε συναδέλφους του να τοποθετηθούν για το μείζον ζήτημα των σκουπιδιών, «διότι γρήγορα θα έρθει η μέρα, όπου θα κληθούν οι δημότες να πληρώνουν απίθανα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων» κι έστειλε μήνυμα στην Περιφέρεια πως εμμένει στις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΕΔ για τα σκουπίδια. 

Μήνυμα ισχυρό έστειλε και σε συναδέλφους του που φαίνεται να έχουν μοιράσει τα οφίτσια σε ΠΕΔ και ΦοΔΣΑ, ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα εκπροσωπηθεί και στα δύο όργανα, ενώ τόνισε πως όποιος αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο σ’ αυτά, «πρέπει να είναι αποφασισμένος και να συγκρουστεί με τον περιφερειάρχη, με την κυβέρνηση».
ΠΗΓΗ:Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014
 

Σκουπιδοπόλεμος στις κάλπες της ΠΕΔ

Με φόντο τον σκουπιδοδιαγωνισμό και την κόντρα Νίκα - Τατούλη για τους όρους διαχείρισης των απορριμμάτων θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου οι εκλογές στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης θα ήθελε στην ΠΕΔ έναν πρόεδρο που θα υπέγραφε εν λευκώ τη σύμβαση για τα σκουπίδια και δεν θα αντιδρούσε για την υψηλή τιμή και την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Γι' αυτό ο κ. Τατούλης βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα του δημάρχου Αργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου τον οποίον στήριξαν στις δημοτικές εκλογές τα επικοινωνιακά "εξαπτέρυγα" που στήριξαν και τον ίδιον στις περιφερειακές εκλογές. Αντιθέτως ο κ. Τατούλης υποσκάπτει με κάθε τρόπο μια νέα υποψηφιότητα του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα γιατί ο νυν πρόεδρος της ΠΕΔ διαφώνησε με τους όρους της σύμβασης για τα σκουπιδοεργοστάσια. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/45399-skoupidopolemos-stis-kalpes-tis-ped

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2014

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ , ΣΥΓΚΡΙΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Το περασμένο Σάββατο, στο κέντρο της βερολινέζικης συνοικίας Κρόιτσμπεργκ, άνοιξε ένα κάπως ιδιαίτερο σούπερ μάρκετ.
«Δεν έχει φώτα με νέον, δεν διαφημίζει εντυπωσιακές προσφορές, αλλά αποπνέει μια αίσθηση μπακάλικου εποχής. Και το σημαντικότερο, τα προϊόντα του δεν έχουν συσκευασία», γράφει η Figaro. 
Απόσπασμα από ρεπορτάζ σε ιστοσελίδα αθηναϊκής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ακόμη ότι η υπεύθυνη του καταστήματος τονίζει πως «στη Γερμανία κάθε πολίτης "παράγει" κατά μέσον όρο 250 κιλά σκουπίδια συσκευασιών κάθε χρόνο». Και σημειώνει ότι στα σούπερ μάρκετ «οι συσκευασίες ζυγίζονται κι αυτές και υπολογίζονται στις τιμές των προϊόντων. Διότι περίπου το 20% της τιμής πώλησης ενός προϊόντος αντιστοιχεί στη συσκευασία και στο μάρκετινγκ για την προώθησή του».
 Οι πελάτες του μικρού σούπερ μάρκετ φέρνουν μαζί τους ταπεράκια, βάζα και μπουκάλια, τα οποία μάλιστα ζυγίζουν προτού τα γεμίσουν με ρύζι, δημητριακά ή ελαιόλαδο για να βγάλουν το απόβαρο και να πληρώσουν την ακριβή ποσότητα του προϊόντος που ψωνίζουν. Και όταν τελειώνουν τα βάζουν στο διχτάκι που φέρνουν από το σπίτι, κάτι που συμβαίνει γενικά και σε άλλα μικρά ή μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα οποία χρεώνουν την πλαστική σακούλα για να αποτρέψουν τη συσσώρευση σκουπιδιών από συσκευασίες.
 Το όφελος από μια τέτοια διαδικασία είναι προφανές: Δραστικός περιορισμός των σκουπιδιών από συσκευασίες και οικονομία τόσο από το καθαρό του βάρους όσο και από την αγορά των ποσοτήτων που είναι αναγκαίες για τον οικιακό σχεδιασμό. 
Και ερχόμαστε τώρα να συγκρίνουμε το μοντέλο στη διαχείριση των σκουπιδιών που επιχειρούν να επιβάλουν στην περιοχή μας, με την ένθερμη υποστήριξη των περιφερειακών παραγόντων, τη σιωπή των δημοτικών αρχόντων (με εξαίρεση το Δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα) και την εκμετάλλευση τόσο της καταναλωτικής νοοτροπίας όσο και της αδιαφορίας των πολιτών. Ενα μοντέλο που υποχρεώνει τους δήμους σε βάθος 30 χρόνων να παραδίδουν συγκεκριμένη ποσότητα σκουπιδιών και, αν δεν την παραδώσουν, να πληρώνουν σε… χρήμα το έλλειμμα από την ποσότητα που έχει επιβληθεί, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη!
Η σύγκριση δεν έχει μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ουσιαστική σημασία για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των ανθρώπων με τα σκουπίδια τους, ακόμη και εξ ανάγκης. Υπάρχει ένας τρόπος αντίστασης στα σχέδια των κερδοσκόπων που προσπαθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας: Στο κερδοσκοπικό μοντέλο του Φούχτελ να αντιπαραθέσουμε το "οικολογικό" μοντέλο του Κρόιτσμπεργκ. Να περιορίσουμε στο μέγιστο βαθμό την παραγωγή σκουπιδιών ξεκινώντας από τις συσκευασίες και φθάνοντας μέχρι τα υπόλοιπα των φαγητών. Και να απαιτήσουμε από τους δήμους να διαμηνύσουν στην Περιφέρεια ότι, αν επιμείνει και προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ "εικονικά σκουπίδια". Πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να έχουν κάνει ήδη από καιρό, για να προστατεύσουν τους πολίτες από την κερδοσκοπία εκείνων που ανακάλυψαν χρυσάφι στη διαχείριση των σκουπιδιών και τη σιγουριά του κέρδους με την υπογραφή εκείνων που διαφεντεύουν τις τύχες του τόπου.
ΠΗΓΗ:
Ηλίας Μπιτσάνης

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2014

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ

                                                                     Στοκχόλμη 9 Σεπτεμβρίου 2014
Προς ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
Υπόψη κυρίας  Δημητρέα      

Αξιότιμη κυρία Δημητρέα,
Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, επανέρχομαι στο θέμα που μας αφορά.
   Ονομάζομαι Μαργαρίτα Μέλμπεργκ και είμαι μεταφράστρια έργων Στρίντμπεργκ, Ίψεν και άλλων σκανδιναβών θεατρικών συγγραφέων στα ελληνικά. Μεταφράσεις μου έχουν παιχτεί σε θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου. (Στο διαδίκτυο, θα βρείτε όλα τα σχετικά στοιχεία, κατάλογο και ημερομηνίες μεταφράσεων και παραστάσεων).
Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε με οικογένεια και φίλους Σουηδούς μια μικρή κοινότητα με τρία σπίτια σε εγκαταλελειμμένο ελαιώνα της παλιάς Καλλιρρόης με σκοπό να μείνουμε αλλά και να συμβάλλουμε στην διατήρηση του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου.
Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2013, έφτασε και σε μας η πληροφορία πως στον τόπο που επιλέξαμε για αγροτική και πολιτιστική δραστηριότητα επίκειται να κατασκευαστεί εργοστάσιο διαχείρισης επεξεργασίας απορριμμάτων  με ολέθριες επιπτώσεις για το περιβάλλον και τους κατοίκους! Τα ξέρετε και εσείς! Το γεγονός αυτό με οδήγησε σε κάποιες σκέψεις:
Πρόσφατα μετέφρασα για το ΘΟΚ (Θεατρικός οργανισμός Κύπρου) το σπουδαίο έργο του Ίψεν  Ένας εχθρός του λαού κι επειδή το έργο αναφέρεται ακριβώς στο θέμα της μόλυνσης του νερού και του περιβάλλοντος- είναι σαν να γράφτηκε τώρα για την Καλλιρρόη- θα ήθελα  να σας προτείνω να το ανεβάσετε στηρίζοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό «καλλιτεχνικό» τρόπο τον αγώνα των Επιτροπών για την ακύρωση του αποτρόπαιου έργου που σχεδίασε η ΤΕΡΝΑ. (Βλέπε ιστοσελίδα συλλόγου Κωνσταντιναίων syllogoskwnstantinaiwn.blogspot.com).
Προσφέρω την μετάφρασή και τα δικαιώματά μου και είμαι έτοιμη να συνεργαστώ στην δημιουργία κειμένου παράστασης και σε ό,τι άλλο χρειαστεί. (Αν η πρόταση σας ενδιαφέρει θα σας στείλω το έργο ηλεκτρονικά).
Με τιμή
Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Μορφωτική Σύμβουλος και Μεταφράστρια

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 17, 2014

H ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΜΩΣ ….ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΩΦΕΥΟΥΝ

                                                                          Στοκχόλμη 10 Ιανουαρίου 2014
Προς Δήμαρχο Οιχαλίας
Κ. Φίλιππο Μπάμη
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με αυτή την επιστολή μας θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα. Δημιουργήσαμε στην Στοκχόλμη τον σύλλογο Olivlunden (Ελαιώνας), με σκοπό να διευκολύνουμε την εγκατάσταση ορισμένων μελών μας στην Μεσσηνία που επιλέχτηκε σαν κατάλληλος τόπος για τις δραστηριότητές μας. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν σχέση με το περιβάλλον, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό, τις τοπικές παραδόσεις κ.α
Πρόθεση μας, είναι να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της περιοχής προσελκύοντας ξένους που αγαπούν την Ελλάδα, σέβονται το περιβάλλον και ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν για την διατήρησή του. (Οικολογικός τουρισμός, περιορισμένη καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, πολιτιστικές εκδηλώσεις-ανταλλαγές)
Τα τελευταία χρόνια, από το 2008 μέχρι σήμερα, πολλοί φίλοι Σουηδοί  μας έχουν επισκεφτεί στην παλιά Καλλιρρόη εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τα υπέροχα μνημεία και την πανέμορφη φύση. Επιθυμία όλων, να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των  ενδιαφερόντων τους, παρατείνοντας την παραμονή τους για  μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι τα τρία σπίτια του πρώην εγκαταλελειμμένου ελαιώνα μας, σχεδιάστηκαν από τους βραβευμένους αρχιτέκτονες Μαρία Παπαφίγκου και Johan Annerhed. Τα σπίτια του ελαιώνα διακρίθηκαν το 2012 και προβλήθηκαν στις ΔΟΜΕΣ, Διεθνή Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, Τόμος Β’.
Ας προστεθεί εδώ πως υπάρχει σημαντικό σχέδιο επέκτασης του οικισμού μας, με την ανέγερση και άλλων κατοικιών για Σουηδούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γη και σπίτι στην περιοχή μας.
Ακόμα, πρόθεση των μελών μας Σβένσον, Σβαν και της υπογραφόμενης είναι να συμβάλλουμε στην προετοιμασία και δημιουργία του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» που επίκειται να λειτουργήσει στον Δήμο σας και που χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης φίλων της όπερας αλλά και άλλων επισκεπτών από όλα τα σημεία του κόσμου!
Τη χαρά της εγκατάστασής μας έρχεται, ωστόσο, να σκιάσει η είδηση της κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο χωριό μας, την Καλλιρρόη! 
Μας λυπεί αφάνταστα και μας εκπλήσσει η τόσο άτυχη επιλογή, να κατασκευαστεί δηλαδή, μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, στον «δρόμο» της ελιάς, στον τόπο, τον σπαρμένο με ιστορικά μνημεία, τόσο βαθιά ριζωμένα στην μεσσηνιακή γη. 
Θέλουμε να πιστεύουμε πως η περιοχή μας μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση πολύ πιο προσοδοφόρα και συμβατή με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τις παραδόσεις και τη ζωή των κατοίκων της.
Για τους παραπάνω λόγους, κύριε Δήμαρχε, παρακαλούμε να ενεργήσετε με όλες σας τις δυνάμεις ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη που είναι σίγουρο ότι θα αποβεί καταστροφικό για την περιοχή και το μέλλον της. Αν δεν απορριφθεί το έργο δεν θα είναι δυνατό να υλοποιήσουμε τα σχέδια αξιοποίησης του/των ελαιώνων μας και, ούτε να κρατήσουμε τους ενδιαφερόμενους φίλους στην Μεσσηνία.
                                                          
                                                                     Με εκτίμηση
                                                     Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ


Οικογένειες Ελληνο/Σουηδών στον ελαιώνα               
Σβαν- Μέλμπεργκ
Σβένσον- Νούρντστρεμ
Άντριους
Παπαφίγκου- Άννερχεντ
Παπαφίγκου-Κουτσιάφτη

  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
H Παραπάνω επιστολή-ποίημα κατατέθηκε στον Δήμαρχο Οιχαλίας και διαβιβάστηκε προς το Περιφερειακό συμβούλιο στα πλαίσια της διαβούλευσης.
Όμως τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1.Τι ενέργειες έκανε η Δημοτική αρχή για την προβολή του περιεχομένου της παραπάνω επιστολής ??
2.Εκλήθη η συντάκτρια της επιστολής και οι συνυπογράφοντες αυτήν Ελληνο/Σουηδοί να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο την προσπάθεια αποτροπής εγκατάστασης σκουπιδότοπου στην Καλλιρρόη??
3.Ενώ υπήρχε η δυνατότητα και διεθνούς ακόμη προβολής του περιεχομένου της παραπάνω επιστολής και δημοσιοποίησης διεθνώς του προβλήματος  δυστυχώς η επιστολή  αυτή δεν αξιοποιήθηκε. Επιπρόσθετα γίνεται γνωστό ότι αναζητήσαμε αντίγραφο της επιστολής από τις υπηρεσίες του Δήμου και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι αντίγραφο δεν υπάρχει. Μετά από αυτό αναζητήσαμε και πήραμε αντίγραφο από τους συντάκτες της το οποίο και δημοσιοποιούμε . 

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2014

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

«Οικολογικό έγκλημα» στην Καλλιρρόη

Το εκρηκτικό πρόβλημα δημιουργούν το νέο «σκουπιδοεργοστάσιο», η ΔΕΗ Μεγαλόπολης και η ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Δύο χρόνια στους δρόμους οι κάτοικοι και δεν τους ακούει κανείς

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας από τα χωριά Καλλιρρόη, Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα και Κάστρο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας εδώ και περίπου δύο χρόνια. Οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στέλνουν υπομνήματα και αναφορές, λόγω και εντοπιότητας πρώτα στο γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προς την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Παράλληλα, ετοιμάζουν προσφυγές προς τη Δικαιοσύνη και οργανώνουν επιστημονικές ημερίδες. Με κάθε πρόσφορο μέσο και όλες τις δυνάμεις τους, καταγγέλλοντας τριπλό «οικολογικό έγκλημα» στην περιοχή της άνω Μεσσηνίας. Ομως δεν τους ακούει κανείς!
Ακατάλληλη η περιοχή
Οι φορείς της περιοχής τεκμηριώνουν την ακαταλληλότητα της περιοχής τους για την εγκατάσταση στην Καλλιρρόη μονάδας επεξεργασίας και χώρου ταφής των απορριμμάτων στο πλαίσιο του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ούτως η άλλως καρκινοβατεί, λόγω δισεπίλυτων εμπλοκών σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Διαβολιτσίου παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις που θα έχουν το «σκουπιδοεργοστάσιο» και η «καρκινοχωματερή», όπως αποκαλούν οι κάτοικοι τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, στους ίδιους και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Ανοίγοντας την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι χωριών του Δήμου Οιχαλίας και η Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, ο Δημήτρης Καπόπουλος μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών είπε ότι «στην Καλλιρρόη θα θάβεται το 45% των απορριμμάτων με αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Θα πρόκειται για μια κόλαση που θα ξεκινάει από την Παλαιόχουνη και θα συνεχίζει με το εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, την Καλλιρρόη, τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τα τοξικά των ελαιοτριβείων στα ποτάμια και τα οποία μελλοντικά θα επεκτείνονται και θα καταστρέψουν αρχικά την άνω Μεσσηνία και στη συνέχεια την υπόλοιπη Μεσσηνία».
Μείωση απορριμμάτων
«Γενικά ένας σωστός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι εφικτός τεχνολογικά, επιτρεπτός νομικά και αποδεκτός από την κοινωνία της περιοχής» είπε στην εκδήλωση ο Απόστολος Πουρτζίδης, ογκολόγος, παιδίατρος, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά τα επόμενα χρόνια μείωση των απορριμμάτων αλλά το θέμα είναι πώς εφαρμόζονται αυτά στη χώρα μας».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι επιπτώσεις των απορριμμάτων αν δεν παρθούν σωστά μέτρα είναι μεγάλες, όπως στην υγεία μας, στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των περιοχών όπως και στη δική σας περιοχή, στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και στο κλίμα».
«Η δημιουργία σκουπιδότοπου θα προκαλέσει αύξηση των ρύπων από τα καυσαέρια, καθώς όπως υπολογίζονται 17.000 βαρέος τύπου οχήματα θα επισκέπτονται ετησίως το χώρο των απορριμμάτων» είπε ο Γιάννης Μπούρκουλας, γεωπόνος, προσθέτοντας ότι πηγή ρύπων θα είναι και οι οσμές από τα αέρια που θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα κατά την εκφόρτωση των σκουπιδιών. Αλλη πηγή θα είναι από τα αέρια στη χωματερή, που θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, όπως μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και υδροχλώριο». Ο ίδιος επισήμανε ότι «το στράγγισμα είναι λίαν τοξικό διάλυμα που θα περιέχει βαρέα μέταλλα και τοξίνες. Ετσι, οι ρύποι από τα καυσαέρια και τις οσμές θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα».
Παρεμβάσεις
«Είμαστε αντίθετοι γι' αυτό που πάει να γίνει», δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και ότι «η κυβέρνηση δίνει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Διαφωνούμε με τη μέθοδο αυτή, η οποία είναι καταστροφική για το περιβάλλον, η οποία διαχειρίζεται σύμμεικτα απορρίμματα και όχι με το σύστημα διαλογή στην πηγή και ότι η μέθοδος αυτή είναι καταστροφική για την τσέπη του δημότη».
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δήμου Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, είπε ότι «η δημοτική αρχή παραμένει αταλάντευτα σταθερή στις θέσεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά στο να μη δεχτεί την εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη ούτε και σε άλλη περιοχή του δήμου».
Επίσης τόνισε ότι «επιστήμονες έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του δήμου στο ΣτΕ και στην περίπτωση μη ευόδωσης (σ.σ. η δημοτική αρχή) θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Εταιρεία έχουν καταθέσει στην Πολεοδομία αίτηση μικρής άδειας για γεωτεχνικές παρεμβάσεις στον προτεινόμενο για την κατασκευή σκουπιδότοπου χώρο. Παρεμβάσεις άσκησαν, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς. Από τον «Ανταρσία του Μωριά» ο Δονάτος Νίκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Οιχαλίας Ηλίας Σακελαριάδης και Κώστας Δημητρακόπουλος κ.ά.

Απειλείται με καταστροφή το μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Χωροθετήθηκε κατά λάθος και με παραποιημένα χαρτιά ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων η Άνω Μεσσηνία, καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι

«Είναι γνωστό ότι η περιοχή έχει έναν πλούσιο και υψηλό υδροφόρο ορίζοντα που τα νερά του ποτίζουν μέχρι τον κάμπο της Καλαμάτας», τονίζουν προς την «Ε» εκ μέρους των φορέων και των κατοίκων της περιοχής οι Παναγιώτης Μπούρας και Δημήτρης Καπόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «έχει εντοπιστεί από μελέτη του ΙΓΜΕ ενεργό ρήγμα στην περιοχή».
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «υπάρχουν και χαρτιά των επίσημων κρατικών υπηρεσιών που τεκμηριώνουν ότι η περιοχή την περίοδο που επιλέχθηκε από την ιδιωτική εταιρεία που ετοιμάζεται να αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου είχε κηρυχθεί αναδασωτέα».
Τονίζουν «την αξία στην αγορά της παραγωγής ενός από τα βασικότερα προϊόντα της εθνικής και οικιακής οικονομίας, δηλαδή του μεσσηνιακού ελαιόλαδου που κινδυνεύει να μηδενιστεί»
Οι φορείς, σε μηνυτήρια αναφορά τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζουν ότι αντικανονικά επιλέχτηκε η περιοχή τους για να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, δυναμικότητας 65.000 τόνων ανά έτος, χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων χωρητικότητας 1.240.000 κυβικών μέτρων.
Λένε στη μηνυτήρια αναφορά τους ότι «αντί της αυθεντικής υπηρεσιακής εισήγησης των δέκα σελίδων της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τελικά διανεμήθηκε μια άλλη εισήγηση έξι σελίδων από την οποία αφαιρέθηκαν επιλεκτικά κρίσιμα σημεία, που επηρέασαν καθοριστικά στη λήψη απόφασης, ως προς τη γνωμοδότηση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Στοιχεία που, όπως τονίζουν, «αν δεν είχαν περικοπεί θα είχε αποτραπεί μία και καλή το "έγκλημα της Καλλιρρόης" και θα είχε αναζητηθεί και επιλεγεί άλλη κατάλληλη θέση για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων».
Αρ. Δ.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15 Σεπτεμβρίου 2014