Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2014

Η ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ .....1992!!!!!!!! ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝΙΑΚΟΥ –ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Στις 8 Ιουλίου(ημερομηνία υπογραφής-έγκρισης των Περιβαλλοντολογικών Όρων του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, με την Σύμπραξη Δημοσίου  και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) από τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ.Γιάννη Μανιάτη ,ο  Σύλλογός μας έστειλε προς την  Ειδική Υπηρεσία  Περιβάλλοντος   (Ε.Υ.ΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος  & Κλιματικής  Αλλαγής ,το παρακάτω έγγραφο με επισυναπτόμενη σε αυτό την με ημερομηνία……..24 Μαρτίου 1992 , τεχνική έκθεση του γεωλόγου Α.Τηνιακού.

Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ AΠΑΝΤΑΧΟΥ
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ
 ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’’
 ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 8 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 10431
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ 7/ 7 /2014
 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:872 


Προς
Την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Ε.Υ.ΠΕ) Του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής
Τμήμα Β΄ (Υπόψη κ. Ε.Τολέρη) 

Κοινοποίηση
-Τον Πρωθυπουργό της χώρας κ.Αντώνη Σαμαρά
-Την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
-Τον Υπουργό του ΥΠΕΚΑ κ.Γιάννη Μανιάτη
-Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ Γιάννη.Λαμπρόπουλο
-Την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου
-Τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη
-Τους εκλεγμένους βουλευτές του Νομού μας: κ.κ,Θανάση Πετράκο, Δημήτρη Σαμπαζιώτη και Δημήτρη Κουκούτση
-Τον Δήμο Οιχαλίας
-Τα τηλεοπτικά κανάλια ΒΕST TV & ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ TV
-Τις Εφημερίδες Ελευθερία και Θάρρος 


ΘΕΜΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ 24-3-1992 ΤΕΧΝΙΚΗΣ-ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡ Α.ΤΗΝΙΑΚΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.1128/26-3-1992 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΝ/ΣΗΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1.Η ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17-11-2013 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

2.ΤΟ ΑΠΟ 11-3-2014 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ(ΑΠ ΕΥΠΕ 171425/11-3-2014)

3.Η ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 10 ΣΕΛΙΔΗ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΝ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σας διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο του με αριθμ.πρωτ. 1128/26 Μαρτίου 1992 διαβιβαστικού εγγράφου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με επισυναπτόμενη την με ημερομηνία 24 Μαρτίου 1992 τεχνική-γεωλογική έκθεση του Α.Τηνιακού Δρ Γεωλόγου όπου εξετάζεται το πρόβλημα πιθανού επηρεασμού της υδρευτικής γεώτρησης Μελιγαλά από ανορυσσόμενη ιδιωτική γεώτρηση. Στην εν λόγω τεχνική –γεωλογική έκθεση, η οποία συντάχτηκε μετά από σχετικό αίτημα της Νομαρχίας Μεσσηνίας, γίνεται αναφορά στις γεωλογικές συνθήκες της εξετασθείσας περιοχής(κτήμα Καρύγιαννη-Τσιντζέλη)-630 μέτρα ΔΒΔ της υπάρχουσας γεώτρησης Μελιγαλά (Περιοχή Βαθειά Χούνη)καθώς και στις επιτόπιες διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις-του μελετητή- όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής :

-Η γεώτρηση του Δήμου(Μελιγαλά) βρίσκεται στην περιοχή Βαθειά Χούνη στις νότιες παρυφές του λόφου Ράχες. Ο λόφος αυτός δομείται από ασβεστόλιθους της ζώνης Πίνδου, που είναι λεπτο-μεσοπλακώδεις και καρστικοί με αξιόλογη υπόγεια υδροφορία. Το στρωματογραφικό υπόβαθρο των ασβεστολίθων είναι οι υδατοστεγείς σχιστοκερατόλιθοι ,που εκτείνονται στη ΝΔ παρυφή του λόφου, προς τη Βαθειά Χούνη. Η παράταξη των στρωμάτων είναι ΒΔ-ΝΑ, με ρήγματα και διακλάσεις κάθετα προς αυτή τη διεύθυνση (δηλαδή ΝΔ-ΒΑ)…………………………………………………………….

-Κατά την επιτόπια έρευνά μας διαπιστώσαμε τα εξής :

Η ιδιωτική γεώτρηση ανορύσσεται σε σχιστοκερατόλιθους , που αποτελούν το στρωματογραφικό υπόβαθρο του ασβεστόλιθου.

Τα πετρώματα αυτά είναι αδιαπέρατα, ενώ στα αποσαθρωμένα πρώτα 5-10 μέτρα μπορεί να εμφανίσουν ασθενή φρεάτιο ορίζοντα.

Η θέση της γεώτρησης στα πετρώματα αυτά ,φαινομενικά δεν θα δικαιολογούσε κατ΄αρχήν τη θολερότητα….Όμως η ύπαρξη του σχετικά αποσαθρωμένου τμήματος των σχιστοκερατολίθων σε συνδυασμό με τις διακλάσεις ευνοούν κατά τη διάρκεια της  διάτρησης με χρήση αερόσφυρας συνθήκες αισχίασης (λόγω των μεγάλων πιέσεων) λεπτόκοκκου υλικού, σαπουνάδας κ.λ.π. προς τον ασβεστόλιθο. Στη συνέχεια μέσω των σχετικά μεγάλων καρστικών κενών του ασβεστόλιθου κινούνται τα υλικά αυτά προς τον υδροφόρο ορίζοντα, παρασυρόμενα με το υπόγειο νερό από ΒΔ προς ΝΑ.

Συμπεράσματα

Το πρόβλημα της θολερότητας στη γεώτρηση του Δήμου Μελιγαλά προκλήθηκε πιθανότατα από την μετακίνηση λεπτόκοκκων υλικών κατά την διάρκεια ανόρυξης της γεώτρησης.

Οι πιέσεις εκτονούμενες μέσω των αποσαθρωμένων επιφανειακών στρωμάτων των σχιστοκερατολίθων και σε συνδυασμό με διακλάσεις και ρήγματα συνέβαλαν στη μετακίνηση χαλαρών υλικών(ίσως και σαπουνάδας ). Τα υλικά αυτά κατέληξαν σε καρστικά κενά των ασβεστόλιθων, απ΄όπου με την κίνηση του υπόγειου νερού έφθασαν στη γεώτρηση.

Προτάσεις

Η συνέχιση της ιδιωτικής γεώτρησης δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνει με τη χρήση υψηλών πιέσεων αλλά με χρήση πηλαντλίας και μπετονίτη.

Επισημαίνουμε ότι σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χλμ. Ανάντη και 1 χλμ. Κατάντη της δημοτικής γεώτρησης θα απαγορεύεται απολύτως κάθε απόρριψη λυμάτων, τοξικών ουσιών, σκουπιδιών κ.λ.π. προς αποφυγή κάθε κινδύνου ρύπανσης στο νερό της υδρευτικής γεώτρησης        

Στην περιοχή Βαθειάς Χούνης στο κτήμα που χορηγήθηκε άδεια ανόρυξης για ιδιωτική γεώτρηση, διαπιστώσαμε ότι οι γεωλογικές συνθήκες είναι παρόμοιες με εκείνες του κτήματος Καρύγιαννη-Τσιντζέλη αλλά δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης θολερότητας στην υδρευτική γεώτρηση.

Επιπρόσθετα των παραπάνω θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας και τα ακόλουθα:

1.Στην τεχνική έκθεση του μελετητή Χριστόφορου Καπόπουλου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα επιτόπιας διερεύνησης των γεωλογικών ,γεωτεχνικών και υδρολογικών συνθηκών ,τόσο στο χώρο του υπό εξέταση ΧΥΤΥ στη θέση <<Όνι>>του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Τα κυριότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει o μελετητής είναι τα εξής :

 -Δεν διαπιστώθηκε τόσο στην περιοχή <<Όνι>>, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, η ύπαρξη του, αναφερόμενου στο γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ υδροστεγανού γεωλογικού σχηματισμού, γνωστού ως <<φλύσχη>>, που θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει τη χωματερή του ΧΥΤΥ. Αντί αυτού διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός συστήματος πετρωμάτων ,αποτελούμενο από εναλλαγές πλακωδών ασβεστολίθων που περιέχουν ενστρώσεις ψαμιτοπηλιτικές ,κερατολιθικές ,μαργαικές κ.λ.π…Το όλο σύστημα είναι έντονα τεκτονισμένο κατακερματισμένο, κατά θέσεις εξαλλοιωμένο, και πολύ υδροπερατό .Η επικράτηση των ασβεστολίθων μεταξύ των διαφόρων λιθοφάσεων είναι απόλυτη……….. Το ως άνω σύστημα, μαζί με τους υποκείμενους πλακώδεις ασβεστολίθους του Άνω Κρητιδικού φιλοξενεί έναν ενιαίο, πολύ αποδοτικό, υδροφόρο ορίζοντα (υδροφόρο σύστημα Μελιγαλά) που καταλαμβάνει τόσο τη λοφώδη, όπου βρίσκεται και η εξεταζόμενη χωματερή ΧΥΤΥ, όσο και την πεδινή περιοχή………….. Στον υδροφόρο αυτό έχει αναρυχθεί πυκνό δίκτυο υδρογεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών μεγάλης απόδοσης, συχνά άνω των 60-80 κ.μ./ώρα .Σημειώνεται ότι κάθε δημοτικό διαμέρισμα έχει τη δική του γεώτρηση ύδρευσης .Η γεώτρηση ύδρευσης του δ.δ. Μελιγαλά (Βαθειά Χούνη) αποδίδει 160 κ.μ./ώρα……..Όλες οι γεωτρήσεις βρίσκονται στο ίδιο υδροφόρο σύστημα ,υπάρχει ενιαία στάθμη ηρεμίας ,αλληλοεπηρεάζονται (όταν διανοίγονται νέες γεωτρήσεις ,σε κάποιες προϋπάρχουσες το νερό θολώνει) ενώ αλληλεπιδρούν και με πηγές που τροφοδοτούνται από τον ίδιο υδροφόρο. Το πιο πάνω δίκτυο γεωτρήσεων επηρεάζεται και από οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα (μετά από σεισμικές δονήσεις ,το νερό από κάποιες γεωτρήσεις θολώνει και αναδύεται και κάποια χαρακτηριστική οσμή, ή κάποιες άλλες γεωτρήσεις στειρεύουν προσωρινά) λόγω της ύπαρξης των προαναφερθέντων ρηγμάτων. Η πιο πάνω υδροφορία οφείλεται κυρίως στην επικράτηση των πλακωδών ασβεστολίθων. Πρόκειται κατά συνέπεια, για υδροφόρο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός<<καρστικού υδροφόρου>>, δηλαδή μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα, ασήμαντη ικανότητα αυτοκαθαρισμού, μεγάλες ταχύτητες ροής του υπόγειου νερού. Η οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση μεταδίδεται ακαριαία σε όλο το σύστημα (<<Υδροφόρος Μελιγαλά>>). Η ζωτική σημασία ,του <<Υδροφόρου Μελιγαλά>> για την επιβίωση των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας και όχι μόνο σε συνδυασμό με τα υποβαθμισμένα γεωτεχνικά και υδρογεωλογικά ,από πλευράς ρυπαντικής επιδεκτικότητας και αυτοκαθαρισμού χαρακτηριστικά καθιστούν αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ ,στη θέση <<Όνι>>, όπου το πάχος της ακόρεστης ζώνης είναι ασήμαντο (περίπου 10 μέτρα) και τα γεωλογικά-υδραυλικά χαρακτηριστικά της ,ευνοούν την ταχεία μεταβίβαση των πιθανών ρύπων προερχόμενων από τον ΧΥΤΥ (στράγγισμα) προς τον υποκείμενο ζωτικής σημασίας υδροφόρο.

Θεωρούμε ότι η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση <<Όνι>> αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή. 

 2.Στην με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2014 ενυπόγραφη 10σέλιδη εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία υπογράφεται από τους :

-Καλαμούτσου Παρασκευή –Τοπογράφο Μηχανικό και -Μαντζουράνη Π.-Χημικό Μηχανικό και συγκεκριμένα στη σελίδα 6 αυτής αναφέρονται τα εξής : <<Ως προς τα υδρολογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής σημαντική θεωρούμε την τεχνική έκθεση η οποία συντάχτηκε από τους Καπόπουλο Χριστόφορο –Γεωλόγο Πολ.Μηχανικό –Γ. Καλλέργη Ομότιμο Καθηγητή Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Ανδ. Αντωνάκο Δρ Υδρογεωλόγο μετά από επιτόπια διερεύνηση τους (σύμφωνα με το κείμενο) ,που μας υπέβαλλε ο Δήμος Οιχαλίας στα πλαίσια της διαβούλευσης τα συμπεράσματα της οποίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά της υπό εξέταση Μ.Π.Ε. Έξ άλλου από το δυτικό όριο του προτεινόμενου χώρου διέρχεται ρέμα από το οποίο δεν τηρείται η απόσταση των 500 μέτρων που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ (μεγάλα ρέματα)>>.

Από τα προαναφερθέντα σαφώς προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα

1.H αναγνώριση του περιεχομένου της επιστημονικής τεχνικής μελέτης των Χ.Καπόπουλου-Γ.Καλλέργη και Α.Αντωνάκου από τους υπογράφοντες την εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου ,τα συμπεράσματα της οποίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά της Μ.Π.Ε που κατατέθηκε από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ 

2.Οι επισημάνσεις του γεωλόγου Α.Τηνιακού οι οποίες γίνονται στην συνταχθείσα από αυτόν τεχνική-γεωλογική μελέτη ,η οποία έγινε για την διαπίστωση της θολότητας της γεώτρησης Μελιγαλά από την ανόρυξη ιδιωτικής γεώτρησης και στην οποία ρητά αναφέρεται η απαγόρευση κάθε απόρριψης λυμάτων, τοξικών ουσιών σκουπιδιών κ,λ,π, σε απόσταση τουλάχιστον 4 χλμ. Ανάντη και 1 χλμ. Κατάντη της δημοτικής γεώτρησης(απόσταση στην οποία περιλαμβάνεται και η προτεινόμενη για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου περιοχή στη θέση <<Όνι>>.

Σημειώνεται ότι οι διαπιστώσεις και οι επισημάνσεις του μελετητή Α.Τηνιακού, έγιναν 22 χρόνια πριν προκύψει η πρόταση κατασκευής του σκουπιδοεργοστασίου στην συγκεκριμένη περιοχή. 

3.Η ταυτότητα απόψεων των Χ.Καπόπουλου και Α.Τηνιακού ως προς τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής (θέση Βαθειά Χούνη ,θέση Όνι κ.λ.π) ότι αυτή αποτελείται από εναλλαγές πλακωδών ασβεστολίθων, από καρστικά ρήγματα και κενά τα οποία διευκολύνουν την μετακίνηση χαλαρών υλικών και φυσικά οποιοδήποτε υλικού(στραγγίδια) που μολύνει τον ενιαίο υδροφόρο ορίζοντα του Μελιγαλά. Η κοινή διαπίστωση των παραπάνω επιστημόνων, η οποία έγινε σε τελείως διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ως προς τον αλληλοεπηρεασμό των γεωτρήσεων κατά την διάνοιξη νέας γεώτρησης και στη διαπίστωση τους ότι αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι όλες οι υπάρχουσες γεωτρήσεις βρίσκονται στο ίδιο υδροφόρο σύστημα. Επιπρόσθετα σας υπενθυμίζουμε και το περιεχόμενο του αποσταλλέντος από τον Σύλλογό μας ,στην υπηρεσία σας , στις 11-3-2014 του Βίντεο-ντοκουμέντο με θέμα τις<<πηγές της Καλλιρρόης>>.

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι όλο το παραπάνω υλικό (η τεχνική μελέτη του Χ.Καπόπουλου , το περιεχόμενο της 10σέλιδης εισήγησης της Δν/σης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το περιεχόμενο του Βίντεο-ντοκουμέντο) σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του νέου στοιχείου (τεχνική έκθεση του Γεωλόγου Α.Τηνιακού)το οποίο τίθεται για πρώτη φορά σε γνώση σας και το οποίο έχει συνταχθεί σε άσχετο με την παρούσα υπόθεση χρονικό διάστημα ,με κοινές διαπιστώσεις και επισημάνσεις με την τεχνική έκθεση του Χ.Καπόπουλου και με τη βασική επισήμανση του μελετητή Α.Τηνιακού ότι:

<<…σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χλμ. Ανάντη και 1 χλμ. Κατάντη της δημοτικής γεώτρησης θα απαγορεύεται απολύτως κάθε απόρριψη λυμάτων, τοξικών ουσιών, σκουπιδιών κ.λ.π. προς αποφυγή κάθε κινδύνου ρύπανσης στο νερό της υδρευτικής γεώτρησης>>

 Αποτελεί

Απάντηση στους ισχυρισμούς της εταιρείας ΤΕΡΝΑ περί καταλληλότητας της θέσης ΜΕΑ– ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ –ως λύση για την κατασκευή των έργων της 2ης Υποενότητας του έργου<<Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ>>. 

 Κύριε Τολέρη

Τα ήδη ευρισκόμενα στη διάθεσή σας προαναφερθέντα στοιχεία με την προσθήκη του νέου στοιχείου (τεχνική-γεωλογική έκθεση Α.Τηνιακού) που συνημμένως σας διαβιβάζουμε, πιστεύουμε ότι συνηγορούν στο ακριβώς αντίθετο-από τους ισχυρισμούς της εταιρείας ΤΕΡΝΑ- δηλαδή στην ακαταλληλότητα της προτεινόμενης από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία θέσης<<Όνι>> για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου.
                                          Κωνσταντίνοι 7 Ιουλίου 2014
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ                                                               Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ
 ΤΗΛ:6977570947                                                                 ΤΗΛ:6976373353















Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ 24.7.2014)

Ντ. Νικολάκου: «Θα δεχτούμε κάθε αποτέλεσμα νόμιμης προσφυγής στο θέμα των σκουπιδιών»


«Κατανοούμε τους προβληματισμούς των κατοίκων, οποιοσδήποτε μπορεί να προσφύγει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα δεχτούμε την όποια δικαίωση. Εμείς κοιτούσαμε πάντα στα μάτια τους κατοίκους της Οιχαλίας και δεν πρέπει να ακούνε τις σειρήνες». Αυτό τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, με αφορμή την προχθεσινή τελευταία συζήτηση στην Οιχαλία για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την κατασκευή του εργοστασίου στην Καλλιρρόη. Πρόσθεσε δε, ότι θα είναι αποδεκτή οποιαδήποτε δικαίωση προσφυγής. 


 Η πιο βρώμικη Περιφέρεια
Για άλλη μια φορά η κα Νικολάκου μίλησε για απόλυτη δικαίωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων: «Σε επίπεδο επικράτειας το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι τα απορρίμματα και οι χωματερές. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκίνησε τελευταία. Το 2011 ήταν η τελευταία και η πιο βρώμικη Περιφέρεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με 82 ενεργούς ΧΑΔΑ και με πολύ μεγάλο κίνδυνο επιβολής δυσβάσταχτων προστίμων στους δημότες. Ο σχεδιασμός μας ήταν πρωτοποριακός, καινοτόμος και απόλυτα περιβαλλοντικός. Ένα έργο που ξεκινήσαμε με διεθνή διαγωνισμό που ολοκληρώσαμε και για πρώτη φορά στη χώρα μας υπήρχε η καινοτομία της ιδιωτικής χωροθέτησης».

«Κατανοούμε»
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων, πρόσθεσε: «Είπαμε πάρα πολλές φορές προς όλους ότι η Περιφερειακή Αρχή θα αποδεχθεί οποιονδήποτε θέλει να καταθέσει  την άποψή του, να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε θεσμικό όργανο ελέγχου, σε σχέση με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Περιμέναμε αρκετούς μήνες, μέχρι που ήρθε η στιγμή το αρμόδιο υπουργείο να υπογράψει και να εγκρίνει με σχετική απόφασή του τη συγκεκριμένη ΜΠΕ. Αποδεχόμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος, οποιονδήποτε να προσφύγει οπουδήποτε. Αυτό, όμως, που θέλω να διαβεβαιώσω και τους κατοίκους της περιοχής, είναι αυτό που έχει πει ο περιφερειάρχης: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί και πάνω απ’ όλα ο περιφερειάρχης, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για να πραγματοποιηθεί ένα έργο, το οποίο σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, θα είναι πολύ πάνω από τα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο είναι πράσινο, είναι επισκέψιμο έργο  και όπως ανακοινώθηκε ήδη από τον υπουργό κ. Μανιάτη, είναι ένα έργο πιλότος για τη χώρα μας.  Κατανοούμε την αγωνία των πολιτών και τους προβληματισμούς τους, ιδιαίτερα  σε μια περιοχή επιβαρυμένη, όπου τα προηγούμενα χρόνια δεν τηρήθηκαν όσα τους υποσχέθηκαν. Εάν σε οποιονδήποτε θεσμό απευθυνθούν, δικαιωθεί ο οποιοσδήποτε, εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι αυτή η μελέτη πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ».

Της Βίκυς Βετουλάκη

Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΤΗΣ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

 «Ο αγώνας τώρα αρχίζει ενάντια σε όλους που θέλουν να μας πάρουν το δίκιο», τόνισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος για το θέμα του εργοστασίου απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.
Ξεκαθάρισε ότι «η νέα δημοτική αρχή επιμένει σταθερά στις θέσεις της: Οχι εργοστάσιο σκουπιδιών στην Καλλιρρόη και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας». 
Ο κ. Σταθόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση των επιστημόνων - συνεργατών του δήμου για αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και προσφυγή σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη συνεδρίαση που συγκλήθηκε μετά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραβρέθηκαν αρκετοί δημότες κυρίως από την Καλλιρρόη.
 ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 
Οι επιστήμονες - συνεργάτες του δήμου, η συνεργασία με τους οποίους θα συνεχιστεί, όπως διαβεβαίωσε ο νεοκλεγείς δήμαρχος, ήταν αποκαλυπτικοί στις τοποθετήσεις τους: 
Ο νομικός Μάριος Χαϊνταρλής πρότεινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αν ξεκινήσουν τα έργα, ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής. Ενημέρωσε ότι η προσφυγή - αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου με συγκροτημένο και τεκμηριωμένο τρόπο. Πρότεινε, ακόμα, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν τελεσιδικήσει στο ΣτΕ, καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου και προσφυγή σε διεθνή επιτροπή, γιατί παραβιάστηκε η σύμβαση του Ααρχους, καθώς δε ρωτήθηκαν οι πολίτες.
Ο υδρογεωλόγος Δημήτρης Καλλέργης παρατήρησε ότι «ήταν ανύπαρκτη η γεωλογία - υδρογεωλογία σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Δεν πήγαν να δουν την περιοχή» και σημείωσε: «Υπάρχουν πολύ σοβαρά επιχειρήματα στην υδρογεωλογία που πρέπει να ακολουθήσετε. Και στον σεισμοτεκτονικό χάρτη είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα».
Ο μηχανικός Αλέξης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν πληροί τους όρους, τις προδιαγραφές της δημόσιας διοίκησης. Η κεντρική διοίκηση τα βρήκε όλα τέλεια, λόγω fast track. Υπήρχε μια ταχύτητα που φτάνει τα όρια της παρεξήγησης». Σημείωσε, ακόμα, πως «η επιτροπή που αξιολόγησε όλες τις προσφορές των ενδιαφερόμενων εταιρειών ασχολήθηκε μόνο 4 ημέρες!» και αποκάλυψε: «Ζητήσαμε το περιεχόμενο της τεχνικής προσφοράς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε ερήμην της τεχνικής προσφοράς. Πρόκειται για έκθεση ιδεών 2.000 σελίδων, που δεν αξιολογήθηκε ανάλογα. Ο εργολάβος θα κάνει έργο που δεν έχει ακόμα σχεδιαστεί. Το έργο δε φτάνει, δε χωράει σε αυτά τα στρέμματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν έχει αξιολογηθεί η μελέτη. Πρόκειται για 
"μαϊμού" μελέτη - "μαϊμού" έργο. Η ίδια η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων έχει τεράστιες ανεπάρκειες και ασυμβατότητες. Δημιουργεί μια νομιμότητα στο τερατούργημα. Δικαίωση δεν μπορώ να εγγυηθώ. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να υπάρξει "δάκτυλος" με βάση την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων».
 ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ 
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης επανέλαβε ότι «λέμε όχι στα σκουπίδια και το διατυμπανίζουμε». Και αφού έκανε λόγο για τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπενθύμισε όλες τις ενέργειες που έγιναν και τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Ο ηλικιωμένος κάτοικος της Καλλιρρόης Γιάννης Αλεξόπουλος διάβασε επιστολή που έστειλε στον Μεσσήνιο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία χαρακτήρισε τον ίδιο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη ως τους μεγαλύτερους εχθρούς της περιοχής.
Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς ανέφερε πως «ό,τι όπλο είχε ο δήμος το χρησιμοποίησε» και πρόσθεσε ότι «η μάχη δε χάθηκε και πρέπει να αναλάβει επικεφαλής ο νέος δήμαρχος».
Ο Δημήτρης Καπόπουλος, εκπρόσωπος των συλλόγων της περιοχής, δήλωσε ότι είναι συμπαραστάτες και αρωγοί της δημοτικής αρχής και ζήτησε τη δέσμευση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση συνεργασία και κινητοποίηση.
Ο σύμβουλος Ηλίας Σταυρόπουλος ενημέρωσε ότι «μαζί με τονΗλία Σακελλαριάδη προσφύγαμε στην Επιτροπή Αναφορών και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και δικαιωθήκαμε. Εχει κοπεί η χρηματοδότηση σε όλα αυτά έργα». Παρατήρησε πως «το Σεπτέμβριο, στις 21 ή στις 23, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και επεσήμανε: «Οι διαγωνισμοί σε όλη την Ελλάδα σταμάτησαν στο οικονομικό κομμάτι. Θέλουν να πάρουν τα χρήματα των πολιτών, να τους επιβαρύνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών».
Ο σύμβουλος Δημήτρης Νταλαχάνης παρατήρησε ότι «θα τα "φάμε" τα σκουπίδια, αν δε βγούμε στο δρόμο. Να ξεκινήσουμε αγώνες. Είχαμε την κυρία αντιπεριφερειάρχη στην Επιτροπή Αγώνα και τώρα είναι με τον περιφερειάρχη που έχει πει ότι θα είναι επισκέψιμο το εργοστάσιο».
Ιδιαίτερα καυστικός ο σύμβουλος Κώστας Δημητρακόπουλος σημείωσε: «Το θέμα είναι πολιτικό. Το περιβαλλοντικό "θαύμα" έχει πηγή πολιτική και οικονομική. Πρέπει να κουβεντιάσουμε, γιατί φτάσαμε εδώ. Ποιον θα έχουμε πολιτικό σύμμαχο; Τρία μέλη από την Επιτροπή Αγώνα πήγαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό και συνάντησαν μόνο το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι αγαπημένοι».
Ο σύμβουλος Ηλίας Σακελλαριάδης προέτρεψε τον κ. Σταθόπουλο «δήμαρχε πάρε τα πράγματα πάνω σου» και παρατήρησε: «Ο δήμαρχος (Μπάμης) δεν είχε έρθει σε καμία Επιτροπή Αγώνα. Η κ. Αλειφέρη που έλεγε ότι δε θα επιτρέψει να γίνει η Οιχαλία το πτυελοδοχείο της Μεσσηνίας, συμπράττει με τον αρχιερέα των σκουπιδιών. Σε αυτή την Επιτροπή Αγώνα δε συνεχίζω».
Ο περιφερειακός σύμβουλος - μέλος της Επιτροπής Αγώνα Σωτήρης Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα και της νέας Δημοτικής Αρχής. Συμφώνησε ότι πρόκειται για «μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων "μαϊμού"» και παρατήρησε πως «έχουμε μια πολιτική απόφαση που η νέα δημοτική αρχή πρέπει να πολεμήσει».
Τοποθετήθηκαν ακόμα η αντιδήμαρχος Γιώτα Γεωργακοπούλου, οι σύμβουλοι Γιώργος Δαβίλλας, Δημήτρης Μπινίσκος, Γιώργος Διαγούπης και οι δημότες Αγγελος Ντονάς, Γιάννης Κούρτης και Μπάμπης Λιακόπουλος.
Ολοκληρώνοντας ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ολιγωρήσει ή να διαχωρίσει τη θέση του. Είμαστε λίγοι, δεν περισσεύει κανείς. Δημόσια δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους επιστήμονες και με όλο τον κόσμο μέχρι την επίτευξη του τελικού σκοπού, τη δικαίωση της προσπάθειας. Ολοι οι επικεφαλής των παρατάξεων θα κληθούν να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια».

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


   Η Οργανωτική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας συνήλθε στην Αθήνα στις 15 Ιουλίου και αποφάσισε:
-Συνέχιση του αγώνα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με κάθε νόμιμο μέσο
-Να δοθεί συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ Μεσσηνίας καθώς και των Αθηνών
-Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε αυτό το τεράστιο και μεθοδευμένο έγκλημα που πάει να γίνει στον τόπο μας. 
 

Κυριακή, Ιουλίου 13, 2014

MIA ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Με πανηγυρικό τρόπο ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου, τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντολογικών Όρων του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, με την Σύμπραξη Δημοσίου  και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ).
Η απόφαση αυτή είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση λαμβανομένου υπόψη ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς την ολοκλήρωση των στοιχείων του φακέλου της ΜΠΕ που έχει κατατεθεί από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Επίσης  βρίσκεται σε εξέλιξη μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση της εγκυρότητας εγγράφου βάσει του οποίου δόθηκε θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πάνω στη συγκεκριμένη ΜΠΕ.
Η τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη από τον αιφνιδιασμό που υπέστη μετά την παραπάνω πολιτική απόφαση.
Διάχυτη είναι η αγανάκτηση που διακατέχει τόσο τους κατοίκους όσο και τους φορείς της θιγόμενης περιοχής της Άνω Μεσσηνίας.
Οι πρώτες εκφρασθείσες αντιδράσεις αποτυπώθηκαν από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής μας και από μέσα πανελλήνιας εμβέλειας.
Η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Οιχαλίας σε έκτακτη συνεδρίασή της πρότεινε τη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα κληθούν να παραστούν και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου. Σκοπός της συνεδρίασης θα είναι η ενημέρωση πάνω στο φλέγον θέμα της κατασκευής του σκουπιδοεργοστασίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, δεδομένου ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ασκηθεί προσφυγή κατά της συγκεκριμένης απόφασης.
Η Οργανωτική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας πρόκειται να συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών και αφού εκτιμήσει την διαμορφωθείσα κατάσταση θα πάρει αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειές της.    
 α