Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


        Συντοπίτισσες και συντοπίτες του Δήμου Οιχαλίας
      Κάποιοι κακοήθεις, μικρόψυχοι και ψιθυριστές, δεν γνωρίζουμε το τι επιδιώκουν, τούτη τη στιγμή της κορύφωσης του αγώνα κατά της κατασκευής του εργοστασίου σκουπιδιών στην περιοχή μας ,με το να κυκλοφορούν ασύστολα ψεύδη ότι δήθεν ο Σύλλογός μας διαχώρισε τη θέση του από τους άλλους Συλλόγους της περιοχής και <<πάνε μόνοι τους >>
        Ντροπή τους !
     Ο Σύλλογος των Κωνσταντιναίων και μαζί του όλοι οι Κωνσταντιναίοι ,από την πρώτη στιγμή τηρούν τα συμφωνηθέντα με τους Συλλόγους της Αθήνας και την επιτροπή αγώνα τους και αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους με ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό τη ματαίωση του <<εγκλήματος >>που πάει να γίνει στην περιοχή μας.
       κ.κ. Ψιθυριστές!
       Τι αποσκοπείτε; Πού το πάτε; Γιατί ψεύδεστε;
      
                         ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
        -Είμαστε παρόντες στις όποιες κινητοποιήσεις των Συλλόγων της Αθήνας; Ναι ή όχι; Γιατί ψεύδεστε;
         -Είμαστε παρόντες στις όποιες επαφές των Συλλόγων της Αθήνας με αρμοδίους; Ναι ή όχι; Γιατί ψεύδεστε;
        -Στηρίξαμε και στηρίζουμε οικονομικά την υπόθεση; Και μάλιστα ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ με λίγους Καλλιρροίτες ; Ναι ή όχι; Γιατί ψεύδεστε;
Στο σημείο αυτό σας επισημαίνουμε ότι όταν απευθυνθήκαμε στους χωριανούς μας να στηρίξουν οικονομικά την υπόθεση ΣΥΣΣΩΜΟΙ το έπραξαν γιατί οι Κωνσταντιναίοι είναι ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι πρέπει να αγωνιστούν για να αποτρέψουν το <<έγκλημα>>.
         -Είμαστε διακριτικά (γιατί έτσι έπρεπε να γίνει) δίπλα στον επιστήμονα συντοπίτη μας από την Καλλιρρόη που είχε αναλάβει σαν πιο ειδικός να συγκεντρώσει τα όποια στοιχεία ήταν απαραίτητα για την υπόθεση; Ναι ή όχι; Γιατί ψεύδεστε;

                         ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
           Ρωτήσατε τους κατοίκους της Καλλιρρόης να μάθετε;
          -Είμαστε δίπλα τους στις κοινητοποιήσεις που έκαναν; Λείψαμε από καμία; Εσείς που είσασταν;
          -Δώσαμε το παρόν ,όπου μας το ζήτησαν; Εσείς που είσασταν;

                         ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΑΝ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΟΙ
        -Κάνατε τον κόπο να μπείτε στο διαδίκτυο στη σελίδα του Συλλόγου μας για να διαβάσετε -από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα των σκουπιδιών –τα ψηφίσματα, τις ανακοινώσεις ,τις εκκλήσεις για ξεσηκωμό του κόσμου, των επιστημόνων, των επιχειρηματιών, για αγώνα όλων μαζί για να επιτύχει ο στόχος μας ; Η μη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή μας.
       -Κάνατε τον κόπο να διαβάσετε τα πέντε(5) συνολικά υπομνήματα με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μας πάνω στην  ΜΠΕ που έχει καταθέσει τη εταιρεία ΤΕΡΝΑ;
      -Κάνατε τον κόπο να διαβάσετε ανακοινώσεις μας στις εφημερίδες του Νομού μας ;
       κ.κ. Ψιθυριστές
      Πώς λοιπόν εσείς συμπεράνατε ότι οι Κωνσταντιναίοι <<πάνε μόνοι τους>>; Γιατί τα διαδίδετε αυτά; Τι σκοπό έχετε ;
       Μήπως το συμπεράνατε από το υπόμνημα-τελευταία ήρθε σε γνώση μας –που κατατέθηκε στην περιφέρεια στα πλαίσια της διαβούλευσης από συντοπίτες μας χωρίς να το προσυπογράψει και ο Σύλλογός μας;
       Από ότι φαίνεται όμως η σύνταξή του έγινε από ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν είναι υπογεγραμμένο από την συντονιστική επιτροπή των Συλλόγων. Δεν μας ζητήθηκε να το προσυπογράψουμε. Εάν μας είχε ζητηθεί σίγουρα θα το προσυπογράφαμε.
       Ο Σύλλογός μας –καταγγέλλει αυτές τις κακοήθειες ,κλείνει τα αυτιά του σε αυτές και συνεχίζει ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ τον κοινό αγώνα για την αποτροπή του εγκλήματος που πάει να γίνει στην περιοχή μας 
                                       και
        -Βροντοφωνάζει μαζί με όλους σας ;
        OXI τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη και στα χωριά μας
        ΟΧΙ στην μόλυνση  του αέρα και του νερού μας
        ΟΧΙ στην καταστροφή της υγείας μας ,της περιουσίας μας  και  της ζωής μας
       
      ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


        ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

                                Για το Διοικητικό  Συμβούλιο 

Ο        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ                                                                                                          

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

Συνέχεια αντιδράσεων για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

Τελευταία Ενημέρωση: 26/01/2014 11:34
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 
  
Θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις του Δήμου Οιχαλίας και των κατοίκων της Καλλιρρόης ενάντια στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, σύμφωνα με όσα είπαν στο «Θ» ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης και ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπης, μερικές ώρες μετά την έκφραση θετικής γνώμης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της Παρασκευής.     
Ο κ. Μπάμης ανέφερε πως έδωσε εντολή στους επιστημονικούς συμβούλους του Δήμου, Αλέξιο Παρασκευόπουλο και Μάριο Χαϊνταρλή, να συντάξουν υπόμνημα, προκειμένου να αποσταλεί μαζί με τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα προβεί στην έγκριση ή την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Εξέφρασε την ελπίδα πως θα ληφθεί υπόψη από την αρμόδια υπηρεσία ό,τι ακούστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως ήλθε πλέον η ώρα να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της. 
Σημείωσε ακόμη πως, αν εγκριθεί η ΜΠΕ, θα ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ, προκειμένου να εξαντληθούν οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Τόνισε, όμως, πως αν η μονάδα τελικά προχωρήσει, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές, καθώς υπάρχει η περί του αντιθέτου άποψη του κόσμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει και ενημέρωση του κοινού από την εταιρεία. 

Οι κάτοικοι 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αντ. Διαγούπης, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν πιο έντονα, αλλά με άλλη μορφή. Ανακοίνωσε πως θα ασκηθεί προσφυγή στο ΣτΕ, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και στην Ευρωβουλή, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση που ελήφθη, λέγοντας: «Δεν περιμέναμε τέτοια στάση από τους περιφερειακούς συμβούλους της Μεσσηνίας».
Ο κ. Διαγούπης συμφώνησε με την αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας και των κυρίων Πατσαρίνου και Μπούκλη, λέγοντας πως έδειξαν σεβασμό στους πολίτες που παρέμειναν εκτός του χώρου της συνεδρίασης και δεν τους άφησε ο περιφερειάρχης με την αστυνομοκρατία του να μπουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους. «Αυτό που έγινε δεν ήταν δημοκρατικό και μας εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο. Θα ήμασταν ήσυχοι, δε θα κάναμε φασαρία, όπως άλλωστε είχαμε αποδείξει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, και το “ευχαριστώ” για αυτή μας τη στάση ήταν να φέρει τα ΜΑΤ ο κ. Τατούλης», κατέληξε. 
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Δημητρακόπουλος μίλησε για προδιαγεγραμμένο σχέδιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση άσκησης προσφυγής ενώπιον του ΣτΕ, να μην προλάβει καν να εκδικαστεί, με την επίκληση λόγων εθνικού συμφέροντος.              




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 07:48

7 ώρες συνεδρίαση για προειλημμένη απόφαση

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
7 ώρες συνεδρίαση για προειλημμένη απόφαση
Στη 1 παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έπειτα από 7 ώρες συζήτησης και έντονων αντιπαραθέσεων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Θετικά ψήφισαν 28 σύμβουλοι, 25 της πλειοψηφίας και 3 της μείζονος μειοψηφίας (Κωνσταντίνος Λέγγας, Ηλίας Κανελλάκης και Γιώτα Στέρπη που εδώ και καιρό έχουν ταχθεί με την πλειοψηφία), λευκό ψήφισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Τσαπόγας και κατά οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς τάχθηκε κατά της εγκατάστασης εργοστασίου επεξεργασίας στην Καλλιρρόη -προκαλώντας την ενόχληση του περιφερειάρχη-, παρά τις απαντήσεις που του έδωσαν στελέχη της ΤΕΡΝΑ, οι οποίοι, μάλιστα, υποστήριξαν πως η μονάδα και ο ΧΥΤΥ στην περιοχή δεν επηρεάζουν το ΠΟΠ και το βιολογικό ελαιόλαδο.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε με εντάσεις και αντιπαραθέσεις κι έγινε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αποχώρησαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας και ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και της απαγόρευσης της παρουσίας των πολιτών από τις περιοχές της Καλλιρρόης και της Παλαιόχουνης. 
Να σημειωθεί ότι και με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης παρέμεναν 10 αστυνομικοί για κάθε ενδεχόμενο, παρότι οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είχαν αποχωρήσει ώρες πριν.
Στις τελευταίες τους αναφορές ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επιτέθηκε στον κ. Πατσαρίνο και το ΣΥΡΙΖΑ που φυγομάχησαν, βλέποντας στις εκλογές του Μαΐου και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου στις επιθέσεις της φωτογράφισε το σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας - πρώην αντινομάρχη Μεσσηνίας Σωτήρη Παναγιωτόπουλο και την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Οιχαλίας - πρώην δήμαρχο Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη.
Οσον αφορά το έργο ο κ. Τατούλης είπε ότι σπάσαμε όλα τα ρεκόρ και πως θα είναι έτοιμο τέλη του 2015, ενώ παραδέχθηκε ότι χωρίς την ιδιωτική χωροθέτηση δε θα υπήρχε έργο.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν παρέστη κανένας δήμαρχος - εκπρόσωπος συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης στην Πελοπόννησο, ούτε οι πρόεδροι της ΠΕΔ και του ΦΟΔΣΑ, γεγονός που προκάλεσε απορίες και σχολιάστηκε.


Σάββατο, Ιανουαρίου 25, 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ --ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 25-1-2014

Περιφερειακό Συμβούλιο για σκουπιδοεργοστάσιο: "Ναι" με τα ΜΑΤ

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Με κλοιό από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, από ΜΑΤ που δεν επέτρεψαν στον κόσμο να μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησε θετικά στη χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών, όπως αυτές προτείνονται από την ΤΕΡΝΑ. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με 28 ψήφους υπέρ -25 από την πλειοψηφία και 3 από τη μειοψηφία-, 2 κατά και 1 λευκό υπερψηφίστηκε στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σκουπιδοεργοστάσιο.
Οι μειοψηφίες αποχώρησαν, όταν η πλειοψηφία και ο περιφερειάρχης δε δέχθηκε να ανοίξουν οι πόρτες, να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή στον κόσμο από τις περιοχές της Καλλιρρόης και της Παλαιόχουνης, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και διαμαρτύρονταν.
Αποχώρησαν η παράταξη Δράκου, ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος και ο εκπρόσωπος της "Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά" Λάμπρος Μπούκλης. Εμειναν οι δύο σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και 4 σύμβουλοι από την παράταξη Δράκου (Λέγγας, Παπαθεοφάνους, Κανελλάκης, Στέρπη), που εδώ και καιρό έχουν ταχθεί με την πλειοψηφία.
Αστυνομικοί δεν επέτρεπαν την είσοδο στο κτήριο, αρχικά, ούτε καν σε αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους Οιχαλίας. Οταν έφθασαν η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου πρώτα και αργότερα ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους παρευρισκόμενους.
Αργότερα με την παρέμβαση της κ. Νικολάκου και του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα επετράπη η είσοδος σε κάποιους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων. Μεταξύ αυτών που έμειναν απέξω και μπήκαν με καθυστέρηση ήταν η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Οιχαλίας Ελένη Αλειφέρη και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς.
Η συνεδρίαση έγινε στην πάνω αίθουσα που είναι στενή και δεν επιτρέπει την παρουσία ακροατηρίου, πέρα από λίγα άτομα. Ετσι έμειναν όρθιοι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι φορέων, που παρέστησαν για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.
Στην αντιπαράθεση που υπήρξε αρχικά, ο κ. Τατούλης υποστήριξε πως δεν κάλεσαν αυτοί τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δε δέχθηκε και δε ζήτησε την απομάκρυνσή τους. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «ποτέ δεν έχει ξαναγίνει τόσο πετυχημένη διαβούλευση στα χρονικά», αντιδρώντας στην έντονη κριτική για βιασύνη, αδιαφάνεια κι έλλειψη ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκλήθηκε ένταση, όταν ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλίας Στρατηγάκος (ζήτησε να μην μπει ο κόσμος, για να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του) εξύβρισε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας Ηλία Σακελλαριάδη που από το ακροατήριο πετάχτηκε και παρενέβη. Αυτοδιοικητικοί της Οιχαλίας αντέδρασαν κι εξαπέλυσαν λεκτικές επιθέσεις στον περιφερειακό σύμβουλο.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Νικολάκου και της κ. Αλειφέρη, η οποία αντέδρασε όταν ο κ Τατούλης είπε ότι διαμαρτύρονται για τις φιλοδοξίες τους, υπονοώντας προεκλογικές σκοπιμότητες. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Δημητρακόπουλο, παρέμειναν για λίγο διάστημα ακόμα, και σημείωσαν ότι «δεν ήρθαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αλλά φέραμε επιστήμονα για να εκφράσουμε την άποψή μας επιστημονικά».
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αδαμόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης, ο οποίος προκάλεσε την περιφερειακή αρχή λέγοντας: «Αν ζούσε ο καπετάνιος (ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος) θα τολμούσατε να τα φέρετε;».
Ο περιβαλλοντολόγος συνεργάτης του Δήμου Οιχαλίας Αλέξης Παρασκευόπουλος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το έργο και τεχνική ευκρίνεια», και πρόσθεσε: «Επρεπε να είναι 200 στρέμματα ο χώρος στην Καλλιρρόη και είναι μόνο 107. Δε δόθηκαν στοιχεία ούτε στο μελετητή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καλλιρροϊτών Χρήστος Ντονάς μίλησε για έγκλημα για την περιοχή και κάλεσε τον κ. Τατούλη έστω και την ύστατη στιγμή να ανοίξουν οι πόρτες, γιατί δεν είναι όλοι οι φορείς μέσα.
Τις απόψεις του Δήμου Οιχαλίας κατά της χωροθέτησης υποστήριξε και ο νομικός.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης ζήτησε από το Συμβούλιο και την ΤΕΡΝΑ να λάβουν υπόψη τους τις αντιδράσεις των κατοίκων. Και ζήτησε να τοποθετηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αλλά ο κ. Τατούλης το απέρριψε.
Κατά της χωροθέτησης της Παλαιόχουνης τάχθηκαν μελετητές - μηχανικοί με επιστημονικά στοιχεία και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Αποστολόπουλος.
Στελέχη και μηχανικοί της ΤΕΡΝΑ, με επικεφαλής το Γιώργο Αγραφιώτη έδωσαν απαντήσεις, παρουσιάζοντας τα θετικά του έργου και τις λύσεις που δίνει στη διαχείριση των σκουπιδιών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγραφιώτης είπε ότι ήταν λίγοι οι σύννομοι χώροι για την εγκατάσταση των εργοστασίων και πως αυτοί είχαν παρουσιαστεί σε συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία των δημάρχων - προέδρων της ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Μηχανικός της ΤΕΡΝΑ όταν του ζήτησαν στοιχεία εκπρόσωποι της Παλαιόχουνης, απάντησε με ειρωνεία, «τα νούμερα είναι στη μελέτη, διαβάστε τα».
Ο υδρογεωλόγος της ΤΕΡΝΑ απάντησε ότι είναι ψέμα αυτό που λέγεται για γεώτρηση και ξεσηκώνει τον κόσμο -«δεν υπάρχει γεώτρηση στο χώρο του ΧΥΤΥ» ανέφερε.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ 25-1-2014
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Κατά πλειοψηφία η ΜΠΕ για την Καλλιρρόη, μέσα σε εντάσεις, αποχωρήσεις και ματ :

Χρειάστηκαν περίπου εννέα ώρες, προκειμένου να καταλήξει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην κατά πλειοψηφία έκφραση θετικής άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», αφού υπέρ ψήφισαν οι παριστάμενοι σύμβουλοι, με εξαίρεση τον Κ. Τσαπόγα, ο οποίος ψήφισε λευκό, αλλά και τους δύο συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γόντικα και Ευάγγ. Γούργαρη. Συνολικά υπέρ της έγκρισης της ΜΠΕ ψήφισαν 28 σύμβουλοι, κατά 2 και 1 λευκό
Η συνεδρίαση διεξήχθη με ένταση και υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό. Από το ξεκίνημα όλα έδειχναν ότι η κατάσταση δε θα ήταν εύκολη. Διατυπώθηκαν αντιδράσεις που εστιάστηκαν στο ότι λιγοστοί εκπρόσωποι των κατοίκων κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα, ενώ ζητήθηκε να ανοίξουν οι πόρτες και να απομακρυνθεί η ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε συγκεντρωθεί εκεί, στο πλαίσιο πρόληψης επεισοδίων. :

Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και δεν εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι περισσότεροι από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας (έμειναν μόνο τέσσερις), οι Νικ. Πατσαρίνος, Λάμπρος Μπούκλης και η επιτροπή αγώνα των κατοίκων, η οποία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της. Πριν από την αποχώρησή του ο κ. Μπούκλης δήλωσε πως παραιτείται από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου. :

Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του περιφερειάρχη και του Νικ. Πατσαρίνου, για τον οποίο ο πρώτος είπε πως ήταν προσχεδιασμένη η αποχώρηση, επειδή δεν άντεχε το διάλογο. Ο κ. Πατσαρίνος αντιγύρισε πως είναι απαράδεκτα όσα συμβαίνουν, να συνεδριάζει το δευτεροβάθμιο όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, και δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπέσει η απόφαση. -:

Σχολιάζοντας την αποχώρηση των συμβούλων της μειοψηφίας, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι πρόκειται για φυγομαχία, πολιτική θρασυδειλία και αντιθεσμική συμπεριφορά, που θέλει να πλήξει τη δημοκρατία και δεν αντέχει τον απαιτητικό και ελεύθερο διάλογο, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε πολιτικούς εκπροσώπους και όχι στους πολίτες, τους οποίους κατανοεί απόλυτα. Επίσης, τόνισε ότι οι σύμβουλοι αυτοί αποχώρησαν, διότι, αφού δεν κατάφεραν να προβάλλουν τον εαυτό τους ως δήθεν σωτήρες του λαού, δε θέλησαν να εκτεθούν πολιτικά και να πουν ξεκάθαρα στους πολίτες το δικό τους σχέδιο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή εγγυήθηκε την εκτέλεση του έργου και ήλθε η ώρα να διατυπώσει τους αυστηρότερους όρους επί της περιβαλλοντικής μελέτης, προκειμένου να διασφαλίσει στο μεγαλύτερο βαθμό το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Διαφωνίες κατοίκων και επιστημόνων  
Ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας, Σπ. Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι καμία μελέτη δεν έχει δείξει την Καλλιρρόη ως σημείο για τα απορρίμματα και πρόκειται για επιλογή της ΤΕΡΝΑ, επειδή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Επισήμανε ότι οι κάτοικοι επιθυμούν τη λύση του θέματος και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως το σημείο που προτείνεται απέχει περί τα 5,5 χλμ. από το 80% του Δήμου.
 Ο μελετητής Αλέξιος Παρασκευόπουλος εξέφρασε τις αντίθετες απόψεις του για τα όσα προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως είχε πράξει και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας. Μίλησε για θέσεις προκάτ και έργο που «σχεδιάστηκε» να χωρέσει σε 107 στρέμματα, όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται περισσότερο από 200 στρέμματα. Πρόσθεσε πως αναλύθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης και τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του είναι επιβαρυντικά, γιατί το γεωλογικό υπόβαθρο δεν είναι τόσο κατάλληλο όσο παρουσιάζεται. Υπάρχει αυξημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και θα έπρεπε να υπάρχει γνωμάτευση του Δασαρχείου αν είναι δασική έκταση. Είπε, επίσης, πως τα 34 από τα 42 κριτήρια βαθμολογήθηκαν διαφορετικά από ίδιο μελετητή και αποχώρησε λίγο αργότερα, όταν ο περιφερειάρχης έκρινε πως η τοποθέτησή του δεν ήταν ουσιαστική. Ζήτησε να του δοθεί ο λόγος, κάτι που δε συνέβη και αποχώρησε, για να επιστρέψει αργότερα στη αίθουσα.  
Ο κ. Χρ. Ντονάς ανέφερε: «Είναι 500 μέτρα μακριά το σπίτι μου από αυτό το έγκλημα για την περιοχή, τους κατοίκους και όλη την Άνω Μεσσηνία». Ως αντιπρόεδρος των απανταχού Καλλιρροϊτών και δικηγόρος, ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες να μπει ο κόσμος και να είναι όλοι μέσα στην αίθουσα, προκειμένου να μην είναι κολοβωμένη η γνωμοδότηση και να μη χαρακτηριστεί ως παρωδία. Ακολούθως, υποστήριξε πως θα προκληθεί μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα, θα υπάρχουν δυσάρεστες οσμές, θα καταστραφεί το τοπίο και θα πληγεί ο τουρισμός. Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν όλοι οι κάτοικοι των περιοχών της Πελοποννήσου οι οποίοι έλαβαν το λόγο. Ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κων. Δημητρακόπουλος ζήτησε στοιχεία για παρέμβαση των κοινωνιών, όταν θα λειτουργεί η μονάδα και σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως η περιοχή είναι στόχος από το 2005.
 
 «Είναι ντροπή»
Ο Ευάγγ. Γούργαρης χαρακτήρισε ντροπή το να υπάρχουν 200 αστυνομικοί που να αποτρέπουν την είσοδο στους λιγοστούς κατοίκους που παρέμειναν έξω από την αίθουσα και ζήτησε να τους επιτραπεί η είσοδος. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συναίνεσε στο να μπουν στο στεγασμένο χώρο, άποψη που συνάντησε την έντονη αντίδραση του κ. Ηλία Στρατηγάκου, ο οποίος φοβόταν για τη σωματική του ακεραιότητα, γεγονός που είχε επισημάνει από την αρχή της συνεδρίασης. - See more at:
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Ο δήμαρχος Οιχαλίας θέλησε να αποκατασταθεί η παρεξήγηση με τον κ. Παρασκευόπουλο. Όπως είπε, κακώς δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι για το τι πρόκειται να γίνει. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση των πολιτών, ένα πολύ σοβαρό κριτήριο, που δεν ελήφθη υπόψη και ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεχής πόλεμος με την εταιρεία, προκαλώντας την αντίδραση του περιφερειάρχη, ο οποίος έκανε λόγο για νέες Σκουριές.
Απαντήσεις
 Απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, έδωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας με επικεφαλής τον κ. Γ. Αγραφιώτη, επιχειρώντας να ανατρέψουν όσα διατυπώθηκαν για ακαταλληλότητα της ΜΠΕ. Ο κ. Αγραφιώτης υποστήριξε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι η κρατούσα στην Ευρώπη και πρόσθεσε πως για να υπάρξει συμμετοχή σε διαγωνισμό, έχει κοστολογηθεί η πρόταση μέχρι και το τελευταίο ευρώ και, κατά συνέπεια, έχει διαστασιολογηθεί. Απαντήθηκε, επίσης, το ερώτημα ότι ο χώρος των 107 στρεμμάτων στην Καλλιρρόη επαρκεί για την κατασκευή της μονάδας, αλλά και ότι τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν, προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ, βάσει του οποίου η περιοχή της Οιχαλίας κρίνεται κατάλληλη. Διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχουν τοξικά απόβλητα και θα διαχειρίζονται μόνο οικιακά απορρίμματα.

Κατά η «Λαϊκή Συσπείρωση»
 Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γόντικας, τάχθηκε κατά της Μελέτης. Μίλησε για εν κρυπτώ διαδικασίες με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκαν τα απαιτούμενα έγγραφα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μέμφθηκε τον περιφερειάρχη πως με τη διαδικασία που ακολούθησε επέτρεψε σε όσους αποχώρησαν να μην αποκαλυφθούν. Υποστήριξε πως το κόστος των 62 ευρώ θα το εισπράττει η εταιρεία στην είσοδο στο εργοστάσιο, με τα μεταφορικά και το ΦΠΑ να τον πληρώνουν οι δημότες, ενώ τάχθηκε κατά της επένδυσης, αντιπροτείνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων από δημόσιο φορέα χωρίς να πληρώνουν οι κάτοικοι. Τις ίδιες απόψεις διατύπωσε στη συνέχεια και ο κ. Γούργαρης.

Δύο υπέρ και δύο κατά από τους Μεσσήνιους συμβούλους.
 Κατά της χωροθέτησης της μονάδας στην περιοχή της Καλλιρρόης τάχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Π. Αλευράς, ο οποίος επισήμανε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επισήμανε την αναγκαιότητα να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης, αλλά, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση και κοινωνική αποδοχή, ενώ και η περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρημένη, λόγω της ύπαρξης και των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Ο Ι. Αργυράκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε πως ο διαγωνισμός προχώρησε ενάντια σε όλες τις προβλέψεις και προέκυψε ότι οι Δήμοι παρακαλούν να ψηφιστεί η ΜΠΕ και απλώς να γίνουν εταίροι και να παίρνουν τα χρήματα από το όποιο πλεόνασμα. «Πιστεύω πως αυτή η προσπάθεια που έγινε και έφτασε εδώ, πρέπει να ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι το ΥΠΕΚΑ, ο τελικός αποδέκτης, θα πρέπει να βρει τρόπο και ο διαγωνισμός να προχωρήσει και να βρεθεί δυνατότητα βέλτιστης λύσης» ανέφερε. Από την πλευρά του, ο Θεόδ. Σταυριανόπουλος μίλησε για δικαιολογημένη δυσπιστία των κατοίκων και πρόσθεσε ότι δε μασάει τα λόγια του και θα πει τη γνώμη του χωρίς πολιτικό κόστος. Επισήμανε πως κανέναν δεν εξυπηρετεί να δημιουργηθεί μια μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων που να μολύνει την περιοχή και ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθένας, μετά από μερικά χρόνια, να μη μετανιώσει για αυτά που θα πει και θα πράξει για αυτό που πάει να συμβεί στην Καλλιρρόη ή και γενικότερα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Ο Κων. Τσαπόγας, ανάμεσα σε άλλα, επικαλέστηκε έγγραφο των υπηρεσιακών παραγόντων πως υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις, ασάφειες και ανακρίβειες στα κείμενα της υπό εξέταση ΜΠΕ. Πρόσθεσε δε, πως οι θέσεις υποδείχθηκαν και δεν επιλέχθηκαν. Ο περιφερειάρχης μίλησε εκτός μικροφώνου για μαϊμού κείμενο, αναφέροντας ότι θα γίνει προσφυγή στον εισαγγελέα. Ο κ. Τσαπόγας επικαλέστηκε και άλλα σημεία που δε συνηγορούν στην επιλογή της Καλλιρρόης και δέχθηκε επιπλήξεις από τον περιφερειάρχη. Μίλησε για ισχυρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και καταλήγοντας δήλωσε πως θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση να ψηφίσει θετικά στην απόφαση. –

Επίθεση Νικολάκου σε Παναγιωτόπουλο και Αλειφέρη.
 Στην τοποθέτησή της η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου επιτέθηκε κατά εκείνων που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, βάλλοντας συγκεκριμένα κατά του Νικ. Πατσαρίνου και κατά εκείνων που διετέλεσαν δήμαρχοι και αντινομάρχες επί σειρά ετών χωρίς να κάνουν κάτι να λυθεί το πρόβλημα, υπονοώντας τον κ. Παναγιωτόπουλο και την κα Αλειφέρη. Πρότεινε να σταλούν όλες οι απόψεις στο ΥΠΕΚΑ, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το να ενημερωθούν οι πολίτες, ενώ αντέκρουσε τα λεγόμενα του κ. Γόντικα περί αδιαφάνειας.

Ο περιφερειάρχης .
Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης μίλησε για φυγομαχία και φυγοπονία, σχολιάζοντας αρνητικά τόσο την αντίδραση του κ. Μπούκλη όσο και του κ. Πατσαρίνου, ενώ επαίνεσε τη στάση του κ. Γόντικα, που παρέμεινε στη συνεδρίαση και τοποθετήθηκε. Μίλησε για τη μη αναφορά στις τεράστιες ποσότητες διοξινών προς το έδαφος και τους τοξικούς ρύπους από τις χωματερές και αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια για τη δημιουργία των συγκεκριμένων μονάδων, επικαλούμενος τις απόψεις της κυβέρνησης, των Ευρωπαίων εταίρων και φορέων. Δήλωσε πως το έργο θα γίνει ούτως ή άλλως και ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο 2015. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί και ότι έχει τη μεγάλη καινοτομία, η ιδιωτική χωροθέτηση να δίνει πλεονεκτήματα που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομολογία. Δικαιολόγησε τις διαφωνίες των κατοίκων και πρόσθεσε πως αν υπήρχε κι αλλού χωροθέτηση, όλοι θα διαφωνούσαν. «Ετοιμαζόμαστε για τη νέα πενταετία της προόδου, που θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Πελοπόννησο, την ανεξάρτητη Νέα Πελοπόννησο», είπε καταλήγοντας.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 24, 2014

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΦΘΑΣΕ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ      

   Κύριε Περιφερειάρχη ,κύριοι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι 

    Καλείστε σήμερα 24 Ιανουαρίου και ώρα 4μ.μ. σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για να γνωμοδοτήσετε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Είναι σε όλους γνωστό ότι στην μελέτη προτείνεται από την προσωρινή ανάδοχο του έργου εταιρεία ΤΕΡΝΑ και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ), στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, του Νομού Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στη θέση <<Ονι>> του δημοτικού διαμερίσματος της  «Καλλιρρόης
     Οι κάτοικοι ,οι Σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας συμμετείχαμε στην διαβούλευση καταθέτοντας τις θέσεις ,τις απόψεις και τις αντιρρήσεις μας για την πραγματοποίηση του παραπάνω έργου στην Καλλιρρόη. 

   Εμείς θεωρούμε ότι τα στοιχεία(τεχνικές εκθέσεις ,υπομνήματα κ.λ.π) που έχουν καταθέσει οι επιστήμονες (περιβαλλοντολόγοι, μεταλλειολόγοι, Δικηγόροι), οι οποίοι ασχολήθηκαν με την συνταχθείσα-από την μελετητική εταιρεία ENVIROPLAN για λογαριασμό της προσωρινής αναδόχου ΤΕΡΝΑ-ΜΠΕ και αναφορικά με τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων-χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ), στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, του Νομού Μεσσηνίας, στον οικισμό «Καλλιρρόη» και συγκεκριμένα τη θέση  Όνι, αντικρούουν και ανατρέπουν τα αναγραφόμενα στην κατατεθείσα μελέτη επί της οποίας καλείστε να γνωμοδοτήσετε.
   Εμείς θεωρούμε ότι ξέχωρα από τα όποια τεχνικά, οικονομικά και λοιπά  στοιχεία εκτιμήσετε προκειμένου να γνωμοδοτήσετε ,θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας , ένα τουλάχιστον σημαντικό στοιχείο-το οποίο για εμάς τους κατοίκους της Άνω Μεσσηνίας είναι το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας  και είναι το εξής:ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ <<ΟΝΙ>> ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΔΕΝ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Οι λόγοι της μη αποδοχής του προτεινόμενου έργου έχουν κατατεθεί τόσον με υπομνήματα όσο και προφορικά από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μας, σε όλους τους αρμόδιους φορείς καθώς και στα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Μετά από τα παραπάνω σας καλούμε να παραμερίσετε τυχόν σκοπιμότητες και να λάβετε την όποια απόφαση σας πάνω στην κατατεθείσα ΜΠΕ συνεκτιμώντας και την παραπάνω σημαντική θέση της τοπικής κοινωνίας. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΦΘΑΣΕ 

Κωνσταντίνοι 24 Ιανουαρίου 2014              Για το Διοικητικό  Συμβούλιο  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜ/ΑΣ:Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ 

    

Πέμπτη, Ιανουαρίου 23, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

    -Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 4μ.μ. θα γνωμοδοτήσει σε ειδική συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Είναι σε όλους γνωστό ότι στην μελέτη προτείνεται από την προσωρινή ανάδοχο του έργου εταιρεία ΤΕΡΝΑ, η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ), στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, του Νομού Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στη θέση <<Ονι>> του δημοτικού διαμερίσματος της  «Καλλιρρόης».   

 -Ο Σύλλογός μας καθώς και 230 δημότες του χωριού μας με πέντε(5) συνολικά υπομνήματα τα οποία κατατέθηκαν μεταξύ άλλων και στους :

-Τον Πρωθυπουργό της χώρας κ.Αντώνη Σαμαρά
-Την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
-Τον Υπουργό του ΥΠΕΚΑ κ.Γιάννη Μανιάτη

-Την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου

-Τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη

-Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά

-Τους  εκλεγμένους  βουλευτές του Νομού μας: κ.κ Γιάννη Λαμπρόπουλο ,Θανάση Πετράκο, Δημήτρη Σαμπαζιώτη και Δημήτρη Κουκούτση

-Τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης  Περιφέρειας  κ.Μανώλη Αγγέλακα

-Τον  Δήμο Οιχαλίας

-Τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ.Σωτήρη Παναγιωτόπουλο

-Την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Π.Ε.  Μεσσηνίας

-Την 26η Εφορία Αρχαιοτήτων

-Το ΒΕST TV-           
-Τις  Εφημερίδες Ελευθερία και Θάρρος  κ.λ.π.

Συμμετείχε στην προβλεπόμενη διαβούλευση όπου μέσα από τα κατατεθέντα υπομνήματα εκφράστηκαν οι θέσεις, οι απόψεις και οι αντιρρήσεις μας πάνω στην ΜΠΕ που έχει κατατεθεί από την προσωρινή ανάδοχο του έργου εταιρεία ΤΕΡΝΑ και αφορούν την κατά την άποψή μας λάθος χωροθέτηση της θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ). Η θέση αυτή αποτελεί την προτεινόμενη-από την ανάδοχο εταιρεία- λύση για τη κατασκευή των έργων της 2ης Υποενότητας για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ.
     Επειδή πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό και για το οποίο ήδη έχει αντιδράσει όλη η τοπική κοινωνία και η αυριανή συζήτηση θεωρείται πολύ κρίσιμη,
                               ο Σύλλογός μας καλεί:


Τα μέλη, τους συγχωριανούς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραστούν μαζικά στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στο <<έγκλημα>> που πρόκειται να γίνει σε βάρος των κατοίκων όχι μόνον της Καλλιρρόης αλλά των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας με τη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη. 

-Όλοι λοιπόν αύριο στην Τρίπολη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου
Για να φωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΤΑ
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ
 -ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ  

-ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΛΕΜΕ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ 

-ΑΣ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ                                       
                     Κωνσταντίνοι 23 Ιανουαρίου2014                                         Για το Διοικητικό  Συμβούλιο 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κ.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ       

                                              

                                              
     

 

Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΕΚΑ  ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Παραθέτουμε τους προβληματισμούς ,τα ερωτήματά και τις αντιρρήσεις μας  που σχετίζονται με  τις ελλείψεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα της ΜΠΕ η οποία εκπονήθηκε από την μελετητική εταιρεία ENVIROPLAN για λογαριασμό της προσωρινής αναδόχου ΤΕΡΝΑ αναφορικά με τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων-χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ), στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, του Νομού Μεσσηνίας, στον οικισμό «Καλλιρρόη» και συγκεκριμένα τη θέση  Όνι.
Τα ερωτήματα και οι αντιρρήσεις μας αφορούν την ακαταλληλότητα της επιλογής της θέσης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ 2.1 ΤΗΣ 2ης  ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ και είναι τα ακόλουθα:1. Ως προς τα Υδρολογικά και τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικάΗ μελέτη ΠΕ της ΤΕΡΝΑ ως προς τα υδρολογικά και υδρογεωλογικά στοιχεία βασίσθηκε σε γενικές γεωλογικές μελέτες του ΙΓΜΕ οι οποίες έχουν γίνει  παλαιότερα για την ευρύτερη περιοχή και δεν αναφέρονται σε αυτήν(ΜΠΕ) τωρινές μετρήσεις οι οποίες και έπρεπε να γίνουν στα πλαίσια της συνταχθείσας μελέτης από επιτόπιους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν στην προτεινόμενη περιοχή της Καλλιρρόης. Επομένως τα στοιχεία της μελέτης που αναφέρονται στα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα και ακριβή.
Αντίθετα-με την μελέτη της ENVIROPLAN-η μελέτη που συνέταξε ο Γεωλόγος –Μηχανικός Χριστόφορος Καπόπουλος και οι επιστημονικοί του συνεργάτες: Γ.Καλλέργης- Ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Πατρών και Ανδρ. Αντωνάκοs Δρ. Υδρογεωλόγος, ειδικευμένος στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και την χωρική ανάλυση ,στηρίχτηκε σε στοιχεία τα οποία προέκυψαν από επιτόπιες έρευνες που έγιναν  από την παραπάνω επιστημονική ομάδα. Οι επισκέψεις και οι έρευνες της ομάδας έγιναν τόσον στην προτεινόμενη όσον και στην ευρύτερη περιοχή και ξεχωριστά από την επιστημονική έρευνα αντλήθηκαν και στοιχεία από καταθέσεις και μαρτυρίες  κατοίκων της περιοχής. Επομένως το πόρισμα της μελέτης της παραπάνω ομάδας θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την κατατεθείσα μελέτη της ΤΕΡΝΑ ,η οποία συντάχτηκε επί χάρτου και δεν στηρίχτηκε σε στοιχεία που να προέκυψαν από επιτόπια έρευνα.
Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρεται στην μελέτη του Χ. Καπόπουλου και των συνεργατών του :.
-Θεωρούμε ότι ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση    Ονι  αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή και επιπρόσθετα επισημαίνονται σε αυτήν και τα εξής :
Επισημαίνεται ότι ακόμη και στη θέση που εξετάζεται να κατασκευαστεί η χωματερή του ΧΥΤΥ (Όνι) υπάρχει και παραγωγική υδρογεώτρηση και πηγή, δηλαδή η εξεταζόμενη χωματερή βρίσκεται μέσα στον καρστικό υδροφόρο «Μελιγαλά».Ο υδροφόρος αυτός είναι πολύ ευάλωτος σε εξωτερική ρύπανση, την οποία μεταφέρει με μεγάλη ταχύτητα προς τα κατάντη, λόγω της μεγάλης ταχύτητας ροής του υπόγειου νερού, χωρίς οποιαδήποτε εξασθένηση της ρύπανσης, γιατί οι διαδικασίες ρόφησης δεν λειτουργούν σε αυτά τα υλικά.Είναι προφανής λοιπόν η ακαταλληλότητα της θέσης  Όνι  για την εγκατάσταση ΧΥΤΥ, η οποία θα θέση σε άμεσο κίνδυνο ποιοτικής υποβάθμισης ή και ολοκληρωτικής καταστροφής τον υδροφόρο «Μελιγαλά».2. Ως προς την σεισμικότητα της περιοχήςΗ προτεινόμενη περιοχή βρίσκεται σε ζώνη σημαντικής και έντονης σεισμικότητας. Επομένως μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την καταστροφή της υδατοστεγανότητας της περιοχής
Αναληθώς η ΜΠΕ αναφέρει ότι «δεν παρατηρείται παρουσία ενεργού ρήγματος σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων» όταν γνωστό είναι στους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής οτι υπήρξαν πρόσφατα και παλαιότερα σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, οι οποίες  γίνονται αντιληπτές όχι μόνο από τους σεισμογράφους και τους μελετητές αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους. Επισημαίνεται και είναι γνωστό σε ολόκληρη την περιοχή ότι από την δεκαετία του  60 και μέχρι σήμερα, εξ’ αιτίας των έντονων και καταστροφικών σεισμικών δονήσεων στην περιοχή της Καλλιρρόης, έχουν εφαρμοστεί προγράμματα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. 3.Ως προς την μόλυνση του περιβάλλοντος
Με την προτεινόμενη εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή της Καλλιρρόης η ατμόσφαιρα ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας θα μολύνεται συνεχώς και ανεπανόρθωτα λόγω της φοράς του δυτικού ανέμου (λεγόμενου και καθαρού) ο οποίος είναι και ο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αέρας που πνέει στην περιοχή μας. Σας επισημαίνουμε ότι η περιοχή της άνω Μεσσηνίας είναι ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρικά από τους ρύπους που εκπέμπουν τα δύο πυρηνελουργία που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι από την κίνηση των φορτηγών που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια θα δημιουργηθούν επί πλέον θόρυβοι ,οσμές και στραγγίδια τα οποία με τη βοήθεια των ανέμων θα επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη από τα πυρηνελουργία ατμόσφαιρα ολόκληρης της Άνω Μεσσηνίας. Τέλος  θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι  από την ΜΠΕ δεν προκύπτει να έχει γίνει  κυκλοφοριακή μελέτη σχετικά με την αύξηση του φόρτου κίνησης στο οδικό δίκτυο της προτεινομένης για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ περιοχής.
4.Θα πληγεί το εισόδημα των κατοίκων ,θα απαξιωθούν οι περιουσίες
Η περιοχή της Καλλιρρόης και των γύρω οικισμών κατοικείται από αγρότες που το κύριο εισόδημα τους προέρχεται από την εκμετάλλευση γεωργικών καλλιεργειών (ελιές ,αμπέλια ,καλαμπόκια ,οπωροκηπευτικά) καθώς και κτηνοτρόφους που το εισόδημά τους προέρχεται από την εκμετάλλευση του ζωικού τους κεφαλαίου.Είναι απαράδεκτο και πρέπει να επισημάνουμε την ψευδή αναφορά που γίνεται στην ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ περί μηδενικής κτηνοτροφίας στην περιοχή όταν είναι σε όλους γνωστό ότι τόσον στην περιοχή της  Καλλιρρόης ,όσο και στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται κοπάδια από πρόβατα και βοοειδή και ζουν από αυτά.Με την πιθανή λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη οι καλλιέργειες θα πληγούν έντονα από την μόλυνση του εδάφους καθώς και από την υποβάθμιση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Συνέπεια της μόλυνσης θα είναι και η μείωση του εισοδήματος αγροτοκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων ολόκληρης της περιοχής.Πιθανή κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης Θα οδηγήσει στην απαξίωση των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής. Σας επισημαίνω ότι στο χωριό μας τους Κωνσταντίνους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αναπαλαίωση πολλών παλιών πέτρινων κατοικιών καθώς και κατασκευή καινούργιων κατοικιών οι οποίες λόγω του καλού οδικού εθνικού δικτύου έχουν μετατρέψει το χωριό μας σε τόπο δεύτερης κατοικίας πολλών συγχωριανών μας που διαμένουν στην Αθήνα.5.Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για την συγκεκριμένη χωροθέτησηΗ επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι αυθαίρετη, έγινε αιφνιδιαστικά και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της αναδόχου εταιρείας. Αγνοήθηκε και δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία η οποία από την πρώτη στιγμή που το έμαθε αντέδρασε μαζικά και συνεχίζει να αντιδρά μέχρι να αποφασισθεί η απόσυρση της πρότασης για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων δυτικά της Καλλιρρόης.
Είναι γνωστό και προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι για τα μεγάλα έργα η κοινωνική αποδοχή τίθεται ως μία από τις βασικότερες αξίες στη βάση των οποίων βαθμολογείται η τελική επιλογή της υλοποίησης ενός έργου.
Η τοποθεσία επιλέχτηκε όχι λόγω καταλληλότητας αλλά επειδή ήταν διαθέσιμη. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη επιλογής δεν φαίνεται να έγινε ποτέ! Η παρούσα μελέτη φαίνεται να έγινε εκ των υστέρων, για να δικαιολογήσει την επιλογή της!6 Υποκειμενικότητα Βαθμολόγησης ΚριτηρίωνΣτην κατατεθείσα ΜΠΕ υπάρχει περιορισμένος αριθμός εναλλακτικών θέσεων οπότε η σύγκριση καταλληλότητας γίνεται μεταξύ των θέσεων 2.1 (Καλλιρρόη) και θέσης 2.2.(Παραδείσια). Η διαδικασία και τα συμπεράσματα βαθμολόγησης είναι με υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά κριτήρια και επομένως η βαθμολογία αμφισβητείται ως προς την αντικειμενικότητά της σύμφωνα με τους επιστήμονες  και δεν θεωρείται αξιόπιστη.Είναι γνωστό ότι η enviroplan που συνέταξε τώρα την τεχνική μελέτη για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, το 2005 είχε κάνει μελέτη για λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για τους ΧΥΤΑ.
Στην τότε μελέτη είχαν προταθεί τέσσερις εναλλακτικές θέσεις για την κατασκευή εργοστασίου ΧΥΤΑ
Ως πρώτη θέση είχε προταθεί το Παλιοραβούνι –ως ο καταλληλότερος χώρος –που τώρα η μελέτη της ίδιας εταιρείας (enviroplan) αποκλείει το Παλιοραβούνι με αιτιολογία ότι είναι σεισμική η περιοχή και ότι υπάρχει μεγάλο ρήγμα. Διαπιστώνει κανείς ότι η ίδια η εταιρεία που συνέταξε και την τωρινή  μελέτη φάσκει και αντιφάσκει.
Τι είχε δείξει για την Καλλιρρόη το 2005; 4η Επιλογή που στην ουσία δεν πληροί περιβαλλοντικές διαδικασίες για ΧΥΤΑ
7.H προτεινόμενη έκταση για την κατασκευή του εργοστασίου βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή.Είναι απαράδεκτο να επιλέγεται χωροθέτηση σκουπιδιών σε απόσταση λίγων μέτρων από κατοικημένη περιοχή, όπως γίνεται στην περίπτωση της Καλλιρρόης. Παγκόσμια πρακτική, αλλά και αυτονόητη συγχρόνως, που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η εξής:Εγκαταστάσεις, που δημιουργούν μεγάλη και δυσμενή επιρροή στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τοποθετούνται στις πλέον αραιοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα. Δεν τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες, πυκνοκατοικημένες και καλλιεργήσιμες  περιοχές, όπως είναι η προτεινόμενη θέση της Καλλιρρόης. Η ΜΠΕ αποκρύπτει το γεγονός ότι η προτεινόμενη έκταση βρίσκεται πλησίον πυκνοκατοικημένης περιοχής.7.Δεν θα υπάρξει ωφελιμότητα από την κατασκευή του προτεινόμενου έργουΠιστεύουμε ότι από την κατασκευή του έργου δεν θα υπάρξει καμιά ωφελιμότητα για την περιοχή της Καλλιρρόης και της ευρύτερης περιοχής της άνω Μεσσηνίας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ κ.Αγραπιώτη στη σύσκεψη των Δημάρχων στην  Καλαμάτα στις 10/1/2014 προέκυψε ότι τα όποια οικονομικά οφέλη προκύψουν από την τυχόν δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου δεν θα τα ωφεληθούν οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες προτείνεται να κατασκευασθούν τα εργοστάσια  αλλά η Περιφέρεια της Πελοποννήσου.  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑΜΕ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ  ΟΝΙ  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΓΕΙΤΝΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.
                                                  Και
 ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ.  

Κωνσταντίνοι 21 Ιανουαρίου 2014
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΤΕΣ
1. ΤΟΥ Δ.Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
-ΑΛΕΚΟΣ Χ.  ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ 
-ΕΛΕΝΗ ΣΥΖΥΓΟΣ Α. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΓΙΩΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΖ. ΚΩΝ/ΝΟΥ
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΕΛΕΝΗ Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
-ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γ. ΚΡΑΜΠΕΛΑΣ
-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ-ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ ΣΥΖ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΣΥΖ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
-ΣΟΦΙΑ Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ
-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΕΣΙΟΣ
-ΛΕΥΤΕΡΗΣ Γ ΡΙΖΑΣ
-ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΙΖΑ ΣΥΖ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
-ΓΙΩΡΓΟΣ  Ε. ΡΙΖΑΣ
-ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΡΙΖΑΣ 
-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΡΖΗ-ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΖ.ΣΗΜΗΤΡΙΟΥ
-ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Δ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΖ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
-ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
-ΚΑΛΗ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
-ΓΙΩΤΑ ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΣΥΖ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
-ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΜΗΤΣΑΚΟΣ
-ΔΗΜΗΤΡΑ Δ.ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

2.ΤΟΥ Δ.Δ. ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
-ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κ. ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΚΡΙΒΗ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΕΔΟΥΣΗ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Β. ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΝΤΩΝΙΟΣ Β.ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Β.ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ.ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΑΤΖΑΡΑ-ΔΕΔΟΥΣΗ
-ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΔΕΔΟΥΣΗΣ
-ΔΗΜΗΤΡΑ Δ.ΔΕΔΟΥΣΗ