Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2013

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΥΤΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΟΝΙ» ΤΟΥ Δ.Δ. ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ


Για την ενημέρωση των:
μελών ,φίλων συγχωριανών και όλων των κατοίκων των Δ.Δ. της άνω Μεσσηνίας-όσον αφορά την λάθος χωροθέτηση της Καλλιρρόης - παραθέτουμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική έκθεση του Γεωλόγου-Μηχανικού Μελετητή Χριστόφορου Καπόπουλου και των επιστημονικών του συνεργατών: Γ. Καλλέργη-  Ομότιμου καθηγητή του Παν/μίου Πατρών και του Ανδρ. Αντωνάκου Δρ. Υδρογεωλόγου, ειδικευμένου στα Γεωγραφικά Συστήματα   Πληροφοριών (GIS) και την χωρική ανάλυση.
-Η εν λόγω έκθεση έγινε στα πλαίσια της καταλληλότητας ή μη της προτεινόμενης- από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμάτων και  ΧΥΤΥ -θέση της Καλλιρρόης.
Από την τεχνική έκθεση προκύπτει περίτρανα<<η ακαταλληλότητα>>της προτεινόμενης θέσης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτήν << ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «¨Ονι» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή>>
-Η τεχνική έκθεση αποτελεί ένα<<επιστημονικό εργαλείο>>το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στην σε εξέλιξη διαβούλευση για να αποτρέψουμε την κατασκευή<<σκουπιδοεργοστασίου>> στην Καλλιρρόη. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Tο περιεχόμενο της έκθεσης μεταφέρθηκε αυτούσιο, απλά δεν μεταφέρθηκαν οι αναφερόμενες σε αυτήν εικόνες και πίνακες. 


ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΥΤΥ
ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΟΝΙ»ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

                                                       
                                                                Από
                                    ΚΑΠΟΠΟΥΛΟ Α. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ
                                Γεωλόγο – M.Sc Πολ. Μηχανικό Μελετητή


                                                 Επιστημονικοí Σύμβουλοι
                                                       Γ. Καλλέργης
                                        Ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας
                                                       Παν/μίου Πατρών

                                                   Ανδρ. Αντωνάκος
                                                 Δρ. Υδρογεωλόγος,
                                    Ειδικευμένος στα Γεωγραφικά Συστήματα
                                   Πληροφοριών (GIS) και την χωρική ανάλυση.


ΣΥΝΟΨΗ
Στη παρούσα Τεχνική Έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα επιτόπιας διερεύνησης των γεωλογικών, γεωτεχνικών και υδρογεωλογικών συνθηκών, τόσο στο χώρο του υπό εξέταση ΧΥΤΥ στη θέση «Όνι» του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Τα κυριότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε είναι:
 Δεν διαπιστώθηκε τόσο στη περιοχή «¨Ονι», όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, η ύπαρξη του, αναφερόμενου στο γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ 1:50.000 (φύλλο «Κάτω Φιγάλεια») υδροστεγανού γεωλογικού σχηματισμού, γνωστού ως «φλύσχη», που θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει τη χωματερή του ΧΥΤΥ. Αντί αυτού διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός συστήματος πετρωμάτων, αποτελούμενο από εναλλαγές πλακωδών ασβεστόλιθων που περιέχουν ενστρώσεις ψαμιτοπηλιτικές, κερατολιθικές μαργαϊκές κ.ά. Ο σχηματισμός αυτός πιθανά αποτελεί τα «στρώματα μετάβασης» μεταξύ του «φλύσχη» και τον υποκείμενων πλακωδών ασβεστολίθων του Άνω Κρητιδικού και παρουσιάζεται ως χαρτογραφική ενότητα στο γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ 1:50.000 (φύλλο Μελιγαλάς).Το όλο σύστημα είναι έντονα τεκτονισμένο κατακερματισμένο, κατά θέσεις εξαλλοιωμένο, και πολύ υδροπερατό. Η επικράτηση των ασβεστολίθων μεταξύ των διαφόρων λιθοφάσεων είναι απόλυτη.
 Το σύστημα αυτό έχει συνθλιβεί τεκτονικά, από το πυκνό δίκτυο ρηγμάτων (εφιππεύσεις) που το διατρέχει, παρουσιάζει έντονη ετερογένεια και έντονη μεταβλητότητα των γεωτεχνικών του παραμέτρων, από θέση σε θέση, οι οποίες είναι εν γένει υποβαθμισμένες λόγω του έντονου τεκτονισμού και της προαναφερθείσας λιθοφασικής σύστασης..
 Η οποιαδήποτε στεγανή επένδυση της υπόβασης του εξεταζόμενου ΧΥΤΥ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να αντιδράσει θετικά στη περίπτωση σεισμικής δόνησης. Το πιθανότερο είναι να διαρραγεί, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα στραγγίσματα να διεισδύσουν στον υποκείμενο υδροφόρο λόγω της υψηλής υδροπερατότητας που παρουσιάζει η ακόρεστη ζώνη του που συνίσταται από τον σχηματισμό των στρωμάτων μετάβασης και τους πλακώδεις ασβεστόλιθους του Άνω Κρητιδικού που προαναφέραμε.
 Το ασβεστολιθικό-ψαμμιτοπηλιτικό αυτό ετερογενές σύστημα («στρώματα μετάβασης») δεν
προσφέρει ομοιογενή, από γεωτεχνική άποψη, υπόβαση προκειμένου να υποδεχθεί ΧΥΤΥ, όχι μόνο λόγω της ετερογένειας, αλλά και λόγω της χαμηλής ποιότητας των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών του (διαφορική συμπιεστότητα, μεταβλητό κατά θέσεις μέτρο ελαστικότητας, διαφορετική, κατά θέσεις, αντίδραση στις, όχι σπάνιες στη περιοχή, σεισμικές δονήσεις).
 Το ως άνω σύστημα, μαζί με τους υποκείμενους πλακώδεις ασβεστόλιθους του Άνω Κρητιδικού φιλοξενεί έναν ενιαίο, πολύ αποδοτικό, υδροφόρο ορίζοντα (υδροφόρο σύστημα Μελιγαλά) που καταλαμβάνει τόσο τη λοφώδη, όπου βρίσκεται και η εξεταζόμενη χωματερή ΧΥΤΥ, όσο και την πεδινή περιοχή. Ο υδροφόρος αυτός είναι απόλυτα κρίσιμος τόσο για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας, όσο και για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και πέρα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Οιχαλίας.
 Στον υδροφόρο αυτό έχει ανορυχθεί πυκνό δίκτυο υδρογεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών μεγάλης απόδοσης, συχνά άνω των 60-80 κ.μ./ώρα. Μια τέτοια γεώτρηση έχει γίνει και στο οικόπεδο του υπό εξέταση ΧΥΤΥ. Σημειώνεται ότι κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα έχει τη δική του γεώτρηση ύδρευσης. Η γεώτρηση ύδρευσης του ΔΔ Μελιγαλά (Βαθειά Χούνη) αποδίδει 160 κ.μ./ώρα. Ο ως άνω υδροφόρος τροφοδοτεί με νερό μεγάλο αριθμό υδρορευμάτων που διασχίζουν τη πεδινή περιοχή και τα οποία χρησιμοποιούνται για άρδευση και στηρίζουν την οικολογική ισορροπία και το μικροκλίμα στη περιοχή.
 Όλες οι γεωτρήσεις βρίσκονται στο ίδιο υδροφόρο σύστημα, υπάρχει ενιαία στάθμη ηρεμίας,
αλληλοεπηρεάζονται (όταν διανοίγονται νέες γεωτρήσεις, σε κάποιες προϋπάρχουσες το νερό θολώνει) ενώ αλληλεπιδρούν και με πηγές που τροφοδοτούνται από τον ίδιο υδροφόρο..
 Το πιο πάνω δίκτυο υδρογεωτρήσεων επηρεάζεται και από την οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα,(μετά από σεισμικές δονήσεις, το νερό από κάποιες γεωτρήσεις θολώνει και αναδύεταικαι κάποια χαρακτηριστική οσμή, ή κάποιες άλλες γεωτρήσεις στειρεύουν προσωρινά) λόγω της ύπαρξης των προαναφερθέντων ρηγμάτων.
 Η πιο πάνω υδροφορία οφείλεται κυρίως στην επικράτηση των πλακωδών ασβεστολίθων.
Πρόκειται, κατά συνέπεια, για υδροφόρο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός «καρστικού υδροφόρου», δηλαδή μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα, ασήμαντη ικανότητα αυτοκαθαρισμού, μεγάλες ταχύτητες ροής του υπόγειου νερού, Η οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση μεταδίδεται ακαριαία σε όλο το σύστημα («Υδροφόρος Μελιγαλά»).
 Η ζωτική σημασία, του «Υδροφόρου Μελιγαλά» για την επιβίωση των κατοίκων του Δήμου
Οιχαλίας και όχι μόνο-τα γεωλογικά όρια που θέτει η φύση ποτέ δεν συμπίπτουν με τα διοικητικά όρια που θέτει ο άνθρωπος - σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα υποβαθμισμένα γεωτεχνικά και υδρογεωλογικά, από πλευράς ρυπαντικής επιδεκτικότητας και αυτοκαθαρισμού χαρακτηριστικά καθιστούν αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, στη θέση «¨Ονι», όπου το πάχος της ακόρεστης ζώνης είναι ασήμαντο (περίπου 10 μέτρα) και τα γεωλογικά-υδραυλικά χαρακτηριστικά της,ευνοούν την ταχεία μεταβίβαση των πιθανών ρύπων προερχόμενων από τον ΧΥΤΥ (στράγγισμα) προς τον υποκείμενο ζωτικής σημασίας υδροφόρο.
Θεωρούμε ότι ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «¨Ονι» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή


1. Εισαγωγή-Θέση-Μορφολογία της περιοχής έρευνας
Στη παρούσα Τεχνική Έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα επιτόπιας διερεύνησης των υδρογεωλογικών‐γεωτεχνικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της υπό περιβαλλοντική εξέταση θέσης των εγκαταστάσεων ΧΥΤΥ στη θέση «Όνι» του ΔΔ «Καλλιρρόη» του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας.
Προς τούτο επισκεφθήκαμε τη περιοχή και εξετάσαμε τα χαρακτηριστικά των γεωλογικών σχηματισμών που τη δομούν, ενώ συμβουλευθήκαμε όλα τα γεωλογικά, υδρογεωλογικά και γεωτεχνικά στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Δήμου και τα οποία ο τελευταίος έθεσε στη διάθεσή μας.
Στην Εικ 1 παρουσιάζονται η εξεταζόμενη θέση «Όνι» σε σχέση με τους οικισμούς «Καλλιρρόη» ‐ από την οποία απέχει περί τα 600 μέτρα ‐ και «Βασιλικό». Στον ίδιο χάρτη παρουσιάζονται οι υδρογεωτρήσεις και οι πηγές που απογράψαμε κατά την επιτόπια έρευνα. Η εξεταζόμενη θέση «Όνι» για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα που διαμορφώνεται ανάμεσα στους λόφους « Μαραθιά» (μέγιστο υψόμετρο 272 μέτρα ) και «Βασιλικό» (μέγιστο υψόμετρο 376 μέτρα).
Στην Εικ. 2 παρουσιάζεται το ανάγλυφο της εξεταζόμενης περιοχής από τον οποίο προκύπτει ότι η θέση «Όνι» έχει στο μεν νότιο όριό της υψόμετρο 150 περίπου μέτρων στη δε βόρεια απόληξή της 180 μέτρα. Από τον συνδυασμό των δύο εικόνων (Εικ. 1 και Εικ.2) προκύπτει ότι η ευρύτερη περιοχή «Όνι» διακρίνεται σε μια ημιορεινή περιοχή, που περιλαμβάνει τους λόφους « Μαραθιά», «Βασιλικό», «Βελανιδιά» (μέγιστο υψόμετρο 340 μέτρα) και Αγριλοβούνι (μέγιστο υψόμετρο 302 μέτρα) στη περιοχή του οικισμού «Κάστρο» και σε μια πεδινή περιοχή (κοιλάδα Στενύκλαρου‐Μελιγαλά), στην οποία τα υψόμετρα κυμαίνονται από 60 έως 140 μέτρα. Το πεδινό τμήμα της περιοχής έρευνας διασχίζεται από σημαντικό αριθμό υδρορευμάτων όπως τα «Μεγ. Ποτάμι» και το «Χουχλωτό ρέμα» αλλά και άλλα μικρότερα (Καταβόθρα, Άμφιτα, Βίας,
Σιδερογιόφυρο, Ξάστερο) , η γένεση των οποίων οφείλεται στις ιδιαίτερες υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής.
2. Γεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής «¨Ονι»,
Η γεωλογική δομή της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με το γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ κλίμακας 1:50.000 «Κάτω Φιγάλεια» (Εικ. 3), χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο γεωμορφολογικών ενοτήτων οι οποίες είναι ταυτόχρονα και γεωλογικές: μια λοφώδη‐ημιορεινή και μια, πεδινή‐επίπεδη ενότητα.
Η λοφώδης περιοχή περιλαμβάνει και τη τοποθεσία «Όνι» που είναι υποψήφια να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ κ.λπ. Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον χάρτη του ΙΓΜΕ, αποτελεί τον άξονα ενός συγκλίνου και δομείται επιφανειακά, κατά κύριο λόγω από τον σχηματισμό του φλύσχη ηλικίας Ηωκαίνου. Των στρωμάτων του φλύσχη, που δεν υπερβαίνουν σε πάχος τα 10‐20 m υπόκεινται πλακώδεις ως λεπτοστρωματώδεις ασβεστόλιθοι ηλικίας Άνω Κρητιδικού.
Το ανατολικό περιθώριο της περιοχής δομείται επιφανειακά από τον σχηματισμό των «Στρωμάτων Μετάβασης» ηλικίας Κάτω Κρητιδικού ο οποίος υπόκειται στρωματογραφικά του ορίζοντα των πλακωδών ασβεστολίθων του Άνω Κρητιδικού και αναδύεται στην επιφάνεια τεκτονικά λόγω της ύπαρξης μεγάλης επιφάνειας επώθησης‐εφίππευσης. Ο σχηματισμός αυτός αποτελείται από εναλλαγές πλακωδών ασβεστολίθων, μαργαϊκών ασβεστολίθων, και μαύρων πυριτόλιθων ενώ ακολουθεί σύστημα από φυλλώδεις μαργαϊκούς ή λατυποπαγείς ασβεστόλιθους, μάργες και ψαμμίτες (Εικ.3). Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής, κατά τον πιο πάνω χάρτη, είναι ο έντονος τεκτονισμός της περιοχής, με τη μορφή επάλληλων λεπιώσεων.
Εμείς κατά την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή δεν διαπιστώσαμε την ύπαρξη τυπικού «φλύσχη» με εναλλαγές πηλιτών, μαργών, ψαμμιτών και ασβεστολίθων, αλλά μια σειρά από εναλλαγές πλακωδών ασβεστολίθων, ψαμμιτικών ασβεστολίθων, ασβεστολιθικών λατυποπαγών, μαργών και πυριτολίθων, έντονα τεκτονισμένων, διερρηγμένων και τοπικά εξαλλοιωμένων. Ο σχηματισμός αυτός αποτελεί πιθανά τα «Στρώματα Μετάβασης» του Ηωκαινικού φλύσχη προς τους υποκείμενους πλακώδεις ασβεστόλιθους, και δεν οριοθετείται ως αυτόνομη χαρτογραφική ενότητα στο φύλλο χάρτη «Νέα Φιγαλεία» του ΙΓΜΕ, σε αντίθεση με το γειτονικό φύλλο «Μελιγαλάς» στο οποίο οριοθετείται σαν αυτόνομη χαρτογραφική ενότητα.
Το πιο πάνω σύστημα το οποίο δεν υπερβαίνει σε πάχος τα 10‐20 m, είναι τελείως ετερογενές και έντονα τεκτονισμένο, έχει συνθλιβεί τεκτονικά ανάμεσα σε ανθρακικά πετρώματα (ασβεστόλιθοι, δολομίτες), οι ποίοι αποτελούν και το υπόβαθρό τους. Έτσι η ενδεχόμενη υπόβαση του ΧΥΤΥ θα αποτελείται από ένα σύστημα που θα αποτελείται από πλακώδεις ασβεστολίθους με ενστρώσεις σχιστοψαμιτικές, μαργαϊκές και κερατολιθικές, πάνω στους οποίους έχουν εφιππεύσει παλιότερα ανθρακικά και σχιστοψαμιτικά πετρώματα ( Εικ. 4). Στην επιφάνειά τους έχει δημιουργηθεί μανδύας αποσάθρωσης που το πάχος του δεν ξεπερνά τα 1‐2 μέτρα και άλλωστε θα αφαιρεθεί για την εξυγίανση της υπόβασης, σε περίπτωση που αποφασιστεί η κατασκευή χωματερής ΧΥΤΥ. Το ασβεστολιθικό‐ψαμμιτοπηλιτικό αυτό ετερογενές σύστημα (Στρώματα Μετάβασης) δεν προσφέρει ομοιογενή, από γεωτεχνική άποψη, υπόβαση προκειμένου να υποδεχθεί ΧΥΤΥ, όχι μόνο λόγω της ετερογένειας αλλά και λόγω της χαμηλής ποιότητας των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών του. Εξάλλου ο έντονος τεκτονισμός του συστήματος δεν εξασφαλίζει ασφαλή αντίδραση απέναντι σε ενδεχόμενες σεισμικές δονήσεις, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος, σε περίπτωση τέτοιων δονήσεων, να προκληθούν διαφορικές παραμορφώσεις στην επένδυση του ΧΥΤΥ.
Η πεδινή περιοχή καταλαμβάνεται από νεώτερες ποταμοχειμαρρώδεις αποθέσεις μικρού σχετικά πάχους προερχόμενες από τη διάβρωση των πετρωμάτων της λοφώδους ενότητας, τα οποία όμως λόγω της πετρολογικής τους σύστασης δεν προσφέρονται για υλικό επικάλυψης των υπολειμμάτων, δοσμένης της σχετικά αυξημένης υδροπερατότητας και της μη αργιλικής ορυκτολογικής τους σύστασης.
Συμπερασματικά προκύπτει από τα πιο πάνω ότι οι γεωλογικές‐ γεωτεχνικές συνθήκες στη θέση «Όνι» δεν είναι ευνοϊκές για την δημιουργία των σκοπούμενων εγκαταστάσεων και δεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη από αυτές ασφάλεια από γεωλογική, γεωτεχνική και σεισμολογική άποψη .
3. Τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής «¨Ονι»
Οι υδραυλικές‐υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής καθορίζονται από το τύπο των λιθοφάσεων‐πετρωμάτων, την ένταση των τεκτονικών διαταραχών στις οποίες έχουν υποβληθεί, τον κερματισμού τους και τις φυσικοχημικές μεταβολές (διάβρωση‐αποσάθρωση) τις οποίες έχουν υποστεί. Τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των υδρογεωλογικών συνθηκών στη περιοχή παίζει η επικράτηση των ανθρακικών πετρώματα (πλακώδεις ασβεστόλιθοι) στους διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς (Εικ. 5), οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη μεν ασυνεχή δε υδραυλική αγωγιμότητα (ετερογένεια, ανισοτροπία), τόσο λόγω των λιθοφασικών αλλαγών όσο και λόγω της συνύπαρξης λόγω τεκτονισμού με στεγανά ή λιγότερα υδροπερατά, μικρής έκτασης, στρώματα και διαφράγματα. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει η απουσία ενός εκτεταμένου και ικανού πάχους αδιαπέρατου σχηματισμού με αποτέλεσμα της δημιουργία ενός ενιαίου και μεγάλης έκτασης ανθρακικού υδροφόρου. Σύμφωνα με τους Νίκα et. al.,(2008) οι οποίοι επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα από 67 αντλητικές δοκιμασίες στους ανθρακικούς σχηματισμούς των ζωνών Πίνδου και Τριπόλεως στην Πελοπόννησο, τα υδραυλικά χαρακτηριστικά των σχηματισμών αυτών παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις των υδραυλικών τους χαρακτηριστικών (Πίνακας Ι). Παρά ταύτα η μέση μεταβιβαστκότητα είναι της τάξης των 2,5 χιλιάδων κυβικών μέτρων ανά μέτρο μετώπου (πλάτους) υδροφόρου δηλαδή από κάθε μέτρο πλάτους του υδροφόρου περνούν ημερησίως περί τα 105 κ.μ υπόγειου νερού. Η μεγάλη αυτή παροχετευτική ικανότητα των ανθρακικών πετρωμάτων αντανακλάται όμως και στη μεγάλη ευκολία μεταφοράς ρύπων προς τα κατάντη. Οι ασβεστολιθικές ζώνες, πλήρως τεμαχισμένες λόγω τεκτονισμού, ανάμεσα σε λιγότερο υδροπερατές σχιστοψαμμιτοπηλιτικές ζώνες και διευθυνόμενες από Β προς Ν ελέγχουν τη ροή των επιφανειακών αλλά κυρίως των υπόγειων νερών προς την ίδια κατεύθυνση, αποτελούν δε ενιαία υδρογεωλογική ενότητα με το σημαντικό καρστικό υδροφόρο που αναπτύσσεται σε μικρό σχετικά βάθος στην πεδινή ζώνη, κάτω από τις μικρού πάχους σύγχρονες προσχώσεις και
αποτελεί τη βασική πηγή κάλυψης των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Η δίαιτα του πολύ σημαντικού αυτού, για την υδατική οικονομία της περιοχής, υδροφόρου βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με τους σχηματισμούς που καλύπτουν τη λοφώδη και ημιορεινή περιοχή.
Οποιαδήποτε παρέμβαση στη λοφώδη περιοχή θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο πιο πάνω υδροφόρο σύστημα και στην υδατική οικονομία της περιοχής. Είναι λοιπόν προφανές ότι στη περιοχή αναπτύσσεται ένας ενιαίος καρστικός υδροφόρος ο οποίος τροφοδοτεί ένα πυκνό δίκτυο υδρογεωτρήσεων, (Εικόνες 1, 4 και 5, Πίνακας ΙΙ), αλλά και πολλές και σημαντικές πηγές και υδρορεύματα (πηγή «Διβάρι» Πολίχνης, πηγή «Χουχλωτού» Βασιλικού). Το απόλυτο υψόμετρο της στάθμης στις υδρογεωτρήσεις είναι περίπου το ίδιο με το απόλυτο υψόμετρο των πηγών, ενώ υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση τόσο μεταξύ των υδρογεωτρήσεων, όσο και μεταξύ υδρογεωτρήσεων και πηγών (Πίνακας ΙΙ). Η επίδραση των σεισμικών δονήσεων, που δεν σπανίζουν στη περιοχή, είναι άμεση, προφανώς μέσω των διαρρήξεων, όπως φαίνεται στον Πίνακα ΙΙ. Η ακόρεστη ζώνη του υδροφόρου είναι πολύ μικρή (<10 b="">
ανθρακικά κυρίως υλικά, ενώ τα αργιλικά στοιχεία είναι ασήμαντα. Έτσι ο υδροφόρος αυτός, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας αλλά και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας μέσω των υδρορευμάτων που συντηρεί (Εικόνες1 και 2).
Επισημαίνεται ότι ακόμη και στη θέση που εξετάζεται να κατασκευαστεί η χωματερή του ΧΥΤΥ («Όνι») υπάρχει και παραγωγική υδρογεώτρηση και πηγή, δηλαδή η εξεταζόμενη χωματερή βρίσκεται μέσα στον καρστικό υδροφόρο «Μελιγαλά». Ο υδροφόρος αυτός είναι πολύ ευάλωτος σε εξωτερική ρύπανση, την οποία μεταφέρει με μεγάλη ταχύτητα προς τα κατάντη, λόγω της μεγάλης ταχύτητας ροής του υπόγειου νερού, χωρίς οποιαδήποτε εξασθένηση της ρύπανσης, γιατί οι διαδικασίες ρόφησης δεν λειτουργούν σε αυτά τα υλικά.
Ο συνολικός όγκος νερού που χρησιμοποιείται ετησίως από τον καρστικό υδροφόρο για ύδρευση ανέρχεται στα 3.550.000 κ.μ. Στον όγκο αυτό δεν περιλαμβάνονται πολλαπλάσιες ποσότητες υπόγειου νερού που αντλείται από ιδιωτικές υδρογεωτρήσεις και χρησιμοποιείται για άρδευση.
Είναι προφανής λοιπόν η ακαταλληλότητα της θέσης «Όνι» για την εγκατάσταση ΧΥΤΥ, η οποία θα θέση σε άμεσο κίνδυνο ποιοτικής υποβάθμισης ή και ολοκληρωτικής καταστροφής τον υδροφόρο «Μελιγαλά».
4. Περιβαλλοντικά Χαρακτηριστικά της περιοχής «¨Ονι»,
 Γεωλογικά, γεωτεχνικά χαρακτηριστικά
Η θέση «¨Ονι» στερείται των γεωλογικών και γεωτεχνικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται για την υποδοχή ΧΥΤΥ διότι η πιθανή μελλοντική υπόβαση θα βρίσκεται σε πετρώματα πλήρως υδροπερατά, με τελείως διαφορετικά γεωτεχνικά χαρακτηριστικά και η διαφορική συνίζηση της υπόβασης εύκολα θα προκαλέσει θραύση της επένδυσης. Η παρουσία πολλαπλών διαρρήξεων που διελαύνουν την περιοχή και οι οποίες έχουν κατακερματίσει τα πετρώματα και έχουν συμβάλει στην εξαλλοίωσή τους έχουν υποβαθμίσει επιπλέον τις γεωτεχνικές ιδιότητές τους. Τέλος σε περίπτωση σεισμικών δονήσεων, η γεωτεχνική συμπεριφορά των διαρρήξεων θα είναι απρόβλεπτα κακή.
 Υδραυλικά, υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά
Η στεγανότητα των σχηματισμών στην οποία θα κατασκευαστεί η χωματερή είναι ετερογενώς κατανεμημένη με μεγάλες τιμές υδροπερατότητας στα σημεία που επικρατούν τα ανθρακικά πετρώματα και μικρότερες στα σημεία που κυριαρχούν σχιστοψαμιτοπηλίτες. Η διάταξη εξάλλου των πιο πάνω πολύ υδροπερατών και λιγότερο υδροπερατών ή ημιπερατών ζωνών είναι τέτοια που κατευθύνει τη ροή των επιφανειακών και υπόγειων νερών προς το πεδινό τμήμα της περιοχής, δηλαδή από Β προς Ν, και τροφοδοτούν τον ενιαίο καρστικό υδροφόρο που εκτείνεται στη πεδινή ζώνη. Επισημαίνεται ότι οι πιο πάνω υδροφόροι χρησιμοποιούνται τόσο για ύδρευση όσο και άρδευση της περιοχής. Τα πετρώματα που δομούν τη θέση «Όνι», ανήκουν στην ίδια υδρογεωλογική ενότητα με το κύριο υδροφόρο σύστημα της πεδινής ζώνης και κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση στα πρώτα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον δεύτερο. Επισημαίνεται ότι η αυξημένη παρουσία ανθρακικών και η απουσία ή χαμηλή παρουσία αργιλικών πετρογενετικών ορυκτών στα πιο πάνω πετρώματα αποστερεί από τα τελευταία ικανότητας αυτοκαθαρισμού και επιβράδυνσης της ρύπανσης. Οποιοδήποτε ρυπογόνο γεγονός ή ατύχημα στη θέση «Όνι», καθώς και η διαφυγή στραγγίσματος λόγω της πολύ πιθανής αστοχίας της επένδυσης, θα γίνει άμεσα αισθητό στον κύριο υδροφόρο της χαμηλής ζώνης διότι στον ίδιο υδροφόρο βρίσκεται και η υπόβαση του ΧΥΤΥ. Με άλλα λόγια η τρωτότητα του κύριου υδροφόρου της πεδινής ζώνης απέναντι σε εξωτερική ρύπανση προερχόμενη από την περιοχή «Όνι» είναι πολύ μεγάλη και το στράγγισμα από μια πιθανή χωματερή σε αυτή θα φτάσει γρήγορα, ανενόχλητα και χωρίς κάποιο εμπόδιο στον καρστικό υδροφόρο.
 Χρήσεις γης
Στο χάρτη που εμφανίζεται στην Εικ.7 παρουσιάζονται οι χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή. Η έντονη γεωργική δραστηριότητα οφείλεται κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια αλλά και στη καλλιέργεια τριφυλλιού, καλαμποκιού κ.ά. Το κύριο βιοποριστικό επάγγελμα των κατοίκων είναι η γεωργία, η οποία όμως για να διατηρηθεί ζωντανή και μαζί με αυτήν και η πλειοψηφία των κατοίκων οι οποίοι είναι ελαιοκαλλιεργητές, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχτεί το υφιστάμενο υδατικό καθεστώς, από μη συμβατές ρυπογόνες δραστηριότητες όπως είναι η εγκατάσταση ΧΥΤΥ, σε ακατάλληλη, από γεωλογική, υδρογεωλογική και γεωτεχνική σκοπιά, θέση, όπως είναι η θέση «Όνι».
Το πιο πάνω υδροφόρο είναι η μοναδική πηγή ύδρευσης αλλά και διατήρησης της βιωσιμότητας των διαφόρων καλλιεργειών που αποτελούν το βασικότερο παράγοντα επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής
 Γειτνίαση με προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Μάλθης (ΦΕΚ Β 55/1991) το κάστρο Μίλα (ΦΕΚ Β 885/1989), και το κτίριο του ΟΣΕ Καλλιρρόης (ΦΕΚ Β 391/1985). Οι δραστηριότητες από τη λειτουργία του ΧΥΤΥ, στη θέση «Όνι» και των λοιπών εγκαταστάσεων, είναι από εξαιρετικά οχλούσες ως ασύμβατες, με τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων..
 Γειτνίαση με μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων
Στη περιοχή Άνω Γλιάτα έχει θεσμοθετηθεί με την Υπουργική Απόφαση 33643/1797/21‐0401976 (ΦΕΚ Β 652/1976) «Μόνιμο Καταφύγιο Θηραμάτων» τα όρια του οποίου άλλαξαν με την Υπουργική Απόφαση 174283/2613/20‐08‐1985 (ΦΕΚ Β 561/1985). Είναι προφανές ότι είναι παντελώς ασύμβατη η γειτνίαση ΧΥΤΥ στη θέση «Όνι» με «Μόνιμο Καταφύγιο Θηραμάτων».
5. Συμπεράσματα
Από τα αναφερθέντα στις προηγούμενες παραγράφους προκύπτουν τα εξής:
 Δεν διαπιστώθηκε τόσο στη περιοχή «¨Ονι», όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου,η ύπαρξη του, αναφερόμενου στο γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ 1:50.000 (φύλλο Νέα Φιγάλεια) υδροστεγανού γεωλογικού σχηματισμού, γνωστού ως «φλύσχη», που θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει τη χωματερή του ΧΥΤΥ. Αντί αυτού διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός συστήματος πετρωμάτων, αποτελούμενο από εναλλαγές πλακωδών ασβεστόλιθων που περιέχουν ενστρώσεις ψαμιτοπηλιτικές, κερατολιθικές μαργαϊκές κ.ά. Ο σχηματισμός αυτός πιθανά αποτελεί τα «στρώματα μετάβασης» μεταξύ του «φλύσχη» και τον υποκείμενων πλακωδών ασβεστολίθων του Άνω Κρητιδικού και παρουσιάζεται ως χαρτογραφική ενότητα στο γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ 1:50.000 (φύλλο Μελιγαλάς).Το όλο σύστημα είναι έντονα τεκτονισμένο κατακερματισμένο, κατά θέσεις εξαλλοιωμένο, και πολύ υδροπερατό. Η επικράτηση των ασβεστολίθων μεταξύ των διαφόρων λιθοφάσεων είναι απόλυτη.
 Το σύστημα αυτό έχει συνθλιβεί τεκτονικά, από το πυκνό δίκτυο ρηγμάτων (εφιππεύσεις) που το διατρέχει, παρουσιάζει έντονη ετερογένεια και έντονη μεταβλητότητα των γεωτεχνικών του παραμέτρων, από θέση σε θέση, οι οποίες είναι εν γένει υποβαθμισμένες λόγω του έντονου τεκτονισμού και της προαναφερθείσας λιθοφασικής σύστασης..
 Η οποιαδήποτε στεγανή επένδυση της υπόβασης του εξεταζόμενου ΧΥΤΥ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να αντιδράσει θετικά στη περίπτωση σεισμικής δόνησης. Το πιθανότερο είναι να διαρραγεί, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα στραγγίσματα να διεισδύσουν στον υποκείμενο υδροφόρο λόγω της υψηλής υδροπερατότητας που παρουσιάζει η ακόρεστη ζώνη του που συνίσταται από τον σχηματισμό των στρωμάτων μετάβασης και τους πλακώδεις ασβεστόλιθους του Άνω Κρητιδικού που προαναφέραμε.
 Το ασβεστολιθικό-ψαμμιτοπηλιτικό αυτό ετερογενές σύστημα («στρώματα μετάβασης») δεν προσφέρει ομοιογενή, από γεωτεχνική άποψη, υπόβαση προκειμένου να υποδεχθεί ΧΥΤΥ,όχι μόνο λόγω της ετερογένειας, αλλά και λόγω της χαμηλής ποιότητας των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών του (διαφορική συμπιεστότητα, μεταβλητό κατά θέσεις μέτρο ελαστικότητας, διαφορετική, κατά θέσεις, αντίδραση στις, όχι σπάνιες στη περιοχή, σεισμικές δονήσεις.
 Το ως άνω σύστημα, μαζί με τους υποκείμενους πλακώδεις ασβεστόλιθους του Άνω Κρητιδικού φιλοξενεί έναν ενιαίο, πολύ αποδοτικό, υδροφόρο ορίζοντα (υδροφόρο σύστημα Μελιγαλά) που καταλαμβάνει τόσο τη λοφώδη, όπου βρίσκεται και η εξεταζόμενη χωματερή ΧΥΤΥ, όσο και την πεδινή περιοχή. Ο υδροφόρος αυτός είναι απόλυτα κρίσιμος τόσο για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας, όσο και για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και πέρα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Οιχαλίας.
 Στον υδροφόρο αυτό έχει ανορυχθεί πυκνό δίκτυο υδρογεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών μεγάλης απόδοσης, συχνά άνω των 60-80 κ.μ./ώρα. Μια τέτοια γεώτρηση έχει γίνει και στο οικόπεδο του υπό εξέταση ΧΥΤΥ. Σημειώνεται ότι κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα έχει τη δική του γεώτρηση ύδρευσης. Η γεώτρηση ύδρευσης του ΔΔ Μελιγαλά (Βαθειά Χούνη) αποδίδει 160 κ.μ./ώρα. Ο ως άνω υδροφόρος τροφοδοτεί με νερό μεγάλο αριθμό υδρορευμάτων που διασχίζουν τη πεδινή περιοχή και τα οποία χρησιμοποιούνται για άρδευση και στηρίζουν την οικολογική ισορροπία και το μικροκλίμα στη περιοχή.
 Όλες οι γεωτρήσεις βρίσκονται στο ίδιο υδροφόρο σύστημα, υπάρχει ενιαία στάθμη ηρεμίας, αλληλοεπηρεάζονται (όταν διανοίγονται νέες γεωτρήσεις, σε κάποιες προϋπάρχουσες το νερό θολώνει) ενώ αλληλεπιδρούν και με πηγές που τροφοδοτούνται από τον ίδιο υδροφόρο..
 Το πιο πάνω δίκτυο υδρογεωτρήσεων επηρεάζεται και από την οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα,(μετά από σεισμικές δονήσεις, το νερό από κάποιες γεωτρήσεις θολώνει και αναδύεται και κάποια χαρακτηριστική οσμή, ή κάποιες άλλες γεωτρήσεις στειρεύουν προσωρινά) λόγω της ύπαρξης των προαναφερθέντων ρηγμάτων.
 Η πιο πάνω υδροφορία οφείλεται κυρίως στην επικράτηση των πλακωδών ασβεστολίθων. Πρόκειται, κατά συνέπεια, για υδροφόρο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός «καρστικού υδροφόρου», δηλαδή μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα, ασήμαντη ικανότητα αυτοκαθαρισμού, μεγάλες ταχύτητες ροής του υπόγειου νερού, Η οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση μεταδίδεται ακαριαία σε όλο το σύστημα («Υδροφόρος Μελιγαλά»).
 Η ζωτική σημασία, του «Υδροφόρου Μελιγαλά» για την επιβίωση των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας και όχι μόνο-τα γεωλογικά όρια που θέτει η φύση ποτέ δεν συμπίπτουν με τα διοικητικά όρια που θέτει ο άνθρωπος - σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα υποβαθμισμένα γεωτεχνικά και υδρογεωλογικά, από πλευράς ρυπαντικής επιδεκτικότητας και αυτοκαθαρισμού χαρακτηριστικά καθιστούν αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, στη θέσ竨Ονι», όπου το πάχος της ακόρεστης ζώνης είναι ασήμαντο(περίπου 10 μέτρα) και τα γεωλογικά-υδραυλικά χαρακτηριστικά της, ευνοούν την ταχεία μεταβίβαση του στραγγίσματος από τη χωματερή του ΧΥΤΥ προς τον υποκείμενο ζωτικής σημασίας υδροφόρο.
 Πρόσθετοι περιορισμοί είναι η γειτνίαση της εξεταζόμενης θέσης ΧΥΤΥ με το θεσμοθετημένο «Μόνιμο Καταφύγιο Θηραμάτων» στα Άνω Γλιάτα καθώς και με τους προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
Θεωρούμε ότι ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «¨Ονι» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή

                                                            Αθήνα 17‐11‐2005
                Για λογαριασμό της εταιρίας “Aquaterra”, Χ. Καπόπουλος & Συνεργάτες
                                                              Ο συντάκτης
                                        ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Α. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
















ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΠΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΕΤΣΙ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ


ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;

Τελικά 'επιβεβαιώνονται πλήρως όσοι έλεγαν πως ο διαγωνισμός στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι στημένος. Το θέμα τώρα είναι άλλο. Ποιοι τον έστησαν; Εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης; Εμπλέκεται το Μέγαρο Μαξίμου;...

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Στις 30 Ιουλίου 2013 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακηρύχτηκε προσωρινή ανάδοχος για την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μιας που είχε την χαμηλότερη τιμή ανά τόνο. Δηλαδή 60 ευρώ ο τόνος σύμφωνα με πληροφορίες. 
Δεύτερη ανάδοχος ήταν ο ΑΚΤΩΡ του εθνικού εργολάβου Γ.Μπόμπολα με 90 ευρώ ανά τόνο.
Την επομένη μέρα 31 Ιουλίου 2013 μας ήρθε μια αξιόλογη πληροφορία η οποία έκανε λόγο πως η ΤΕΡΝΑ στην συνέχεια θα επικαλεστεί περιβαλλοντικούς όρους και θα αποχωρήσει από τον διαγωνισμό και τότε θα αναλάβει η δεύτερη ανάδοχος εταιρία του εθνικού εργολάβου Γ.Μπόμπολα.
Όλοι γνώριζαν τα σημεία που θα γίνουν τα δύο σκουπιδοεργοστάσια ειδικότερα οι κάτοικοι του δήμου Οιχαλίας μιας που το θέμα είχε απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο. 
Ξαφνικά ένα πρωί άρχισαν οι διαρροές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την περιοχή της Καλλιρρόης του δήμου Οιχαλίας. Πυκνοκατοικημένη περιοχή και μάλιστα προστατευόμενη μιας που το σημείο που έχει επιλεγεί για το σκουπιδοεργοστάσιο είναι 'καταφύγιο θηραμάτων'.
Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου παρουσία του εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ κ.Αγραφιώτη (πρώην στενό συνεργάτη του μιζαδόρου Άκη Τσοχατζόπουλου) σε ερώτημα του Περιφερειακού συμβούλου Σ.Παναγιωτόπουλου γιατί αποκλείστηκε η περιοχή στο Παλιοροβούνι ο κ.Αγραφιώτης απάντησε πως σύμφωνα με μελέτη που έκανε η εταιρία enviroplan για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ διαπιστώθηκε μεγάλο ρήγμα και έτσι αποκλείστηκε ο συγκεκριμένος χώρος…

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ

To Παλιοροβούνι δεν έχει κανένα ρήγμα.
Απλά τους βολεύει η Καλλιρρόη για να αποχωρήσουν και έτσι να έρθει ο εθνικός Εργολάβος Γ.Μπόμπολας. 
Η enviroplan που έκανε τώρα την τεχνική μελέτη για λογαριασμό τηςΤΕΡΝΑ, το 2005 είχε κάνει για λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για τους ΧΥΤΑ η οποία μελέτη κόστισε στον Πελοποννησιακό λαό σύμφωνα με πληροφορίες 1.300.000.




-Τι είχε δείξει τότε η μελέτη για το Παλιοροβούνι που τώρα το απέκλεισε ως σεισμικό και με μεγάλο ρήγμα;
Πρώτη επιλογή ως Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δηλαδή ούτε ρήγματα ούτε τίποτα.

-Τι είχε δείξει για την Καλλιρρόη;
4η Επιλογή που στην ουσία δεν πληροί περιβαλλοντικές διαδικασίες για ΧΥΤΑ.
Η ίδια εταιρία φάσκει και αντί φάσκει…
Τελικά έχει ρήγμα η δεν έχει;
Μήπως η μελέτη που έδωσε σήμερα στους φορείς το ΥΠΕΚΑ είναι copy paste και απλά έχουν αλλάξει τους χώρους επιλογής;

Θα επέμβει σήμερα κιόλας ο Εισαγγελέας;
Το γνώριζε αυτό ο αδιάφθορος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης;
Το Μάξιμου που έστελνε υπουργούς στην Τρίπολη και πανηγύριζαν για την πρωτοπόρα λύση των απορριμμάτων θα μας πει τίποτα;
Τελικά είναι η δεν είναι στημένος ο διαγωνισμός;
Τελικά κ.Τατούλη ποια είναι η Μαφία των Σκουπιδιών;

ΠΗΓΗ:DIMOTIKO SAFARI





Τετάρτη, Δεκεμβρίου 11, 2013

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 4/2/2014 Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 21/1/2014

Από το ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ/Τμ. Β’ έχει διαβιβαστεί με το υπ’ αριθ. οικ.171976/22-11-13 έγγραφο στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) Περ. Πελ/σου, για γνωμοδότηση, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) με τα παρακάτω στοιχεία:
-Ονομασία – Είδος δραστηριότητας: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ
-Φορέας λειτουργίας της δραστηριότητας: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ (Προσωρινός Ι.Φ. Σ.)
-Ημερομηνία έναρξης και λήξης της διαδικασίας διαβούλευσης:
Από 28-11 -2013 έως 04 -02-2014
- Κατάθεση απόψεων από φορείς και πολίτες: Από 28-11 -2013 έως 21-01-2014
-Αρμόδια σε θέματα περιβάλλοντος Υπηρεσία: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής/Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος/Τμήμα Β’
-Αρμόδια Υπηρεσία του Περιφερειακού Συμβουλίου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων: Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (Έδρα Τρίπολη) και Τμήματα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Περιφερειακών Ενοτήτων Πελοποννήσου
Οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης επιθυμεί μπορεί να λάβει γνώση του περιεχομένου του φακέλου της μελέτης μπορεί να απευθυνθεί στις ανωτέρω αρμόδιες Υπηρεσίες ή στον ιστότοπο www.ppel.gov.gr και να καταθέσει εμπρόθεσμα γραπτώς τις απόψεις του.
 Μπορείτε να δείτε τις μελέτες παρακάτω:
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/MPE_SDIT_PELOPONNHSOY.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/A1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/A2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/A3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B10_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B10_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B10_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B10_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B1A.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B1B.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B2A.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B2B.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B3A.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B3B.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B4_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B4_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B4_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B4_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B4_5.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B4_6.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B5_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B5_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B5_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B5_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B6.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B7_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B7_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B7_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B7_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B8_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B8_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B8_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B8_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B9_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B9_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B9_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B9_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B9_5.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/B9_6.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C3_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C3_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C3_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C3_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C3_5.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C3_6.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C4_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C4_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C4_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C4_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/C5.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D3_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D3_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D3_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D3_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D3_5.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D3_6.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D4_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D4_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D4_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D4_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/D5.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/E1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/E2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STI_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STII_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STIII_1.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STI_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STII_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STIII_2.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STI_3.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STI_4.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STI_5.pdf
http://www.ppel.gov.gr/SDIT/SXEDIA_MPE_SDIT_PELOPONNHSOY/STI_6.pdf

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Το Meropitopik σας παρουσιάζει αποκλειστικά το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια στη Καλλιρόη στο οποίο προβλέπεται ότι:...

1) Καμία όχληση δε θα γίνεται κατά τη μεταφορά των σκουπιδιών στο εργοστάσιο. Αντίθετα, οι κάτοικοι της περιοχής θα το απολαμβάνουμε.
Η μεταφορά των σκουπιδιών, δηλαδή, θα γίνεται ακριβώς έτσι:




Στον υδρολογικό τομέα, επίσης δεν τίθεται κάποιο ζήτημα. Τα νερά της περιοχής μας θα αποκτήσουν αξία μεγαλύτερη από εκείνη του... Καματερού. 
Η ΤΕΡΝΑ θα δημιουργήσει στη Καλλιρόη υδροβιότοπους, στους οποίους - εκτός των άλλων- θα μπορούμε να απολαύσουμε ένα χαλαρωτικό μπανάκι, ενώ όποιος θέλει θα μπορεί να ψαρεύει στα πεντακάθαρα νερά.




Το σκουπιδοεργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ, στην ουσία θα είναι ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, αφού ως γνωστό, από τη μία θα μπαίνουν σκουπίδια και από την άλλη θα βγαίνουν... μελομακάρονα!






Κι ενώ η δημόσια διαβούλευση είναι σε εξέλιξη... Κι ενώ όλοι οι αρμόδιοι ακούν με μεγάλη προσοχή τις απόψεις των κατοίκων...




Το σχέδιο για τη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου, θεωρείται ότι έχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα ώστε να... "πεισθούν" τελικά οι κάτοικοι...



ΠΗΓΗ:Meropitopik

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΕ ΤΗΣ ENVIROPLAN



ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΑΓΕΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ENVIROPLAN ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΡΜΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ...


Η αποκάλυψη που κάναμε χθες  έχει κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου σήμερα αλλά όχι μόνο. Τα έγγραφα που παρουσιάσαμε έχουν ξαφνιάσει και τον επιστημονικό κόσμο της  χώρας. Σοβαροί τεχνικοί έχουν εκπλαγεί για τον τρόπο που η σοβαρότερη μελετητική εταιρεία της χώρας η enviroplan...
αντιμετώπισε και χειρίστηκε μία τόσο σοβαρή υπόθεση.
Πρόκειται για την εταιρεία που θεωρείτο απόλυτα αξιόπιστη μέχρι σήμερα στην αγορά και έχαιρε εκτίμησης από τους επιστημονικούς κύκλους.
Το επιχείρημα ότι το 2005 μελετούσε για την δημιουργία ΧΥΤΑ και το 2013 για την κατασκευή εργοστασίου είναι αστείο και δεν μπορεί να το ισχυριστεί κανείς σοβαρά.
Διότι πρόκειται περί αστειότητας.
Δηλαδή το Παλιοροβούνι, ήταν κατάλληλο για να θαφτούν σκουπίδια και δεν είναι κατάλληλο για να γίνει εργοστάσιο..!
Είμαστε σίγουροι ότι μία τόσο σοβαρή εταιρεία δεν μπορεί να πει τέτοιες πολιτικάντηκες ανοησίες.
Ο κ. Λώλος οφείλει προστατεύοντας το κύρος μίας τόσο έγκυρης μέχρι τώρα εταιρείας να δώσει απαντήσεις στους κατοίκους της Οιχαλίας οι οποίοι με το δίκιο τους πλέον θεωρούν ότι έχει στηθεί πλεκτάνη εις βάρος της περιοχής τους
Εις βάρος της ζωής και του μέλλοντος του.
Γνωρίζει ο κ.Λώλος ότι οι απαντήσεις αυτές θα κριθούν από τους επιστήμονες που έχουν στο πλευρό τους οι κάτοικοι και οι φορείς της Οιχαλίας.
Δυστυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους στον διαγωνισμό των απορριμμάτων τίποτα πλέον δεν είναι απόρρητο και  όλα έρχονται στην επιφάνεια.
Όταν μιλούν τα χαρτιά παύουν οι θεωρίες και οι υπεκφυγές.
Έρχεται η ώρα των ευθυνών,οι οποίες και θα αποδοθούν. 
Οι πολιτικές από τον κόσμο που ακούει,διαβάζει και βλέπει άφωνος τα όσα αποκαλύπτονται, οι ποινικές αν υπάρχουν από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.
Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των συμφερόντων που υπάρχουν πίσω από μία επένδυση τόσο μεγάλη.

Γνωρίζουμε και τα άλλα συμφέροντα που κινούνται παράλληλα με τον διαγωνισμό. Είναι πολλά τα λεφτά και πολλοί αυτοί που θέλουν να μετέχουν στο κόλπο.
Εμείς δεν είμαστε ούτε με τους μεν, ούτε και με τους άλλους.
Εμείς πήραμε στα σοβαρά την προτροπή του Πέτρου Τατούλη να παλέψουμε με άδολο πατριωτισμό για τον τόπο μας.Την πήραμε στα σοβαρά και την κρατάμε.
Σήμερα θα φανεί αν και ο ίδιος όταν μας την έλεγε την πίστευε ή ήταν μία βερμπαλιστική κορώνα για να εντυπωσιαστεί ο κόσμος.

ΠΗΓΗ:Dimotiko safari

ΕΥΧΕΣ


Ο Σύλλογός μας ,εύχεται σε όλους τους συγχωριανούς , τα μέλη και τους φίλους του χωριού μας, καλά Χριστούγεννα και ένα καλύτερο 2014.